Privoščite si 5 vrtnin za topel želodec v hladnih dneh

Jasna Marin Jasna Marin
09.11.2020 03:00

Že poznate rastline, ki v sebi skladiščijo toplo energijo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Floradania

V primeru mrzlih rok, ledenih nog in neprijetnega drgetanja od mraza lahko jeseni in pozimi posežemo po hrani, ki greje telo. Narava ponuja učinkovita sredstva, ki spodbujajo prekrvitev in nas pogrejejo od znotraj. Najdemo jih lahko na tržnici, brez preveč truda pa jih lahko vzgojimo tudi na lastnem vrtu. Med zelenjavo, ki ogreje želodec, spadajo rdeča pesa, por in razne vrste zelja, ki jih lahko pridelamo na domačem vrtu.

Rdeča pesa

Rdečo peso lahko pustimo na vrtu vse do prve zmrzali. Gomolji rdeče pese niso primerni le za vlaganje in solato, temveč lahko iz njih pripravimo okusno juho. Kajti tudi način priprave vpliva na to, kako bo jed delovala: z dušeno, pečeno ali kuhano hrano telesu namreč damo toplo energijo.

Shutterstock

Por

Nekatere sorte pora na vrtu ostanejo vso zimo. Por še posebno ogreje želodec, če iz njega pripravimo dušene ali kuhane jedi. Te lahko izboljšamo z zelišči in začimbami močnega okusa, ki tudi ogrejejo dušo in telo. Učinkovito grelno sredstvo v poru je gorčično olje, ki ga poleg semen gorčice in sadike pora vsebujejo tudi nekatere druge vrste vrtnin, kot so hren, vrtna kreša in rukola. Za njihov ostri okus je zaslužno prav gorčično olje.

Shutterstock

Rdeče zelje

Dobrodejni ali bolje rečeno "toplodejni" učinek je eden glavnih razlogov, da se je v kuhinje vrnilo zelje. Če pogledamo rdeče zelje, je že njegova barva tista, ki pogreje. Iz rdečega zelja in nekaterih drugih kapusnic lahko pripravimo različne enolončnice, priloge ali solate. Ker je ta zelenjava pogosto bolj bogata z vitamini kot južno sadje, je prava izbira za enolončnice ali druge tople jedi.

Shutterstock

Buče

Buče so pravi zaklad zdravju prijaznih snovi, ki jih ne najdemo zgolj v njihovih semenih, temveč tudi v mesu. Ta zelenjava vsebuje izjemno malo kalorij in je zelo uporabna v številnih jedeh. Med najbolj priljubljenimi bučami sta prav gotovo buča hokaido in muškatna buča. Buče veljajo za pravcato skladišče mineralov, vitaminov, mikroelementov, vlaknin, betakarotena in fitosterolov, ki znižujejo holesterol. Med minerali, ki so potrebni za pravilno delovanje celic, izstopa kalij, ki je po količini primerljiv vsebnosti v bananah in brokoliju. Buče vsebujejo tudi magnezij, mangan, fosfor in železo. Primerne so za juhe, omake, lahko jih pečemo v pečici ali pretlačimo v pire.Buče namreč vsebujejo karotene in že z barvo namigujejo na toplino. Okusna bučna juha ali pečene bučne rezine bodo hitro pogrele želodec.

Shutterstock

Čiliji

Na pogled ljubki, na dotik ali ugriz pa vroči kot le kaj. Jedi s čilijem so vir toplote številka ena. Kapsaicin, ki ga vsebuje čili, v telesu aktivira toplotne receptorje. Nizke sorte lahko gojimo tudi na balkonu. Preprosto ga posadimo v velik lonec in tega postavimo na sončno mesto. Mlade rastline lahko kupimo v dobro založenih vrtnarijah, z malce potrpljenja pa jih lahko iz semena vzgojimo tudi sami. Setve se lotimo že marca.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta