Prometna varnost na prvem mestu: Vidni in varni na cesti

Jasna Marin Jasna Marin
25.08.2022 02:00

Šolarji bodo kmalu znova sedli v šolske klopi. Zlasti otroci, ki prvič stopajo na šolsko pot, so med najbolj ranljivimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Otroci, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole, potrebujejo kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno vedenje v prometu. Pravzaprav se moramo vsi udeleženci v prometu pred začetkom šolskega leta pripraviti in prilagoditi drugačni dinamiki na cestah.

Odrasli smo otrokom vzor

Odrasli smo s svojim vedenjem in ravnanjem otroku vzor za njegovo ravnanje. Zavedati se moramo, da nas otroci opazujejo, posnemajo in se učijo od nas. Prav otroci so na poti v šolo in iz nje veliko na cesti, najpogosteje kot pešci. In prav pešci so tudi najbolj ranljivi udeleženci prometa.

Varnost pešcev

Zavedanje, kako se obnašati v vlogi pešca, da bomo varni, je zelo pomembno. Pri Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa poudarjajo, da lahko kot pešci za svojo varnost največ naredimo prav sami, zato vselej upoštevajmo:

• Pešec nima absolutne prednosti - vedno se je treba prepričati, ali lahko varno prečkamo cesto.

• Uporabljamo prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi).

• Če ni zagotovljenih površin za pešce, hodimo ob levem robu vozišča v smeri hoje, tako da nas nasproti vozeči vozniki prej opazijo.

• Vedno se prepričamo o varnem prečkanju ceste: pogledamo levo in desno, preden stopimo na vozišče.

• Cesto prečkamo hitro in brez nepotrebnega ustavljanja.

• Za večjo vidnost nosimo svetla in odsevna oblačila, dodamo tudi odsevna telesa, kot so odsevni trakovi, kresničke, tudi svetilka je odsevno telo, ki opozarja na nas v temi, megli, dežju.

• Ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti nosimo odsevnik na vidnem mestu. Odsevnik naj bo vedno na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Kresnička ali odsevni trak je po zakonu predpisana obvezna oprema pešca ob slabši vidljivosti ali ponoči.

• Obvezno uporabljamo prehode za pešce. Na semaforiziranih prehodih počakamo pri zeleni luči za pešce - preden prečkamo cesto, pogledamo levo in desno kljub zeleni luči na semaforju. Na nesemaforiziranih prehodih smo zlasti pozorni na približujoča se vozila, počakamo, da se ta dejansko ustavijo v obeh smereh (dvig roke, vzpostavitev očesnega stika z voznikom).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta