Rastline, ki učinkovito čistijo zrak

Jasna Marin Jasna Marin
08.09.2023 05:00

Zrak v neprezračevanih zaprtih prostorih lahko hitro postane postan, suh, zasičen z ogljikovim dioksidom, ki ga izdihamo, in tudi poln onesnaževal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Formaldehid, benzen, toluen in nekatere druge škodljive snovi, ki se v zaprtih prostorih morda izločajo iz pohištva, preprog ali drugih izdelkov v stanovanju, lahko izzovejo utrujenost, glavobol, skelenje oči in motnje v koncentraciji.

Z rednim prezračevanjem z odpiranjem oken ali, še bolje, s prezračevalnim sistemom, ki samodejno skrbi za redno izmenjavo zraka, bo zrak mnogo boljši. Znatno prijetnejši pa bo, če v prostor umestimo rastline, saj te čez dan, ko poteka fotosinteza, v prostor oddajajo kisik, poleg tega pa poskrbijo za čistejši zrak.

Celo glavoboli so ponehali

Rastline s svojo sposobnostjo čiščenja zraka in zagotavljanja višje zračne vlažnosti lahko bistveno omilijo neugodje, ki se pojavljajo pri ljudeh v zaprtih prostorih. Raziskave vesoljske agencije Nasa so pokazale, da so nekatere rastline pri pretvorbi ogljikovega dioksida v kisik bolj učinkovite kot druge. Pa tudi, da nekatere rastline opazno znižujejo vsebnost škodljivih mikrodelcev v zraku. Ko so te rastline za nekaj dni postavili v zaprt prostor, so pri ljudeh, ki so sodelovali v tem poskusu in po nekaj dneh vstopili, težave s sluznico dihal in glavobolom ponehale.

Kateri so zeleni čistilci

Rastline, ki so jih znanstveniki uporabili za poskus, so v 24 urah iz zraka prečistile kar 87 odstotkov škodljivih snovi. Proces filtracije pri rastlinah poteka preko listov, korenin in bakterij, ki živijo na rastlinah in v zemlji ter strupe spremenijo v hrano. Poglejmo, katere strupene snovi rastline najučinkoviteje filtrirajo in katerim rastlinskim vrstam to uspeva najbolje.

Benzen

Benzen je topilo, ki se pogosto uporablja v proizvodnji detergentov, barv, plastike, gume. Za učinkovite čistilce benzena štejejo aloja, dracena, samolist (Spathiphyllum wallisii), potos in gerbera, posajena v lončku.

Shutterstock

Formaldehid

Pri filtriranju formaldehida so zelo učinkoviti filodendron, kosmuljka (Chlorophytum comosum) in potos (Scindapsus aureus). Formaldehid je kemična snov, se uporablja v proizvodnji izolacijskih pen, sintetičnih talnih oblog, najdemo pa ga tudi v nekaterih čistilih in lepilih. Ponekod se v lesni industriji uporabljajo smole na osnovi formaldehida, zato je lahko prisoten tudi v lesenih izdelkih, kot so pohištvo, tla, lesne plošče, tudi v notranjosti cestnih vozil se iz materialov izloča forrmaldehid. Je rakotvorna snov, ki draži sluznico, povzroča glavobole, dihalne težave, dermatitis, izzove lahko tudi hujše zdravstvene težave. Julija letos je bila sprejeta prepoved za formaldehid in sproščevalce formaldehida, uredba določa dve prehodni obdobji: za izdelke je to 6. avgust 2026, za cestna vozila pa 6. avgust 2027, tako da od takrat dalje v vseh državah članicah Evropske unije formaldehida ne sme več biti v izdelkih.


Shutterstock

Toluen in ksilen

Toluen najdemo v laku za nohte, parfumih, plastičnih steklenicah za vodo, barvah, cigaretnem dimu. Ksilen se uporablja predvsem kot topilo v različnih industrijskih procesih, v proizvodnji kemikalij, barv, lakov, plastik in drugih izdelkov. Izloča se iz cigaretnega dima, lakov, sredstev za odstranjevanje barve in rje ter slabo vpliva na naše počutje. Navadni bršljan, difenbahija in zmajevka (Dracaena sp.) najbolje prečistijo zrak, nasičen s toluenom in ksilenom.

Še več koristnih rastlin

Zrak v zaprtih prostorih temeljito očistijo tudi kencija (Howea forsteriana), gorska palma (Chamaedorea elegans), fikusi, bršljani, filodendron, spatifil, taščin jezik (Sansevieria tifasciata), gnezdasti sršaj (Asplenium nidus), aloja (Aloe vera), pavji rep (Calathea makoyana) in maranta (Maranta leuconeura).

Zavedati se moramo, da lončnice ne morejo odpraviti vseh strupenih snovi, lahko pa pomagajo zmanjšati njihovo koncentracijo in izboljšati kakovost zraka v notranjih prostorih. Ko izbiramo lončnice, je najbolje izbrati tiste, ki jim ustrezajo svetloba, vlažnost in temperatura v posameznem prostoru. Rastline pa bodo poskrbele za naše boljše počutje in višjo kakovost življenja.


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta