(POGOVOR) Naprava, ki je učinkovita pri ogrevanju in prijazna do okolja

Jasna Marin Jasna Marin
31.08.2023 03:00

Energetska varčnost, izjemno udobje ogrevanja ter preprosti vgradnja in uporaba so lastnosti, zaradi katerih so toplotne črpalke v središču pozornosti, poudarja Karmen Kompara iz podjetja Vitanest.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Karmen Kompara, direktorica podjetja Vitanest
Osebni Arhiv

Toplotne črpalke so energetsko varčne, saj imajo vgrajen zelo učinkovit sistem, ki s pomočjo električne energije zajema toploto iz okolice - iz zemlje, vode ali zraka. Uporabljamo jih za ogrevanje prostorov in sanitarne vode v stanovanjih, hišah in drugih objektih različnih velikosti, pojasnjuje Karmen Kompara, direktorica podjetja Vitanest, ki razkrije tudi, kako uporaba toplotne črpalke vpliva na okolje.

Kakšen je energetski vidik uporabe toplotne črpalke v primerjavi z drugimi vrstami ogrevalnih sistemov?

"Toplotne črpalke za delovanje porabijo približno tretjino električne energije iz električnega omrežja, preostalo pa pridobijo brezplačno iz okolja. V primerjavi z drugimi vrstami ogrevalnih sistemov, ki za delovanje potrebujejo 100 odstotkov električne ali druge energije oziroma določen energent, je to velika prednost. Še zlasti v državah, ki spodbujajo uporabo toplotnih črpalk, kot je Slovenija."

Za boljši zrak

Kako toplotne črpalke vplivajo na kakovost zraka v okolju?

"Uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje prostorov pomembno vpliva na bivalne navade in zdravje ljudi, saj zmanjšuje rabo fosilnih goriv za ogrevanje, kar pomeni zmanjšanje odvisnosti od dobave in spremenljive vrednosti teh goriv. Ključno pa je, da uporaba zmanjšuje prisotnost dimnih plinov in s tem strupenih mikro delcev PM10 v zraku v zimskem obdobju. Strupeni mikrodelci namreč dokazano prispevajo k nastanku številnih bolezni in skrajšuje življenjsko dobo ljudi."

Obstajajo objekti ali situacije, kjer ni smiselno uporabljati toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in sanitarne vode?

"Ogrevanje bivalnih prostorov je nujna človeška potreba v hladnejšem delu leta, zato je vse bivalne objekte smiselno ogrevati s toplotno črpalko. Toplotne črpalke se uporabljajo pretežno za nizkotemperaturno talno ogrevanje, a tudi za sisteme ogrevanja z radiatorji. Pri ogrevanju radiatorjev se malce zniža energijska učinkovitost, saj je treba v sistem dovajati ogrevalno vodo z višjo temperaturo kot pri nizkotemperaturnem talnem ogrevanju. Objekti, ki imajo nedokončano fasado ali niso ustrezno izolirani, porabijo več energije, kot bi jo dokončani objekti, vendar je tudi te treba ogrevati, če se uporabljajo za bivanje in delo. Večji industrijski ali skladiščni objekti, ki niso namenjeni bivanju ali stalnemu delu ljudi, pa se po navadi ne ogrevajo s toplotno črpalko."

Toplotne črpalke zagotavlja učinkovito in varčno ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode.
Vitanest

Uvaja se propan

Če pogledamo toplotne črpalke od same izdelave naprav, njihovega delovanja pa do prenehanja delovanja in razgradnje - obstajajo morda kakšni potencialni negativni učinki toplotnih črpalk na okolje ali zdravje ljudi?

"Toplotne črpalke se izdelujejo v tovarnah, podobno kot druge ogrevalne naprave. Ko dotrajajo in prenehajo delovati, jih je treba demontirati in odpeljati na odpad. Pred odvozom na odpad je treba iz sistema starih toplotnih črpalk strokovno izločiti F-pline, ki potencialno imajo določen vpliv na globalno segrevanje. V sodobnih toplotnih črpalkah se že uporablja plin R32, ki ima zelo nizek potencial za globalno segrevanje (GWP) v primerjavi s predhodno uporabljanimi F-plini. Tudi ta vpliv se bo v bližnji prihodnosti spremenil oziroma ga ne bo, saj se v tehnologijo toplotnih črpalk uvaja propan, ki ne vpliva na globalno segrevanje."

Koliko let vzdrži toplotna črpalka?

"Prve toplotne črpalke zrak-voda, namenjene ogrevanju prostorov in sanitarne vode, smo na trg dali že leta 2007 in še danes delujejo. Seveda potrebujejo redno vzdrževanje, skladno z navodili proizvajalca."

Vitanest

Delovanje v ekstremnem vremenu

Ali temperaturni ekstremi, kot so huda vročina, izrazit mraz, morda tudi sneg, vplivajo na delovanje toplotne črpalke?

"Toplotna črpalka deluje na osnovi tehnologije prevzemanja in odvajanja toplote, zato je njen režim delovanja preizkušen in pri proizvajalcu deklariran za delovanje pri različnih zunanjih temperaturah in pogojih. Zunanja temperatura in s tem lokacija namestitve zunanje naprave sta dva od pomembnejših elementov - poleg danosti objekta in navad uporabnika -, ki vplivata na učinkovitost in porabo energije. Spremenljivost učinkovitosti in porabe energije so dejstva, ki morajo biti uporabniku vnaprej znana in ustrezno upoštevana pri dimenzioniranju sistema. Zato pred namestitvijo zunanje enote toplotne črpalke z inštalaterjem preučite primerno mesto namestitve, da se čim bolj izognete vremenskim vplivom, na primer snežnim zametom ali poplavam. Poskrbeti je treba tudi za primerno izolacijo cevi in električnih vodnikov, da ne bi bilo zmrzovanja. Pozorni bodite, da sneg, listje in led ne ovirajo pretoka zraka skozi toplotni izmenjevalnik ali ovirajo delovanje ventilatorja v notranjosti naprave in s tem zmanjšajo učinkovitost delovanja."

Obstajajo lokalni ali državni predpisi, ki urejajo ali spodbujajo uporabo toplotnih črpalk z namenom zaščite okolja in zagotavljanja visoke energetske učinkovitosti?

"V Sloveniji to področje urejajo predvsem naslednji predpisi: Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, Uredba o uporabi fluoriranih toplogrednih plinov in ozonu škodljivih snoveh, Uredba o izvajanju Uredbe (ES) o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč, in Uredba o označevanju proizvodov, povezanih z energijo, glede rabe energije in drugih virov.

Ko govorimo o spodbudah, pa nikakor ne smemo mimo Eko sklada, ki ponuja subvencije za nakup toplotne črpalke, ki je zelo ekonomična pri porabi energije, hkrati pa prijazna do nas in okolja, v katerem živimo."

Ogrevanje s toplotno črpalko je cenovno izredno ugodno, v kombinaciji s sončno elektrarno pa praktično brezplačno.
Shutterstock



Jana Snuderl/Vitanest
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.