Razmišljate o domačem bazenu? Kopalno sezono si lahko tudi podaljšate

Ba. V.
12.08.2024 06:00

Bazen ni namenjen le ohladitvi, v njem se lahko tudi razgibamo in sprostimo po napornem delovniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Čeprav smo trenutno v Sloveniji spet sredi vročinskega vala, se letošnje poletje ni začelo prav obetavno, pa tudi sicer se ne moremo zanašati, da bodo temperature vedno konstantne. Spremenljivo vreme pa ne nagaja le vrtičkarjem in organizatorjem prireditev na prostem, temveč tudi lastnikom domačih bazenov. Dva meseca razmeroma visokih temperatur, torej julij in avgust, sta za ljubitelje uživanja na prostem občutno prekratek čas, da bi se jim vložena investicija povrnila. Zato si seveda prizadevajo sezono podaljšati tako, da vodo v bazenu nekoliko ogrejejo, da sta kopanje in plavanje prijetni tudi tedaj, ko so noči in jutra bolj sveži. Prijetna temperatura za plavanje je med 26 in 30 °C, pri tej vrednosti je preprosteje nadzorovati tudi nastanek alg v bazenu. 

Foto: Shutterstock

Za ogrevanje vode sta denimo na voljo dva načina, s toplotno črpalko ali sončno energijo. S klasično toplotno črpalko za bazen je mogoče vodo dogreti za 4 do 8 °C, kadar je temperatura zraka nad 22 °C. Uporabna je torej približno od sredine junija do začetka septembra. Poleg osnovnih modelov toplotne črpalke so na tržišču tudi take z dodanim inverterjem, ki porabijo malo elektrike, sezono pa raztegnejo za kak mesec in pol - traja torej od sredine maja do sredine septembra. Kdor pa želi v domačem bazenu plavati v prijetno topli vodi od začetka maja do začetka oktobra, se lahko odloči za toplotno črpalko s popolnoma inverterskim delovanjem. Ta ogreje bazen tudi pri nižjih zunanjih temperaturah. Ponavadi ima inverterska toplotna črpalka za bazen ugoden izkoristek že pri temperaturi zraka nad 10 °C, zelo visok izkoristek, COP 13, pa ima pri temperaturi zraka nad 24 °C. To pomeni, da boste za gretje bazena porabili 1 kW električne energije, bazen pa bo dobil 13 kW toplotne energije. 
Okolju najprijaznejši način ogrevanja vode v bazenu pa je z uporabo sončne energije, prijazen je tudi do denarnice, saj po namestitvi solarnih panelov praktično ni več drugih stroškov. Voda se ogreva tako, da teče skozi sončne kolektorje, ki jih večino dneva obseva sonce. 

Djd/www.abrideal.de

Sezono kopanja pa podaljšamo tudi tako, da preprečimo ohlajanje vode v bazenu in ga pokrijemo s streho iz prozornega polikarbonata. Že z morja vemo, da se velika količina vode segreva počasneje kot zrak, zato je to fizikalno zakonitost smiselno izkoristiti tudi v domačem bazenu in jo načrtovati hkrati z gradnjo bazena. Poleg tega, da streha ščiti pred izgubo toplote, pa prinaša še dodatne koristi: otroke in domače živali varuje pred padcem v bazen, prav tako se v vodi ne nabira listje, ki pada z dreves. 

S streho prekrit bazen boste torej lahko uporabljali veliko dlje kot zgolj v času visoke poletne sezone, obenem pa boste za ogrevanje vode porabili manj energije in tako še nekaj privarčevali. Zaradi učinka tople grede pod streho je namreč voda približno za šest do deset stopinj Celzija toplejša, kot če bazen prekrijemo zgolj s tanko ponjavo ali sploh ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta