Ročne kosilnice ne motijo sosedov, robotske opravijo delo same

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.03.2019 06:02

Da bi imeli lepo in urejeno trato, je pomembno izbrati ustrezno kosilnico. Odvisno od razgibanosti in velikosti terena pa tudi od tega, ali bomo košnjo prepustili kar kosilnici sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
djd/Dutschecuxinmarketinggmbh

Nikakor ni vseeno, kakšno kosilnico kupimo. Izbira je dandanes dovolj velika, da najdemo pravo za domačo trato in tudi za tistega, ki se bo košnje lotil. Ko se odpravimo v trgovino, je najbolje prodajalca seznaniti z velikostjo trate, zahtevnostjo terena in pričakovanji glede zmogljivosti kosilnice. V Bauhausu trgovci povedo, da vsakega kupca podrobno izprašajo o terenu in potrebah košnje. Na koncu pa se kupec sam odloči, katero kosilnico bo kupil. Izbirati je mogoče med ročnimi, električnimi in bencinskimi, vse bolj priljubljene na slovenskih vrtovih pa so robotske kosilnice.

Kosilnica, ki jo vodimo z rokami

Začnimo pri najbolj enostavnih - ročnih kosilnicah. Te so primerne za manjše, atrijske vrtove, kjer lahko travo pokusimo v nekaj minutah in za to ni potreben kdo ve kakšen napor. Nimajo motorja, so do okolja prijazne in ne povzročajo motečega hrupa, zato so idealne za vrtove, ki se stikajo, saj s košnjo ne bomo motili sosedov. Vodimo jih z močjo rok. Njihova prednost pred drugimi kosilnicami je enostavno vzdrževanje: dovolj bo, da jih po vsaki košnji očistimo in pred začetkom sezone naoljimo gibljive dele. Prav tako za shranjevanje ne potrebujejo veliko prostora, najenostavneje jih je nasloniti ob steno.Primerne so za že urejeno trato, pri previsoki bomo imeli težave s košnjo, saj se lahko trava zagozdi med rezili in jih bomo morali nenehno čistiti. Prav tako se ročne kosilnice ne priporočajo za neravne terene, ker jih bomo le s težavo premagovali. Te kosilnice imajo rezilo med kolesoma, zato za seboj puščajo nepokošen pas in z njimi ne dosežemo trave ob robovih, kot so ograje, ali okoli rož.

Ročne kosilnice so kot nalašč za manjše vrtove v strnjenih naseljih, saj z njimi kosimo, ne da bi pri tem motili sosede.
Shutterstock

Električne lahko upravljajo tudi ženske

Če imate opravka s težjo košnjo ob robovih, utrjenih površinah ali ob rastlinah, je najboljša izbira vrtna kosa oziroma kosilnica na palici, ki ima namesto kovinskih nožev prožno najlonsko nit, pravijo v podjetju Robert Bosch. Ne pozabite na uporabo zaščitnih očal, ker ostanki pogosto letijo visoko v zrak. V podjetju Unicommerce svetujejo nakup električne kosilnice za manjšo travnato površino okoli hiše. Z njo lahko kosimo samo v radiju, ki ga omogoča električni kabel s podaljškom. Lahko se odločimo tudi za akumulatorsko električno kosilnico, ki pa lahko deluje le krajši čas, običajno okoli pol ure do eno uro, nato pa jo moramo spet napolniti. Električne kosilnice so primerne za košnjo v strnjenih naseljih, saj niso hrupne in ne onesnažujejo okolja. Ker so lažje od bencinskih, so bolj okretne, zato so primerne za razgibane terene in površine, kjer je več ovir, kot so cvetlične gredice. Tovrstne kosilnice izbiramo po vatih. Če imamo približno 400 kvadratnih metrov površine, izberemo 1000-vatno, 1300-vatna je primerna za površine do 800 kvadratnih metrov, za površine do 2000 kvadratnih metrov pa izberemo najmočnejše, ki dosežejo do 1700 vatov, razložijo v Bauhausu. Z njimi zlahka manevrirajo tudi ženske in starejši. Edina slabost je kabel, nanj moramo biti pozorni med košnjo, da ga ne bi pokosili, prav tako včasih otežuje gibanje s kosilnico po terenu.
Akumulatorske oziroma baterijske kosilnice delujejo po istem principu kot električne, le da imajo namesto kabla baterijo. Vse novejše so opremljene z litij-ionskimi baterijami. Pri teh je pomembno, da jih ne smemo do konca izprazniti, ampak morajo ostati vedno deset odstotkov napolnjene. Ko dosežejo to raven, nas opozori signalna lučka. Takrat jih damo polniti za pol ure, in ko lučka ugasne, je kosilnica spet pripravljena za košnjo, razložijo v podjetju Unicommerce. Baterijske kosilnice niso namenjene za velike površine, ampak predvsem za atrije ob večstanovanjskih stavbah ali za obrobe, saj so ožje in z njimi lahko kosimo ob robovih in vogalih.

Električne kosilnice s kabli imajo slabost, da moramo imeti dovolj dolg kabel, da lahko pokosimo ves teren, in da moramo pri košnji paziti, da ga ne povozimo.
Shutterstock

Motorne kosilnice za bolj zahtevne terene

Naslednja kategorija so motorne kosilnice. Te so najtežje, primerne predvsem za večje in tudi bolj razgibane terene. Preprostejše modele brez pogona na prednji ali zadnji kolesi izberemo za površine velikosti do 1000 kvadratnih metrov in površine z veliko ovirami, kot so grmovje, okrasne rastline, ribniki, drevesa, saj z njimi lažje spreminjamo smer vožnje. Samohodne kosilnice oziroma kosilnice s pogonom bomo izbrali za travnike velikosti do 2000 kvadratnih metrov, za večje pa si je najbolje omisliti vrtni traktor.

Z nitnimi kosilnicami lahko odstranimo travo na težje dosegljivih delih trate. Pri košnjo z njo obvezno uporabimo zaščitna očala.
Robert Bosch

Robot za trato skrbi kar sam

Če za košnjo nimamo časa, lahko opravilo enostavno prepustimo - kosilnici. Robotske kosilnice so tudi v Sloveniji cenovno dosegljive in vse bolj priljubljene. V podjetju Husqvarna pojasnijo, da lahko pri robotski kosilnici vnaprej nastavimo, ob katerih urah ali dnevih v tednu bo delovala, lahko pa jo pustimo, da sama kosi celotno sezono, saj bo tako trata vedno urejena. Najbolj primerna je za preproste travnate površine pravilne geometrijske oblike, manj učinkovita pa na površinah z veliko majhnimi gredami in drugimi ovirami. "Robotska kosilnica ima priklopno napajalno postajo, na katero se sama odpelje polnit, ko je to potrebno. Nima določene linije košenja, temveč se giblje naključno, pred ovirami pa se ustavi in spremeni smer. Travo pokosi približno do višine deset centimetrov. Pravzaprav trava sploh ne more zrasti tako visoko, saj je kosilnica nenehno na delu. Ko se izprazni, gre na postajo, kjer se polni dve uri, nato pa se sama odklopi in se vrne kosit. Sodobne robotske kosilnice so odporne proti dežju, vendar se takrat zaradi manjše učinkovitosti košnje vrnejo na polnilno postajo. Da ne bi zašla na sosedovo travo, obseg njenega delovanja določimo z električno zanko. Vrvico napeljemo okoli površine, ki jo mora kositi, in ko jo robotska kosilnica zazna s tipalom, se ustavi in obrne. Primerna je za površine do 400 kvadratnih metrov. Deluje kot rotacijska kosilnica. Na spodnjem delu ima boben z noži, ki se vrti in kosi. Noži so gibljivi. Ko naleti na oviro, kot je krtina, se noži sami odmaknejo, da se ne poškodujejo. Vseeno pa je najbolj primerna za raven teren brez ovir, zato moramo pred košnjo odstraniti vejevje in kamenje. Uporablja števec, tipala in rezila za čist in raven razrez trave, kar zagotavlja vsakodnevno lepo pokošeno travo. Njeno delovanje je tiho in mirno. Ne zbira trave v koš, tako da pokošena trava ostane neposredno pri zemlji in deluje kot naravno gnojilo," navajajo v Husqvarni.

Ko za košnjo domače trate nimamo dovolj časa, je prava rešitev robotska kosilnica, ki bo sama poskrbela za urejene travne površine.
Robert Bosch
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta