S temi naravnimi rešitvami bodo brazgotine postale manj opazne

J. M.
16.08.2022 02:00

Odrgnine in ureznine, akne in operacije lahko na koži pustijo brazgotine. Toda s pripravki iz domače lekarne lahko preprečimo njihov nastanek ali poskrbimo, da ne bodo več tako vidne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ognjič

Ognjič vsebuje flavonoide, ki pospešujejo celjenje ran in preprečujejo nastanek brazgotin. V kozarec za vlaganje dajte peščico ognjičevih cvetov, jih prelijte s hladno stiskanim olivnim oljem ter pustite dva tedna stati na toplem mestu. Kozarec vsak dan pretresite. Po dveh tednih vse skupaj precedite in tekočino prelijte v steklenico temne barve. Z oljem potem dvakrat na dan namažite prizadete dele kože.

Shutterstock

Med

Najboljši med je tisti, ki je lokalno in ekološko pridelan. Značilno zanj je, da kožo vlaži, hkrati pa spodbuja celjenje ran in preprečuje brazgotinjenje. Primeren je predvsem za manjše rane. Pomembno je le, da so te že zaprte, sicer se koža zlepi in se potem ne zapre v celoti. Med s čistimi rokami ali leseno lopatko previdno nanesite na prizadeto mesto, pustite delovati eno uro in potem sperite z mlačno vodo. Postopek ponavljajte zjutraj in zvečer.

Shutterstock

Vitamin E

Če boste zaužili dovolj vitamina E, bo vaša koža videti precej lepša in bolj zdrava. Ta vitamin namreč spodbuja tvorbo kolagena, ki stimulira nastajanje novih celic in izboljša strukturo kože, da je ta videti bolj gladka. Rane se celijo hitreje, na njihovem mestu le redko nastanejo brazgotine. Še posebno veliko vitamina E vsebujejo denimo mandlji, lešniki, sončnično olje in olje iz pšeničnih kalčkov.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta