Sejem Agra: Razvajati se bo mogoče z zdravo hrano in dobrim razpoloženjem

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.08.2021 02:00
59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra po enem letu premora ponovno odpira vrata za obiskovalce sejemske dejavnosti v Gornji Radgoni med 21. in 26. avgustom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomurski sejem/Zauneker

Podoba Pomurskega sejma v Gornji Radgoni bo že to soboto bistveno drugačna, kot je bila v minulih mesecih, ko je sejmišče zaradi ukrepov samevalo, odpovedanih je bilo namreč kar nekaj sejemskih dogodkov. Na Agro, ki bo trajala šest dni, ob upoštevanju strogih pogojev PCT, so se začeli pripravljati že lani, ko so morali največji praznik slovenskega kmetijstva in živilske proizvodnje zaradi slabega epidemiološkega stanja v Sloveniji odpovedati oziroma prestaviti za eno leto. A že od sobote dalje bo šlo čisto zares: sredi pestre ponudbe opreme za kmetijstvo, gozdarstvo in živilstvo se bo mogoče vsak sejemski dan, kot pravijo organizatorji, "cepiti" z zdravo in naravi prijazno pridelano hrano, nagrajenimi vini in predvsem z dobrim razpoloženjem. "Praznovali bomo mednarodno leto sadja in zelenjave, spodbujali ekološko kmetijstvo, okušali varno hrano iz naše bližine, varovali gozdove in ustvarjali z lesom. Hkrati pa bomo skrbeli za okolje, ohranjanje čiste vode in biotske raznovrstnosti ter preprečevali posledice podnebnih sprememb. Obiskovalcem bomo predstavili inovacije, kot sta škropilnik s senzorskim sistemom za natančen nanos fitofarmacevtskih sredstev ter integriran sistem za čiščenje odpadne vode in vračanje hranil s pomočjo alg," naštevajo pester program organizatorji kmetijsko-živilskega sejma.

Sejmi so priložnost za nova znanja in spoznanja, letošnji sejemski dogodek v Gornji Radgoni jih obeta veliko.
Pomurski sejem/Zauneker

Svoje okuse bo predstavila Francija

Tokratna država partnerica sejma Agra, Francija, se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom Okusite Francijo. Dejavne bodo institucije Evropske unije, ki povezujejo lastnike kmetijskih zemljišč, trgovino z živino in mesom ter podjetja iz Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Srbije … Zanimiva kot vsa leta poprej bodo aktualna strokovna srečanja, praktična svetovanja za obiskovalce, pestro stanovsko dogajanje pa napovedujejo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zavod za gozdove Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije z območnimi obrtnimi zbornicami Pomurja, Kmetijski inštitut Slovenije ter številne lokalne akcijske skupine.

V mednarodnem letu sadja in zelenjave bo v Gornji Radgoni mogoče pokusiti dobrote lokalnih pridelovalcev zdrave domače prehrane.
Pomurski sejem/Zauneker

Poseben gost: arabski polnokrvni konj

Na preizkušnji bodo tudi brbončice. Obiskovalci bodo lahko namreč po sejemskih cenah pokušali izdelke, nagrajene na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti mesnih in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in medenih pijač ter vin, ki potekajo pod okriljem Agre. Nič manj pestro ne bo na tržnici mladih kmetovalcev, slovenskih kmetij in lokalnih akcijskih skupin. "Še z večjim spoštovanjem kot v minulih letih se bomo ozirali v rejo in pridelavo v sožitju z okoljem. Poosebljale jo bodo strokovne razstave živali in vzorčni sejemski nasadi …," vabijo organizatorji, ki pravijo, da bodo narodno zavest v družbi krepili z avtohtonimi pasmami domačih živali: cikastim govedom, jezersko-solčavskimi ovcami, belokranjskimi pramenkami, drežniškimi kozami, štajerskimi kokošmi in kranjsko čebelo. Na voljo bodo mlečni in mesni izdelki ter proizvodi iz ovčje volne.

Na permakulturnem vrtu tudi na letošnji Agri ne bo manjkalo zanimivosti: spoznati bo mogoče sonaravno vrtnarstvo, vodne ekosisteme in permakulturno pedagogiko ter se naučiti pravilno skladiščiti sadje in zelenjavo.
Pomurski sejem

​Vedno zanimive živali

V sejemskih hlevih bodo na ogled plemenski biki lisaste, črno-bele, rjave, limuzin, cika in šarole pasme, plemenske telice in krave, breje telice, krave dojilje in krave s teleti. Predstavljene bodo tudi živali iz Avstrije. V okviru razstave konj bodo prikazani plemenski žrebci, kobile in kobile z žrebeti priznanih rejskih organizacij pasem: slovenska hladnokrvna pasma, posavski konj, lipicanski konj, haflinški in bosanski planinski konj. Poseben gost letošnje stalne razstave v hlevu bo pasma arabski polnokrvni konj. Razstava prašičev v hlevu tudi letos zaradi prisotnosti afriške prašičje kuge v sosednjih državah ne bo izpeljana z živimi živalmi, bodo pa v hlevu vsak dan predstavljali rejski program in cilje ter drugo aktualno vsebino, tudi mesnine krškopoljskega prašiča. V hlevu drobnice bodo tradicionalno predstavljene pasme drobnice, prisotne v Sloveniji: ovca bovške pasme, oplemenjena jezersko-solčavska ovca, belokranjska pramenka, burska koza, koze srnaste in sanske pasme ter drežniška koza. Razstava bo obogatena s ponudbo in promocijo izdelkov iz mesa in mleka ovc in koz ter izdelkov iz volne. Ob živini, strokovnih razstavah in atraktivnih revijah govedi in konj bodo obiskovalce k ogledu vabile še predstavitve čebelarstva, malih živali, kraških ovčarjev in rib.

​Vabljeni na vrt

Kakšen naj bo popoln vrt? Obiskovalci bodo lahko to spoznali ob strokovnem vodenju v vzorčnem vrtu Biotehniške šole Rakičan z več kot 300 rastlinami. Na poligonu Zeleni dragulji narave bo mogoče stopiti po poti imunske odpornosti, ki jo ponujajo ekološke kmetije. Na ogled bodo izdelki iz bioplastike, sodelovati pa bo mogoče v izmenjevalnici semen iz znanja, izmenjevati energijo zemlje, prostora in telesa, se podati od semena do lanenega platna ... Skratka, pestro bo. Tudi na permakulturnem vrtu in ob slamnati hiški ne bo manjkalo zanimivosti: spoznali boste sonaravno vrtnarstvo, vodne ekosisteme in permakulturno pedagogiko, se naučili, kako pravilno skladiščiti sadje in zelenjavo, zakaj so živali naš najboljši prijatelj in pomočnik tudi na vrtu. Poudarek vzorčnih vrtov bo na medovitih rastlinah, saj je ena od sejemskih novosti visoko tehnološki vzorčni čebelnjak. In ne nazadnje: obiskovalci bodo osvežili spomin na slovenske stare sorte jablan in trsnega izbora, z roko v roki pa s strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije odkrivali skrivnosti sejemske gozdne učne poti in varnega dela z motorno žago.

V teh časih si vsi želimo imeti doma vrt, a pogosto se vprašamo, kakšen naj bo. V Gornji Radgoni bo priložnost, da se sprehodite po popolnem domačem vrtu.
Pomurski sejem/Zauneker
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta