Sejem AGRA: V Radgono po sveže novice z vrtov, iz hlevov in vinskih kleti

Ba. V.
19.08.2024 05:00

Sejem AGRA, letos že 62. po vrsti, bo na sejmišču v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta povezoval pridelovalce in predelovalce, institucije in uporabnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi letos bodo lahko obiskovalci na sejmu dobili številne praktične nasvete za obdelavo vrtov in pridelavo hrane.
Foto Zauneker

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo letos v Gornji Radgoni znova upravičeval sloves največjega in najpomembnejšega kmetijsko-živilskega sejma v tem delu Evrope. Več kot 1700 razstavljavcev iz čez 30 sodelujočih držav bo ponujalo vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Na strokovnih razstavah živali in predstavitvah v maneži bodo prikazani najboljši rejski dosežki, na sejemskih vrtovih pa si bo mogoče ogledati sonaravne prakse in dobiti praktične nasvete. Strokovna in stanovska srečanja bodo namenjena povezovanju ter uspešnemu poslovnemu, strokovnemu in prijateljskemu druženju ob najboljših kmetijskih pridelkih, nagrajenih prehranskih izdelkih in vinih. V družbi vinske kraljice Slovenije se bodo še posebej svetlikale žlahtne kapljice jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona.

Foto Zauneker

Država partnerica Bolgarija

Država partnerica sejma bo letos Bolgarija. Podjetja, ki bodo sodelovala na njenem razstavnem prostoru, bodo med drugim predstavila med, sladke in slane jedi iz ekološko pridelanega sadja in zelenjave, vina, naravna, organsko pridelana olja, oljne esence, naravno kozmetiko, mandlje, orehe, lešnike in pistacije.

Ob Bolgariji in drugih najvidnejših domačih in tujih ponudnikih bodo ključne slovenske državne, gospodarske in strokovne organizacije predstavile pogled v prihodnost, inovativne kmetijske in živilske tehnologije, odlične pridelke, prehrano, vina in mednarodno sodelovanje. Vsebinski in strokovni poudarki bodo namenjeni prehranski varnosti, mladim in inovacijam, digitalizaciji in umetni inteligenci v kmetijstvu, ekološkemu in ohranitvenemu kmetijstvu, učinkovitemu gospodarjenju z gozdovi, prihodnosti podeželja, prilagajanju podnebnim spremembam in varovanju vodnih virov.

Od semen do obnovljivih virov energije

Prepoznavni domači in tuji razstavljavci bodo ponujali inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Na voljo bodo semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, oprema za živilskopredelovalno industrijo in gastronomijo. Predstavljeni bodo odlični pridelki in prehranski izdelki slovenske živilskopredelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. V vinski hali bodo ponujali odlična vina ter vinogradniško in vinarsko opremo. Pester bo program kmetijskih gradenj, izdelkov za izrabo obnovljivih virov energije ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč.

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije.
Foto Zauneker

Kaj pripravljajo organizacije

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije. Tehtno in zanimivo dogajanje pripravljata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Svoje dejavnosti, pridelke, izdelke in člane bosta predstavili Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije ter najboljše tudi nagradili. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS bo prikazala in ponudila v pokušnjo izvrstne izdelke najvidnejših slovenskih živilskih podjetij. Svoje izobraževalne programe in dosežke dijakov in študentov bodo predstavljale slovenske biotehniške šole in univerze. Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja organizira promocijo čebelarstva, čebel in čebeljih pridelkov. Sejem se bo ponašal z novo pridobitvijo, paviljonom Čebelji svet. V njem lahko obiskovalci z virtualnimi VR-očali spoznajo svet čebel, si ogledajo filme, posnete v tehnologiji 360 °, spoznavajo lepote Slovenije iz perspektive čebele, se poglobijo v skrivnosti čebeljega življenja in slovenskega čebelarstva. S čebelami se lahko tudi fotografirajo in celo vonjajo propolis. V gozdno-parkovnem nasadu, strokovnem dogajanju in kot organizator sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov bo aktiven Zavod za gozdove Slovenije.

Nekatere nagrajene izdelke z mednarodnih in državnih ocenjevanj bo mogoče tudi pokusiti.
Foto Zauneker

Zanimive avtohtone in tuje pasme

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, prašičereje, reje drobnice ter avtohtonih pasem domačih živali. V maneži si bo vsak dan mogoče ogledati atraktivne revije, mladi rejci bodo denimo prikazali vodenje teličkov, v nedeljo pa bo tudi predstavitev avtohtonih pasem kmetijskih živali s podelitvijo priznanj. V ponedeljek bo predstavljeno in nagrajeno najboljše govedo. Torek bo dan konjerejcev, zlasti pa dan pasme slovenski hladnokrvni konj, ki letos praznuje 60-letnico pasme in žrebetišča, ter dan pasme ljutomerski kasač, ki praznuje častitljivi, 150. jubilej. Na ta dan se bodo predstavile tudi pasme lipicanec, haflinger, bosanski planinski konj ter gostujoči quarter horse. Sreda bo dan rejcev drobnice na maneži, ta dan bodo organizatorji predstavili pasme ovc in koz, ki jih redimo v Sloveniji, prikazali striženje ovc in obrezovanje parkljev, delo ovčarskega psa border collieja z ovcami ter nagradili najboljše reje. Na ogled bodo tudi razstave malih živali, rib v ribniku in vrtec malih živali za najmlajše.

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, prašičereje, reje drobnice ter avtohtonih pasem domačih živali.
Foto Zauneker

Praktični nasveti za vrtičkarje in pridelovalce hrane

Obiskovalci bodo lahko dobili številne praktične nasvete na vrtu poljščin, vrtnin in zelišč Biotehniške šole Rakičan, na ekološkem poligonu Zeleni dragulji Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, na permakulturno-biodinamičnem vrtu z ekološko hiško iz slamnatih bal Društva za permakulturo Slovenije v sodelovanju s semenarsko hišo Amarant in v gozdno-parkovnem nasadu Zavoda za gozdove Slovenije. Na ogled bosta še nasada starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji. Vzorčni čebelnjak z nasadom medovitih rastlin je ob sejmu AGRA in skozi vse leto namenjen izobraževanju o pomenu čebelarstva ter poslanstvu čebel in medovitih rastlin za preživetje človeštva. V Kozolcu podnebnih ciljev pa bo organizirana Povezovalnica s srečanji in delavnicami na temo trajnostne pridelave, krožnega gospodarstva in uresničevanja podnebnih ciljev OZN.

Agro bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize o aktualnih tematikah. Predstavljeni bodo: 

• ekološko, ohranitveno in regenerativno kmetijstvo,

• nova digitalna orodja za strateško načrtovanje razvoja kmetij,

• digitalizacija v gozdarstvu, kmetijstvu in prehranski industriji,

• skrajševanje tržnih verig v akvakulturi,

• subvencije za gozdarstvo in kmetijstvo,

• uredba o deforestaciji,

• podnebne spremembe in dostop do namakanja,

• pomen kolektivnih blagovnih znamk za gastronomski turizem in razvoj podeželja,

• javna služba kmetijskega svetovanja,

• pregled aktivnosti varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Organizatorji sejma bodo pripravili živilski, sadjarski in zelenjadarski posvet, posvet o javnem naročanju, o biotski raznovrstnosti, izpeljali bodo sejo komisije DS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, srečanje partnerjev SRIP Hrana, srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske, poslovno srečanje B2B Meet4business, Madžarsko-slovenski poslovni forum ter ciljne strokovne dogodke s področja prašičereje, govedoreje, reje drobnice, čebelarstva, gozdarstva, veterine. 

Ne le strokovno, tudi družabno

Vedro stanovsko druženje obetata dan Zadružne zveze Slovenije in dan Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije s podelitvami priznanj. V družabnem delu sejma se bodo zvrstili državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, kronanje medene kraljice Slovenije, tekmovanje v plesanju polke, ples maskot, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, tekma vinske reprezentance Slovenije, tekmovanje v vlečenju vrvi John Deere za najmočnejše slovenske fante in številna druga stanovska srečanja. Obiskovalci bodo lahko vse dni razen v soboto uživali v vodenih pokušnjah vin z jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2024 s Sanjo Ferjančič, vinsko kraljico Slovenije 2024. Vse dni jim bodo na voljo strokovno vodeni ogledi sejma, vzorčnih nasadov in razstav živali. Spremljali bodo lahko prikaze uporabe ovčje volne in sodelovali v delavnicah polstenja. Otroci se bodo zabavali in učili v vrtcu malih živali in ustvarjalnih delavnicah ter se kratkočasili v lunaparku in na napihljivih igralih. Prav vse pa bo navdušila pestra in slastna kulinarična ponudba.

Poleg strokovnih in poslovnih dogodkov je sejem namenjen tudi sproščenemu druženju.
Foto Zauneker
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta