Sejem MOS, ki je vsemu kos

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.09.2024 05:00

Sejemski program bodo letos obogatili gospodarski forum Povezani za prihodnost, ulica obrti in mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se bo predstavila s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami, člani in poslovni partnerji, in sicer na več kot 500 kvadratnih metrih.
Celjski Sejem

Na celjskem sejmišču se v sredo, 18. septembra, začne že 56. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS), ki bo potekal do nedelje, 22. septembra. Na njem se bo predstavila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami in partnerji, in sicer v dvorani L1 na razstavni površini več kot 500 m². Sejemski program bodo letos obogatili gospodarski forum Povezani za prihodnost, ulica obrti in mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, na katerem pričakujejo več kot 100 podjetnikov iz 13 držav. Tudi letos bodo na protokolarnem prostoru OZS obiskovalcem na voljo brezplačna pravna in poslovna svetovanja.

"Slavnostno odprtje sejma bo letos potekalo nekoliko drugače kot v preteklih letih, saj bomo sejem začeli z gospodarskim forumom Povezani za prihodnost. Predstavniki gospodarstva bomo imeli soočenje z ministroma za delo in gospodarstvo, in sicer na temo aktualnih razmer v gospodarstvu," je na minuli tiskovni konferenci napovedal začetek sejma predsednik OZS Blaž Cvar. V prvem delu foruma se bosta na temo trga dela soočila Cvar in minister za delo Luka Mesec, na temo konkurenčnosti in potrebnih reform pa se bosta soočila predsednik GZS Tibor Šimonka in gospodarski minister Matjaž Han. Moderirana pogovora bo vodil TV-voditelj Uroš Slak. V drugem delu foruma pa bo Robin Weninger, generalni direktor Globalnega inštituta za vodenje in tehnologijo (GILT), govoril o smernicah gospodarskega razvoja.

Podjetniki iz 13 držav in 15 obrtnih poklicev

Na drugi sejemski dan, 19. septembra, bo na vrsti že tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia. Tudi letos pričakujejo več kot 100 podjetnikov iz kar 13 držav, ki bodo opravili B2B-srečanja in navezali nove poslovne stike. Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je obvezna predhodna prijava do jutri, 17. septembra, na spletni strani: https://connect2slovenia-matchmaking-2024.b2match.io/. Dogodek organizira OZS v partnerstvu z javno agencijo SPIRIT Slovenija, ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Advantage Austria Ljubljana ter v okviru mreže Enterprise Europe Network.

Celjski sejem MOS je priložnost tudi za sklepanje dogovorov in poslov.
Foto: Celjski Sejem

"V luči pomanjkanja kadra bo tudi letos naša osrednja aktivnost na MOS-u t. i. ulica obrti, na kateri bomo mladim predstavili kar 15 obrtnih poklicev, največ doslej," je dejal Cvar. Ulico obrti bo OZS organizirala ob podpori Centra RS za poklicno izobraževanje in v sodelovanju s srednjimi poklicnimi ter strokovnimi šolami. Predstavljeni bodo naslednji poklici: kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, zidar, tesar, izvajalec suhomontažne gradnje, klepar krovec, polagalec talnih oblog, pečar-polagalec keramičnih oblog, optik tehnik, steklar, voznik ter pet dejavnosti iz bogate tradicije domače in umetnostne obrti (kamnoseštvo, lončarstvo, slamnikarstvo, zlatarstvo in lesostrugarstvo). Osrednja točka ulice obrti bo vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja ter srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju. Osnovnošolci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu.

V luči pomanjkanja kadra bo tudi letos osrednja aktivnost na MOS-u t. i. ulica obrti, na kateri bomo mladim predstavili kar 15 obrtnih poklicev, največ doslej.
Foto: Celjski Sejem

Kaj še pripravljajo pri OZS?

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS bo na svojem razstavnem prostoru predstavil t. i. SRIP Tovarne prihodnosti (SRIP ToP). Gre za strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo, ki ustvarja odprto in spodbudno okolje za razvoj inovacij, ki presegajo nacionalne okvire. Osredotoča se na ključna področja, kot so robotski in laserski sistemi, napredne zelene tehnologije, inteligentni sistemi vodenja, pametna mehatronska orodja in pametne tovarne. SRIP ToP tudi povezuje slovenska raziskovalna in inovacijska znanja iz industrije in akademske sfere, zbira kompetenčna podjetja in raziskovalne organizacije ter izpostavlja prioritetna področja novih tehnologij in storitev za prihodnost industrije. Predstavljena bo tudi možnost internacionalizacije podjetij, ki je plod dolgoletnega partnerskega sodelovanja s slovensko-ameriškim gospodarskim združenjem SABA (Slovenian American Business Association) iz Clevelanda. Združenje bo obiskovalcem sejma ponudilo informacije o vstopu na ameriški trg.

Letos se bodo na MOS-u predstavile sekcije kovinarjev, plastičarjev, elektronikov in mehatronikov ter sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS. Slednja bo prikazala rokodelstvo, in sicer na način, da bodo kovač, lončarji in keramičarji na svojih prodajnih stojnicah prikazovali izdelovanje svojih izdelkov. Na razstavnem prostoru OZS v dvorani L1 se bosta s člani predstavili tudi OOZ Krško in OOZ Ormož ter partnerji kartice Mozaik podjetnih, in sicer Zavarovalnica Triglav, Big bang, Diners in Kompas shop. Predstavil se bo tudi domači partner OZS, in sicer SID Banka s predstavitvijo finančnih instrumentov in zavarovanj za mala in srednje velika podjetja.

Predstavljene bodo storitve na področju industrijske avtomatizacije, energetike ter digitalne tehnologije, kot so IoT, umetna inteligenca in blockchain.
FOTO: Rozmari Petek

Kreacije državnega prvenstva cvetličarjev

V času sejma bo na ogled razstava cvetličnih kreacij državnega prvenstva cvetličarjev. Na ogled bodo izdelki vseh treh tem tekmovanja, in sicer šopek, aranžma in nasad v posodi. Državno prvenstvo cvetličarjev bo potekalo že pred sejmom, in sicer danes, v ponedeljek, 16. septembra, v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Zmagovalec oziroma zmagovalka prvenstva bo zastopal/-a Slovenijo na Florintovem svetovnem cvetličarskem prvenstvu, ki bo potekalo konec avgusta 2025 v Haagu na Nizozemskem.

Pet sejemskih segmentov

Na letošnjem MOS-u bo mogoče navdihe iskati med petimi segmenti.

MOS Dom: Trajnostne energetske rešitve, gradnja in obnova bivalnega okolja

V dvorani D boste našli ponudnike stavbnega pohištva, alarmnih sistemov, pergol, pa tudi podjetja, ki se ukvarjajo z gradnjo. Poleg tega bo na voljo tudi bogata ponudba ambientalne razsvetljave, kritin, ograj, ogrevalnih in prezračevalnih sistemov, parketov, keramičnih ploščic, letnih kuhinj, bazenov in jacuzzijev. V dvorani E bo široka paleta ponudnikov notranjega pohištva, od tapet do omar, skritih postelj, dizajnerskih miz in svetil, kuhinj ter stenskih panelov. Poleg tega si bo mogoče ogledati pestro izbiro stolov, postelj, vzmetnic, pa tudi savne, jacuzzije, kamine, sesalnike, parne čistilnike in kavče. Zavod brez ovir bo poskrbel za predstavitev hišnih dvigal za invalide. Dvorana L bo letos posvečena sodobnim trajnostnim rešitvam, kot so sončne elektrarne, toplotne črpalke, vrtine, klimatske naprave in prezračevalni sistemi, ki so ključni za energetsko učinkovito in okolju prijazno bivanje.

MOS turizem: Trajnostni in zeleni turizem, kulinarika, kamping in karavaning

Eden najbolj raznolikih segmentov sejma, ki obiskovalcem ponuja bogato izkušnjo odkrivanja čarov butičnega in zelenega turizma, bo našel prostor dvorani C. V ospredju bodo kolektivne znamke, ki združujejo lokalne, tradicionalne in ekološke ponudnike. Na dogodku boste lahko spoznavali turistične destinacije in uživali v kulinaričnih dobrotah. Ponudniki bodo predstavili lokalne in ekološke pridelke, rokodelske izdelke ter raznolike storitve in doživetja. Med kulinaričnimi specialitetami boste našli suhomesne izdelke, sire, bučna olja, medene izdelke, čokolade, čaje in še mnogo več. Pridružili se bodo tudi priznani vinarji, ginarji in pivovarji, ki bodo predstavili svoje najnovejše izdelke. MOS turizem je idealna priložnost za edinstvene kulinarične pokušine in nakup unikatnih daril iz segmentov kulinarike in zelenega turizma.

MOS plus: Izdelki in storitve za prosti čas, zdrav način življenja in e-mobilnost

V dvorani A na obiskovalce čakajo sejemski popusti ter bogata ponudba izdelkov in storitev, ki bodo izboljšali vaše zdravje in kakovostno preživljanje prostega časa. Obiskovalci bodo lahko izbirali med ortopedsko in bosonogo obutvijo, ki omogoča naravno gibanje, ter usnjenimi oblačili in galanterijo za elegantno dopolnitev vašega stila. Poleg tega bodo na voljo kakovostna prehranska dopolnila za podporo zdravemu življenjskemu slogu, inovativni masažni aparati za sprostitev ter strokovne zdravstvene storitve za boljše počutje. Za nego kože bodo poskrbeli izdelki iz naravnih sestavin, medtem ko bodo naravne dišave in aromaterapija ponudile blagodejne učinke za sprostitev. Ljubitelji ročnih del bodo navdušeni nad vrhunskimi šivalnimi stroji, medtem ko bo napredna čistilna tehnika poskrbela za čistočo vašega doma. Dvorana A bo prav tako ponujala širok izbor varne in udobne otroške opreme ter zabavne in poučne igrače za najmlajše. Letos bo celotno galerijo dvorane A zasedel Baby center, ki bo pripravil animacije za otroke in pester program aktivnosti.

MOS tehnika in digitalizacija: Oprema, tehnologija in digitalne rešitve za pametno prihodnost

V dvorani K bodo na voljo širok nabor opreme in orodij za podjetja in domače mojstre, profesionalne energetske rešitve ter okolju prijazna tehnologija. Obiskovalci bodo našli najnovejše rešitve za digitalizacijo, avtomatizacijo in upravljanje energije, ki omogočajo napredno delovanje pametnih stavb, mest in industrije. Predstavljene bodo storitve na področju industrijske avtomatizacije, energetike ter digitalne tehnologije, kot so IoT, umetna inteligenca in blockchain. Poleg tega bodo obiskovalci lahko spoznali inovativne tehnologije in svetovalne storitve, ki podpirajo energetsko učinkovitost in okolju prijazne rešitve. Na voljo bodo tudi IT-storitve za podjetja, vključno z upravljanjem informacijskih sistemov, digitalnimi računovodskimi rešitvami, zavarovalnimi produkti ter storitvami IT-varnosti in zaščite podatkov.

MOS B2B

V dvorani L1 bo segment MOS B2B ponudil predstavitve različnih poklicev in praktične prikaze dela. Na voljo bodo tudi svetovalci, ki vam bodo odgovorili na vsa vprašanja in vam pomagali pri odločitvah glede kariere ali poslovnega sodelovanja.

Na letošnjem MOS-u vas bo čakalo veliko poklicnih priložnosti:

• Tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2024: Tekmovanje v 13 poklicnih panogah, ki vključujejo frizerstvo, slikopleskarstvo, kuharstvo, strežbo, cvetličarstvo, aranžerstvo, kamnoseštvo, mehatroniko, IKT, razvoj spletnih strani, pohištveno in stavbno mizarstvo ter CNC-rezkanje. Hkrati je to tudi priložnost za spoznavanje različnih poklicev in praktičnih prikazov, kar bo potekalo v sodelovanju z javnim zavodom Center RS za poklicno izobraževanje (CPI).

• Ulica obrti: Predstavitve obrtniških poklicev in interaktivne delavnice.

• Poklicna orientacija oziroma karierno svetovanje: svetovanje o izbiri poklicne poti, učenje izpolnjevanja Europass življenjepisa, predstavitev izobraževalnih programov in šol

• Vajeniška pisarna: informacije o vajeniški obliki izobraževanja.

Z Ulico obrti želijo doseči, da se bodo mladi odločali za poklice, ki so že kar vsi po vrsti postali deficitarni. 
Andrej Petelinšek

Stičišče znanosti in gospodarstva

V dvorani L1 bo v okviru MOS B2B ponovno na ogled projekt, imenovan Stičišče znanosti in gospodarstva, ki ga v imenu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije že tradicionalno vodi Janez Škrlec. Stičišče bo združevalo predstavitve vrhunskih tehnologij, inovacij in izdelkov z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, energetika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije in digitalizacija. Projekt že od leta 2016 privablja številne obiskovalce, zlasti študente in dijake, ki iščejo priložnosti v visokotehnoloških panogah. Svoje dosežke in znanstvena dognanja bodo predstavile slovenske raziskovalne in izobraževalne institucije ter visokotehnološka podjetja. Dogajanje bo usmerjeno predvsem na področja mikro-, bio- in nanotehnologij, bionike in vesoljskih tehnologij. Letošnja predstavitev bo osredotočena na digitalno transformacijo, Industrijo 4.0 in prihajajočo Industrijo 5.0. V okviru te predstavitve bosta letos na MOS-u prvič sodelovala tudi ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije in IZUM - Inštitut informacijskih znanosti Maribor. IZUM bo predstavil sisteme COBISS in SICRIS ter podal informacije o HPC Vegi, enem najpomembnejših računalniških sistemov v Evropi. Posebno pozornost bo zagotovo pritegnil mednarodni projekt Hybrid Neuro, ki ga vodi Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru pod vodstvom prof. dr. Aleša Holobarja, in sicer bodo predstavili nadgradnjo integracije bionskih sistemov v 3D-modelu človeka, predstavljena pa bo tudi nadgrajena bionska glava kot tehnološka platforma.

Pestro dogajanje v atriju

Že tradicionalno priljubljen prostor za druženje in zabavo predstavlja osrednji prostor za sprostitev in zabavo, kjer si bodo lahko obiskovalci za nekaj trenutkov oddahnili od nakupovalne mrzlice. Tokrat se bo atrij spremenil tudi v kulinarično središče, saj se bo tukaj ustavilo več gostincev s svojimi food trucki. Za ljubitelje e-mobilnosti bodo urejeni prostori za parkiranje koles, e-koles, skirojev in e-skirojev. Najmlajši obiskovalci pa bodo lahko uživali na otroškem igrišču, ki bo opremljeno z gugalnicami in plezali, kjer bodo lahko varno in aktivno preživljali proste urice. V atriju bo prevladovalo živahno vzdušje, ki bo idealno za druženje s prijatelji, družino ali sprostitev po delovnem dnevu.

Letošnje sejemsko dogajanje bo usmerjeno tudi na področja mikro-, bio- in nanotehnologij, bionike in vesoljskih tehnologij.
Foto: Celjski Sejem

Spremljevalni program sejma

Podrobneje predstavljen in sproti posodobljen sejemski program najdete na spletni strani www.ce-sejem.si/sejmi/mos/za-obiskovalce

Sreda, 18. septembra

• Modra dvorana:

12.00, Slavnostno odprtje 56. MOS - Gospodarski krog - Business Days

15.00, Panelna razprava Zaposlovanje in migracije, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

• Mala kongresna dvorana:

11.00, B2B E-commerce – Zakaj je digitalni B2B-svet povsem nekaj drugega kot B2C, Roman Krušič (Spletna postaja)

Roman Krušič bo predstavil hitri napredek digitalizacije v segmentu B2B-poslovanja. Osredotočil se bo na ključne razlike med e-trgovanjem B2B in B2C ter ponudil praktične primere uspešne implementacije digitalnih strategij. Udeleženci bodo imeli priložnost spoznati najnovejše trende in orodja, ki oblikujejo prihodnost B2B-trga.

12.00, ChatGPT in njegova uporaba v poslu in karieri, Tanja Fric (Go Digi d.o.o.)

Tanja Fric bo govorila o potencialu umetne inteligence, posebej ChatGPT, v poslovnem svetu in karieri. Predavanje bo osvetlilo, kako lahko ChatGPT in podobna AI-orodja vplivajo na učinkovitost dela in poslovne strategije.

13.00, Digitalizacija prodajnega procesa, Pro-Bit d.o.o.

Predstavitev bo pokrila ključne vidike digitalizacije prodajnih procesov z namenom izboljšanja učinkovitosti in optimizacije poslovanja. Prikazali bodo konkretne primere, kako digitalna orodja in rešitve vplivajo na prodajni proces.

• Dvorana Celjanka:

15.00, Učinkovito upravljanje poslovnih con s pregledom dobrih praks iz tujine, MOC in Inkubator savinjske regije

Dogodek bo osredotočen na upravljanje poslovnih con in predstavitev uspešnih praks iz tujine. Predstavili bodo zglede najboljših praks, ki lahko podjetjem pomagajo pri učinkovitem obvladovanju poslovnih prostorov in povečanju produktivnosti.

Četrtek, 19. september

Modra dvorana:

17.00, Mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, OZS

To tradicionalno mednarodno srečanje je namenjeno mreženju malih in srednje velikih podjetij ter start-upov z novimi poslovnimi partnerji iz JV Evrope in regije Alpe-Jadran. Poudarek bo na podjetjih, ki se ukvarjajo z industrijo 4.0, digitalizacijo, avtomobilsko in kovinsko industrijo ter drugimi tehnološkimi rešitvami. Udeležba je brezplačna, vendar je potrebna predhodna prijava.

Mala kongresna dvorana:

13.00, Mednarodna konferenca Invest in Celje, MOC in Inkubator savinjske regije

16.00, Strokovni posvet Priporočila za montažo fotovoltaičnih modulov na strehe objektov, OZS

Strokovni posvet se bo osredotočil na priporočila in smernice za pravilno montažo fotovoltaičnih modulov. Dogodek je namenjen podjetjem in strokovnjakom, ki se ukvarjajo z obnovljivimi viri energije in namestitvijo sončnih celic.

Petek, 20. september

Dvorana Celjanka:

15.00: Predstavitev e-commerce platforme Amazon; poglobljena predavanja in predstavitve dobrih praks, MOC

Ta dogodek bo vključil predstavitev platforme Amazon in poglobljena predavanja o e-commerceu. Poudarek bo na dobrih praksah, strategijah in rešitvah, ki jih lahko podjetja uporabijo za izboljšanje svojih spletnih prodajnih kanalov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta