Tokrat poglobljeno o pomanjkanju delovne sile

Rozmari Petek
04.09.2024 06:00

Tradicija, ki jo želijo uvesti na MOS-u, je srečanje z aktualno vlado in politiki, kjer bi lahko gospodarstveniki opozorili na ovire, ki zavirajo podjetnost Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji celjski MOS bo trajal od 18. do 22. septembra. 
Foto: Celjski Sejem

"Kadrovska problematika je iz leta v leto hujša. Glede na naše demografske kazalce bo vsako leto le še hujša. To postaja glavna težava celotnega gospodarstva in tudi negospodarstva," zato bo to ena glavnih niti tudi letošnjega jesenskega MOS-a v Celju, je napovedal izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec. Takoj po uradni otvoritvi sejma v sredo, 18. septembra, bo zavod za zaposlovanje izvedel okroglo mizo z naslovom Pomanjkanje delovne sile v slovenskem gospodarstvu. "Gostje bodo minister za delo, minister za gospodarstvo, direktor Spirita Slovenije Rok Capl, glavni analitik pri GZS Bojan Ivanc in generalna direktorica zavoda za zaposlovanje, ki se bodo podrobno lotili problematike. Predvsem bodo govorili o rešitvah, za problem tako vemo vsi, da ga imamo," je dodal.

Obrtnike in podjetnike tarejo še druge težave, ki večinoma ne naletijo na odprta ušesa odločevalcev, zato želijo letošnji MOS kot tudi vse prihodnje

bolje izkoristiti za dialog z njimi. "Letos smo skupaj s Celjskim sejmom prišli na idejo, da bi, po zgledu iz tujine, na enem mestu zbrali vso kompetentno javnost, ki sokreira usodo gospodarstva," je opisal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar. "Predlagali smo, da skupaj z drugimi deležniki, gospodarskimi združenji (povabili smo celoten gospodarski krog), izpostavimo teme, ki so pereče in pomembne za gospodarstvo. Cilj je, da to postane vseslovenski dogodek, ki bo osrednji za gospodarstvo v povezavi z vsakokratno vlado," je poudaril. Na dogodek kot tudi na sejemski prostor so povabili tudi vse poslanske skupine, je dodal, saj jim na sejmu lahko v živo predstavijo ključne teme, pomembne za obrtnike in podjetnike.

Na MOS-u, ki bo trajal od 18. do 22. septembra, se bo predstavilo 650 razstavljavcev z več kot 1100 blagovnimi znamkami iz 26 držav. Na lanskem MOS-u so našteli več kot 65 tisoč obiskovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta