Ste kupili drevo v velikem loncu? Potem nikar ne pozabite narediti to

Jasna Marin Jasna Marin
10.03.2023 04:00

V zadnjem obdobju postajajo na terasah in pred vhodi zelo priljubljene rastline v velikih loncih, ki za zdravo in lepo rast zahtevajo posebno nego.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Rastlina je v loncu omejena s prostorom, zato je treba biti nanjo bolj pozoren, kot če bi bila posajena na vrt.

Spomladi je treba zemljo v velikih loncih okopati in jo prerahljati do takšne globine, da ne ranimo korenin. V ta namen uporabimo lopatko ali majhne vile, lahko tudi vilice z dvema rogljema. Zgornji del okopane prsti poberemo in jo zamenjamo s kompostom ali kakovostno zemljo, ki ji dodamo organsko gnojilo s počasnim sproščanjem hranil.

Večina rastlin, naj so to okrasne grmovnice ali posebna drevesa, običajno v dveh do treh letih prerastejo lonec in jih je treba presaditi. Če rastlina raste v veliki posodi, jo potegnemo iz lonca, korenine nekoliko obsekamo - to bo spodbudilo rast novih koreninic -, in jo posadimo v isti lonec, napolnjen s kakovostno zemljo, naposled pa še zalijemo. Lahko pa jo posadimo tudi v novi lonec.

Shutterstock

Obvezni luknja in drenaža

Rastlino sadimo v lonec z vsaj eno luknjo, da lahko odvečna voda odteče skozi dno. V loncu mora biti narejena ustrezna drenaža. Na dno nasujemo plast glinopora ali tri do štiri centimetre velike kamenčke - ti so primerni zlasti za večjo stabilnost visokih posod. Nato na glinopor ali kamenčke položimo filc in nanj nasujemo sadilni substrat, v katerega posadimo rastlino. Filc bo preprečil, da bi fini delci substrata med zalivanjem zamašili odtočne luknje na dnu lonca.

Shutterstock

Katere vrste drevnin sadimo v lonec

V lonce lahko sadimo vse počasi rastoče rastline (listavci in iglavci) in vse, ki dobro prenašajo rez. Tudi manjša drevesa lahko sadimo v lonec, a le, če primerno skrbimo zanje in obrezujemo korenine in krošnjo. Pri ginku, ki zraste v naravi v ogromno drevo, najdemo sorte, ki so primerne za vzgojo bonsaja ali drevesa v posodi, ker dobro prenaša rez in se kakovostno obnavlja. Rez dobro prenašajo še bukev, gaber in gorski javor, japonski javorji, vsi manjši in drobnolistni javorji. Tudi rastline, ki jih sadimo za žive meje, so primerne za vzgojo v loncih, prav tako nekatere šibkorastoče azaleje, le da jih moramo zalivati še bolj skrbno kot druge rastline. Azaleje namreč za rast potrebujejo bolj kislo zemljo oz. šotni substrat, ki se precej hitro suši.

Flower Council of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta