(FOTO) 5 mikavnih grmov z barvitimi plodovi sredi zime. Ali rastejo na vašem vrtu?

Jasna Marin Jasna Marin
03.02.2023 04:46

Pozimi so mnogi vrtovi pusti in dolgočasni, a ni nujno, da je tako. Če posadite ustrezne grmovnice, lahko te vašemu vrtu dodajo kanček barvitosti tudi v najhladnejših mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Grmi z barvitimi plodovi so pozimi silno vabljivi. Mnoge jagode na grmovnicah ponujajo hrano pticam in tako privabljajo pesem v vrt. Obenem delujejo kot barvit nakit, ki polepša okolico v hladnih mesecih. Med grmovnicami in drevesi z izrazitimi plodovi so rdečelistni šipek (Rosa glauca), panešpljica, jerebika, ognjeni trn, skorš, dobrovita. Tudi bršljan in divja trta imata jagode, ki so vir hrane pticam. Za dekoracijo vrta so primerne tudi lepoplodka, razne vrste trdoleske in navadni usodnik, ki imajo izrazito opazne plodove.

Shutterstock

Pet lepotic z dekorativnimi jagodami

Ena najbolj priljubljenih grmovnic z dekorativnimi jagodami pozimi je božje drevce (Ilex). Ta grm je znan po sijočih, temno zelenih listih in rdečih jagodah, ki trajajo vso zimo. Uspeva v dobro odcednih tleh, prija mu delna senca. Sicer prenese tudi sončno lego, vendar se lahko listi v vročem in suhem podnebju ožgejo.

Božje drevce
Shutterstock

Druga možnost je dobrovita (Viburnum lantana), ki jo jeseni in pozimi krasijo grozdi rdečih ali rožnatih. Dobrovita lahko raste na soncu ali v polsenci, ustrezajo ji dobro odcedna, nekoliko kisla tla.

Ognjeni trn
Shutterstock

Ognjeni trn (Pyracantha coccinea) je grm, ki ga pozimi krasijo rdeči, oranžni ali rumeni plodovi. Ti ostanejo na grmu, tudi potem, ko zapade sneg. Ognjenemu trnu prijata polno sonce in dobro odcedna tla, pravzaprav dobro prenese različne vrste tal in ravni pH.

Dobrovita
Shutterstock

Nežnejša zimzelena grmovnica, ki jo običajno vidimo posajeno v posodi, je skimija (Skimmia japonica), ki je pozimi bogato obložena z rdečimi jagodami. Zanjo izberimo delno senco in dobro odcedna, kisla tla.

Skimija
Shutterstock

Zanimiva je tudi lepoplodka (Callicarpa bodinieri 'Profusion'). To je listopadni grm, ki jeseni in pozimi tvori grozde svetlo vijoličnih jagod. Lepoplodka ponuja kontrast običajnim rdečim jagodam v vrtu pozimi. Ta grm ima raje polno sonce kot delno senco in dobro odcedna tla, prilagodljiv je različnim vrstam tal.

Lepoplodka
Shutterstock

Brez pretirane rezi

Vsi grmi v sušnih obdobjih potrebujejo redno zalivanje, od pomladi do jeseni pa tudi gnojenje tal z organskim gnojilom ali kompostom, izogibajte pa se pretiranemu obrezovanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta