Znate pravilno obrezati sadno drevje? Vabljeni na praktični prikaz

J. M.
22.02.2023 04:00

Še pred pomladjo je treba poskrbeti za rez sadnega drevja in nekaterih grmov. Ste si že priskrbeli ustrezne škarje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Jablane in hruške v glavnem obrezujemo med zimskim mirovanjem, ko se temperature povzpnejo nekaj stopinj nad ničlo. Če zimsko rez opravimo februarja, s tem spodbujamo rast drevesa. Če se drevo že samo po sebi dovolj močno razrašča, je bolje opraviti rez marca, da upočasnimo rast. Konec februarja in v začetku marca pa je čas tudi za rez dreves koščičastega sadja, torej sliv, breskev in češenj.

Rez potrebujejo tudi grmi in jagodičje. Leskam pri tleh izrežemo stare veje, pri katerih smo med sezono opazili, da manj rodijo. Čim prej obrežemo tudi rodne grme ribeza in kosmulj, ker spomladi odženejo zelo zgodaj. Pravilo veleva, da vsako leto izrežemo do tretjino vej, na katerih je manj plodov in so prestare za rodnost. Te veje prepoznamo po kratkih brstnih nastavkih. In kakšne škarje je najbolje uporabiti pri delu?

Škarje, ki jih prilagodite sebi

Če se v zimskih mesecih lotevate obrezovanja drevja nižje rasti in grmovnic, so odlična izbira škarje za veje s prilagodljivim in višinsko nastavljivim ročajem s skupno dolžino 1,17 metra. Strokovnjaki iz Gardene razlagajo: "S takšnimi škarjami lahko udobno razredčite tudi gosto podrast ali grmičevje, kjer veje rastejo tesno skupaj, saj imajo škarje izjemno ozko rezalno glavo. Po višini nastavljiv ročaj je iz aluminija, kar zagotavlja, da so škarje lahke - tehtajo le 1,2 kilograma - in zato omogočajo udobno delo v pokončni drži."

Z lahkimi in trpežnimi škarjami za veje SlimCut boste zlahka odrezali tudi veje, ki rastejo tesno skupaj, saj imajo škarje izjemno ozko rezalno glavo.
Foto: Gardena

Za prepletene veje

V prvih mesecih leta so na vrtu pogosto opazne poškodovane ali prepletene veje, neželeni poganjki in odmrlo cvetje, ki jih lahko odrežemo z ročnimi škarjami. "Da bo delo potekalo gladko, je najbolje uporabiti vrtne škarje z izjemno ostrimi in trpežnimi rezili iz nerjavnega jekla," poudarjajo pri Gardeni in dodajajo, da so imenitne škarje z utorom za odvajanje rastlinskega soka, ki je integriran v rezilu. "Takšne škarje poskrbijo za brezhibno rez, saj je rezilo zaščiteno pred lepljivim rastlinskim sokom."

Gardena

Nič več strahu pred višino

Velikokrat je treba odrezati veje visoko v krošnjah, kar je lahko nevarno, zlasti če je treba splezati na drevo ali uporabiti lestev. Obstaja tudi bolj elegantna rešitev, zagotavljajo pri Gardeni. "Z baterijskim teleskopskim obrezovalnikom lahko za rez vej poskrbite kar s tal. Teleskopski ročaj in rezilo, dolgo 20 cm, poskrbita, da dosežete veje na višini do štiri metre. Baterija omogoča delo do 50 minut ali do 200 rezov vej s premerom 50 mm. LED-prikazovalnik vas obvešča, kako polna je baterija. S takšnim orodjem lahko režete veje v krošnjah ali žagate večje veje pri tleh brez pripogibanja."

Baterijski teleskopski obrezovalnik omogoča udobno delo, z ročajem in 20-centimetrskim rezilom s tal dosežete veje na višini do štiri metre.
Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta