Strokovnjak svetuje: Izberite sončno elektrarno po svoji meri

Raba energije, zlasti fosilne in jedrske, kvarno vpliva na okolje. Zato je Evropska komisija določila cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050. Vgradnja sončnih elektrarn bo pripomogla k hitrejšemu doseganju podnebne nevtralnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sončne elektrarne v samooskrbi naj proizvedejo dovolj električne energije za delovanje stavb in vseh njihovih naprav.
Shutterstock

V celotni EU že izvajajo zakonodajo za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030. Pospešeno zamenjujejo fosilno in jedrsko energijo z obnovljivimi viri energije in s hranjenjem oziroma pretvorbo viškov te energije. Sončne elektrarne za gospodinjstva bodo olajšale pot do podnebne nevtralnosti.

Obnovljivi viri, brez fosilne in jedrske

Oskrba z energijo naj temelji na domačih, obnovljivih virih energije (OVE). Sonce ponoči ne sveti in veter v brezvetrju ne piha, vendar je množica obnovljivih virov bolj zanesljiva kot fosilni ali jedrski viri. OVE so kot posamezne šibe, ki se z lahkoto prelomijo, šop šib nikakor.

• Obnovljivi viri energije so energija vodotokov, vetra in sonca, aerotermalna, hidrotermalna in geotermalna energija, energija oceanov, biomase, bioplina in plina iz odpadkov in odplak, medsebojno povezani in združeni. Nestanovitnost OVE bo odpravljena z rabo vseh razpoložljivih virov, s hranjenjem ali pretvorbo viškov energije ter s solidarnostjo notranjega energetskega trga EU. Na ta način bodo prilagojeni spremenljivi potrošnji.

Oskrba z električno energijo naj temelji na sodelovanju hidroelektrarn in sončnih elektrarn, saj sta voda in sonce odlična partnerja.
Shutterstock

Na kratko: raba OVE, zmanjšanje zapravljanja, hranjenje viškov in solidarnost. Ko pozivamo k skromnosti, mislimo tudi na proizvode, ne le na energijo. Energija je vgrajena povsod. Poudarek oskrbe z elektriko je na sodelovanju hidroelektrarn in sončnih elektrarn, saj sta voda in sonce odlična soplesalca. Za toplotno oskrbo ostajajo drva tradicionalen energent, ki naj zgoreva v sodobnih kurilnih napravah.

• Zemeljski plin je sicer okolju najbolj prijazen fosilni energent, vendar je iz uvoza. To je razlog za pospešeno zamenjavo zemeljskega plina z domačimi, obnovljivimi viri energije.

• Jedrska energija je priznana kot nizkoogljična, saj med cepitvijo jeder v reaktorju nastaja toplota brez toplogrednih plinov. Razlogov za opuščanje jedrske energije je več, predvsem so varnostni, okoljski in ekonomski. Je najdražji energent kljub visokim državnim spodbudam. Kopičenje radioaktivnih odpadkov je breme, ki ga bodo morale reševati naslednje generacije.

Družba in posamezniki

Energetska neodvisnost je pogoj za gospodarsko in politično neodvisnost družbe. Lažje jo bo doseči, če bodo neodvisni tudi posamezniki. Majhna poraba energije vsakega posameznika pripomore k stabilnosti družbe.

Medsebojno povezane hišne sončne elektrarne in akumulatorji bodo omogočali zanesljivo delovanje samooskrbnih energetskih skupnosti. To bo povečalo odpornost elektroenergetskega sistema, da bo nemoteno delovalo tudi ob motnjah električnega omrežja.

Shutterstock



Sonce ponoči ne sveti in veter v brezvetrju ne piha, vendar je množica obnovljivih virov bolj zanesljiva kot fosilni ali jedrski viri.
Djd/www.solarcarporte.de

Samooskrba

Sončne elektrarne v samooskrbi posameznikov naj proizvedejo toliko električne energije, kot je potrebno za delovanje stavb in aparatov v njih. Ko bodo razviti pametna omrežja in pametne stavbe, bo primerno integrirati v stavbe še akumulatorje. Tako bodo sončne elektrarne pošiljale energijo v omrežje, ko bo treba, po višji ceni. Korist bo dvojna, lastnik bo imel dohodek, omrežje pa bo stabilno. Skrbno načrtovana in izvedena naložba v sončno elektrarno se povrne v nekaj letih. Slaba se ne povrne nikoli.

Ko se odločate za sončno elektrarno, preverite, ali so v ponudbi zajete vse potrebne postavke. Poleg tega upoštevajte nepredvidena, a potrebna dela, kot je menjava in prestavitev števca elektrike, strelovod ... Sončna elektrarna je naložba za vsaj 30 let, zato naj bo streha, na kateri bo vgrajena, trdna in stabilna. Po dokončani montaži naročite izredno preverjanje električnih inštalacij celotne stavbe.

Izraba sončne energije s pomočjo sončnih elektrarn zmanjšuje odvisnost od fosilnih goriv in prispeva k čistejšemu okolju.
Shutterstock

Načrtovanje sončne elektrarne

Upoštevajte sedanjo porabo elektrike in morebitna povečanja (toplotna črpalka, električni avto) pa tudi zmanjšanja (odklop električnih grelnikov za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne vode). Ne pretiravajte z močjo svoje sončne elektrarne. Če je sedanja poraba elektrike pretirana, raje znižajte potratnost. Za povprečno gospodinjstvo z letno rabo 3500 kWh elektrike zadošča sončna elektrarna moči 4 kW. Za napajanje toplotne črpalke varčne hiše zadošča 3 kW močnejša, za povprečen električni avto pa še za 2 kW. Verjetno proizvede sončna elektrarna z močjo 10 kW dovolj elektrike za celotno oskrbo enodružinske stanovanjske stavbe in za elektromobilnost.

Drugi pomembni podatek so danosti lokacije. Najprimernejše mesto za vgradnjo sončne elektrarne je južna strešina z naklonom med 30° in 45°. Če je vgrajena proti vzhodu ali zahodu, proizvede za približno četrtino elektrike manj. Neugodna orientacija se izravna z nekoliko večjo sončno elektrarno.

Tretje je velikost strehe. Približno 50 m2 strešine zadošča za sončno elektrarno z močjo 10 kW. Vendar, pozor, del strehe, na kateri bodo vgrajeni paneli, mora biti brez dimnikov, zračnikov, frčad ali drugih naprav, ki bi delale senco elektrarni. Streha mora vzdržati dodatno obremenitev panelov, približno 20 kg na m2.

Kaj pa sneg? Če je možno, mu omogočite, da čim prej pade s panelov, drugače pa namestite snegolove.

(v okvirček: Promocija in finančne spodbude)
Shutterstock

Stara in nova shema samooskrbe

Po stari shemi samooskrbe posoja lastnik viške iz sončne elektrarne v omrežje, da jih porabijo bližnji sosedi, in energijo vzame iz omrežja, ko jo potrebuje. Konec leta je obračun, morebitni manki so zaračunani, z vsemi prispevki vred. Ob ustrezni porabi plačuje lastnik zgolj priključno moč, približno 15 evrov mesečno. Kdor je podal vlogo za soglasje za priključitev naprave za samooskrbo do 31. 12. 2023 in ga bo elektrooperater do 31. 12. 2024 registriral kot končnega odjemalca s samooskrbo, lahko še vedno vstopi po stari shemi. Morebitne viške je možno podariti, prenesti na drugo merilno mesto, prodati ali z njimi trgovati.

Za vse, ki se letos odločajo za sončno elektrarno, velja nova shema samooskrbe. Ta je nekoliko spremenjena, velja mesečni obračun in plačilo vse iz omrežja prejete električne energije in vseh pripadajočih dajatev. Hkrati pa so viški plačani. Ekonomika nove sheme še ni znana, vendar pričakujemo, da se bo naložba povrnila v podobnem času kot po stari shemi, saj se oprema ceni, hkrati pa veljajo delne oprostitve plačil nekaterih prispevkov.

Perspektiva

Z razvojem gradbenih materialov in naprednih tehničnih sistemov lahko vsaka sodobna stavba proizvaja več energije, kot je potrebuje za svoje delovanje. Kakovostno bivanje ob majhnih stroških in majhni porabi energije je v celoti iz obnovljivih virov.

Izberite sončno elektrarno po svoji meri. Ob skrbni porabi boste imeli dovolj lastne električne energije. Namesto zgolj znižanja stroškov razmislite o ustvarjanju dohodka. Mislite zunaj okvirjev. Neodvisni posamezniki prispevamo k neodvisni družbi.

Sončna elektrarna je naložba za vsaj 30 let, zato naj bo streha, na kateri bo vgrajena, trdna in stabilna.
Shutterstock



Napajanje električnega avtomobila z elektriko, ki jo proizvede sončna elektrarna, je odličen način za zmanjšanje ogljičnega odtisa in stroškov vožnje.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta