Ta sadež je imeniten za razkisanje organizma

Jasna Marin Jasna Marin
15.11.2022 03:00

Drevo, na katerem rastejo fige, naj bi izviralo iz Perzije in Sirije. Tudi če ga požagate, bo znova odgnalo. Njegovi sadeži pa so zelo koristni za organizem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za fige velja, da vsebujejo precej več kalcija od drugih vrst sadja, prav tako naj bi imele najbolj bazično reakcijo med vsemi živili, torej pomagajo razkisati organizem. Značilno za fige je, da uživanje zrelih plodov uravnava prebavo, pomaga pregnati utrujenost, izboljša koncentracijo, odpravlja živčnost. Fige blažijo menstrualne težave, pomagajo celo pri hujšanju.

Koristen mleček

Mleček iz nezrelih plodov odpravlja bradavice na koži. Če v dlesni vtremo sveže meso fige, to pomaga proti zobobolu.

Vas muči zaprtje?

Kompot iz fig se v ljudskem zdravilstvu uporablja za zdravljenje ledvic in odpravljanje ledvičnih kamnov. Občasno zaprtje odpravljamo s suhimi figami, ki jih lahko za nekaj časa namočimo v vodo pred zaužitjem. Pomagajo tudi pri čiščenju bronhijev. Če figi pet minut kuhamo v dveh decilitrih rdečega vina in tega pijemo po žlicah skozi ves dan, pomaga proti kašlju.

Shutterstock

Uporabni tudi listi

Čaj iz listov figovca uravnoveša raven inzulina in je primeren za diabetike. Vendar je pri nabiranju listov potrebna previdnost. Figovec ima liste, porasle z dlačicami, ob stiku s temi lahko na koži nastane alergijska reakcija. Zato oblecite pri obrezovanju in košnji pod figovcem dolge rokave in uporabite zaščitne rokavice.

Pazljivost pri sajenju

Zavedati se moramo, da ima figa zelo agresivne korenine, ki lahko povzročajo razpokanje tlakov in temeljev hiše, če je posajena preblizu. Zato je dobro, če so korenine v tleh omejene z betonsko posteljico. Figovec potrebuje topla tla, prija mu sončna in zavetna južna lega ter dobra, vendar ne prebogata vrtna zemlja, ki ji dodamo del drobnega peska za drenažo. Sadilno površino prekopljemo meter globoko.

Zgodaj poleti odščipnemo mlado rast po petem listu, da spodbudimo oblikovanje novih rodnih poganjkov. Nabiramo, ko sadeži dozorijo na drevesu, in sproti porabimo, včasih dozorevajo tudi po trikrat na leto.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta