Takšna peč na drva je najprimernejša za nizkoenergijsko hišo

Jasna Marin
08.01.2023 02:00

Izbira peči je v osnovi odvisna od tipa gradnje objekta. Če želite v pasivni ali nizkoenergijski gradnji s kontroliranim prezračevanjem imeti peč na drva, je treba izbrati ustrezno peč, ki ne bo pregrevala prostorov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
djd/AdK/www.kachelofenwelt.de/GutbrodKaufmann Keramik

Lončena peč je za mnoge edina smiselna različica peči na drva v nizkoenergijski ali pasivni hiši. To pa zato, ker kamin ali kaminska peč v pasivni hiši preagresivno seva toploto in prostore premočno segreje, medtem ko lončena peč oddaja toploto počasi in enakomerno.

Djd/AdK/www.kachelofenwelt.de/ Gutbrod

Tudi za redno uporabo

Resda je kamin cenejši od lončene peči, a dejstvo je, da kamin ni najboljša izbira za nizkoenergijske stavbe. Če zakurite enkrat na teden, bo kamin ob gorenju seval močno toploto, ko ogenj ugasne, pa bo kakovostno pozidan kamin s šamotom oddajal toploto le še približno dve do tri ure.

Lončena peč je primerna za bolj redno uporabo. Ko v njej zakurite, v eni do dveh urah porabite deset do 15 kilogramov drv. Ko pogorijo, dovod zraka zaprete in peč bo sevala enakomerno toploto nadaljnjih 24 ur, saj gre topel dim skozi šamotne dimne kanale, v dimnik pa gre le minimalna količina toplote. Zato je izkoristek toplote pri lončeni peči znatno višji kot pri kaminu.

Peč za dolga desetletja uporabe

Lončene peči, grajene iz kakovostnih materialov, bi morale zdržati 30 do 50 let in še več, zagotavlja pečarski mojster. Ko kurite lončeno peč, se povsod počutite prijetno, kjerkoli lončena peč ogreva dom, se tudi stene ogrevajo in sevajo toploto nazaj v prostor.

djd/AdK/www.kachelofenwelt.de/Gutbrod

Ustrezna drva

Za dobro delovanje peči je potrebno redno čiščenje dimnika, čiščenje kanalov v peči pa naj opravi pečarski mojster po desetih do 15 letih uporabe. V lončenih pečeh naj se kurijo bukova drva, hrast in les sadnega drevja. Polena morajo biti osušena tako, da vsebujejo manj kot 20 odstotkov vlage. Potem peč dobro funkcionira.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta