(FOTO in VIDEO) Hiša iz ilovice, ki jo je natisnil 3D-tiskalnik

J. M.
01.01.2023 01:00

Nedaleč od Ravene stoji posebna hiša, ki je v celoti iz naravnih materialov, glavni mojstri za gradnjo pa so bili 3D-tiskalniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mca Mario Cucinella Architect, Wasp

Inovativno bivališče Tecla je nastalo kot projekt podjetja WASP - italijanskega specialista za 3D-tiskanje - in studia Mario Cucinella Architects in je zasnovano kot prototip. Objekt je v celoti iz zemljine, torej lokalne zemlje, izkopane na gradbišču. Gre za naravni material, ki ga je mogoče ponovno uporabiti in reciklirati, poleg tega je ogljično nevtralen.

Stiskana v 200 urah

Prototip, natisnjen v kraju Massa Lombarda blizu Ravene, je bil izdelan z večstopenjskim modularnim 3D-tiskalnikom z dvema med seboj sinhronima rokama, ki lahko delujeta hkrati in skupaj lahko obdelata območje stotih kvadratnih metrov površine tiskanja.

Mca Mario Cucinella Architect, Wasp

Hišo sestavlja 60 kubičnih metrov naravnih materialov, za tiskanje pa so potrebovali 200 ur. Napredna tehnologija je pri hiši z dvojno kupolo omogočila istočasno izdelavo konstrukcije, strehe in zunanje obloge, kar pomeni dodatno prednost pri gradnji. "Brezoblična ilovica se je spremenila v hišo. Imamo znanje za gradnjo brez ogljičnega odtisa, ki se postavi s preprostim klikom," pravi Massimo Moretti, ustanovitelj italijanskega podjetja za 3D-tiskanje.

Massimo Moretti in Mario Cucinella v 3D-tiskani hiši Tecla
Mca Mario Cucinella Architect, Wasp

Dobra stabilnost in izolacija zidov

Uporabljena zemljina, bogata z ilovico, ki je prek 3D-tiska razporejena v valovite plasti, zagotavlja statično stabilnost, deluje pa tudi kot odličen toplotni izolator. Konstrukcija s površino 60 kvadratnih metrov je visoka 4,2 metra, obsega bivalni prostor, kuhinjo in spalni prostor, na streho pa sta umeščeni okrogli strešni okni.

Mca Mario Cucinella Architect, Wasp

Projekt je bila razvit v okviru raziskave o okoljski trajnosti, ki je preučevala bioklimatska načela ter ljudsko arhitekturo in gradnjo za proizvodnjo nizkoogljičnih domov. "Tecla se odziva na vse hujše podnebne razmere, na potrebo po gradnji trajnostnih bivališč in na globalno stanovanjsko problematiko, s katero se bomo morali soočati v prihodnosti - zlasti v kontekstu množičnih migracij in naravnih nesreč," je pojasnil glavni arhitekt Mario Cucinella.

Mca Mario Cucinella Architect, Wasp
Mca Mario Cucinella Architect, Wasp
Mca Mario Cucinella Architect, Wasp
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta