Trg nepremičnin: Stanovanja rezervirana, še preden se začnejo graditi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.06.2020 02:00

Ponudba novih stanovanj je v Podravju silno raznolika, saj se v Mariboru in njegovi okolici na veliko gradi. A povpraševanja je, kot kaže, še vedno več od števila stanovanj, ki so na voljo. Kakšna stanovanja si želijo kupci?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med kupci novih stanovanj so družine in mlajši pari, pa tudi starejši, ki so prodali preveliko nepremičnino in zdaj iščejo manj potratno bivališče.
Shutterstock

Novogradnje gredo za med, bi lahko dejali. Nepremičninski posredniki in gradbinci imajo v teh dneh polne roke dela - eni s prodajo, drugi z gradnjo novih stanovanjskih sosesk, ki jih Mariborčani in prebivalci okoliških krajev željno pričakujejo. Novogradnje so razprodane, še preden so dokončane, še več: mnogi sklenejo za stanovanje rezervacijo, četudi se to še sploh ni začelo graditi. Pri tem je opaziti, da si kupci želijo funkcionalnih stanovanj, ne prevelikih in po zanje dostopnih cenah.
Kot opaža Dika Vranc, nepremičninska posrednica iz podjetja RE/MAX Avenija/Nepremičnine Maribor, je zanimanje za novogradnje zelo veliko, prevladuje povpraševanje predvsem po dvo- in trisobnih stanovanjih. Trenutno prodajajo stanovanja v večji novogradnji Studenški razgledi, ki je pod Pekrsko gorco. Med kupci so mlajši pari in družine, tudi starejši, ki so prodali preveliko nepremičnino in zdaj iščejo nekaj manjšega, manj potratnega glede stroškov. Novogradnje so konkurenca rabljenim stanovanjem, poudari sogovornica. "Tako prodajalci kot kupci se ozirajo po cenah, primerjajo kakovost gradnje," pravi Dika Vranc. Opaža, da je ponudba rabljenih stanovanj na trgu v zadnjih dneh nekoliko zastala: "Dejstvo je, da so novogradnje rabljenim nepremičninam odvzele dobršen del trga, saj se izredno dobro prodajajo. Toda tudi rabljene nepremičnine bodo vedno imele svoje kupce," je prepričana Vrančeva.

Sto stanovanj za Maribor ni dovolj

"Trenutno beležimo nekoliko povečano povpraševanje po vseh vrstah nepremičnin," pojasni Branko Potočnik iz nepremičninskega podjetja Insa nepremičnine. Razlog za večji interes nepremičninski posrednik vidi tudi v tem, da je trg nepremičnin zaradi ukrepov ob epidemiji miroval skoraj dva meseca. "Ogledov stanovanj ni bilo, oteženo je bilo tudi sklepanje pravnih poslov," pojasni Potočnik. "S postopnim sproščanjem ukrepov in ob odpravi omejitev so se spet pojavili vsi tisti kupci, ki so bili v navedenem obdobju prisiljeni počakati z nakupom nepremičnin." Potočnik opozori, da v Mariboru še zmeraj ne moremo govoriti o večjem številu novogradenj, ki se pojavljajo na trgu: "Za mesto, ki je bilo vse od gospodarske krize, ki se je začela leta 2008, podhranjeno z novogradnjami, 100 oziroma 200 stanovanj, kolikor jih letos ponuja trg, ni veliko." Potočnik pojasni, da se kljub pojavu novogradenj zanimanje za rabljene nepremičnine ni kdo ve kako zmanjšalo. "Imamo kupce, ki jih zanimajo izključno novogradnje, in kupce, katerim novogradnje niso zanimive," pravi Potočnik. Po njegovih besedah so novogradnje vendarle nekoliko dražje od rabljenih stanovanj in zato za marsikoga nedosegljive. Drugo dejstvo, zakaj so rabljene nepremičnine še vedno zanimive, pa je to, da na nekaterih lokacijah v Mariboru novogradenj preprosto ni in jih tudi ne bo. Če bi radi bivali v centru mesta ali v bližini bolnišnice, je edina rešitev - rabljeno stanovanje.

Maribor je zadnja gradbeno-nepremičninska kriza najbolj prizadela. Zadnjih dvanajst let se niso zgradila nova stanovanjska naselja, zato je razumljivo, da je po novogradnjah danes tolikšno zanimanje.
Igor Napast

Slabo se piše mestu, kjer se ne gradi

Izjemno visoko povpraševanje po novogradnjah opaža tudi Boris Lajh iz nepremičninskega podjetja Century 21 Maribor Center. Pravi, je na dlani dejstvo, da sodobne novogradnje ponujajo visoko kakovost bivanja, saj so vse po vrsti projektirane za zagotavljanje najnižjih stroškov bivanja. Tudi Lajh ocenjuje, da je novogradenj kljub pospešeni gradnji v Mariboru premalo: "V zadnjih desetih letih jih praktično ni bilo in zato je danes povpraševanje toliko večje. Žal pa si novega stanovanja vsak ne more privoščiti, zato je tudi po rabljenih nepremičninah še vedno dovolj povpraševanja, le da obstaja javno mnenje, da bi morala zdaj nastopiti neka kriza." Vsi ljudje potrebujemo streho nad glavo, opozori Lajh. "Razlike med ljudmi pa so resda prevelike in si nekateri pač ne morejo privoščiti novogradnje, spet drugi si jo lahko. V najrazvitejših državah je kreditiranje prebivalstva in s tem spodbujanje potrošnje primarna naloga politike. Stanovanjska politika je usmerjena v to, da lahko na takšen ali drugačen način, na primer z lizingom, ki deluje kot najem za odkup stanovanja in ne predstavlja nevarnosti za kreditodajalce oziroma lizingodajalce, da bi ob nezmožnosti plačevanja obroka najemnika predolgo ostali brez dohodka in posesti nepremičnine, ljudem zagotovijo ustavno pravico do strehe nad glavo. S tem se spodbujajo gradbeništvo, trgovina, pridelava hrane, plačilo davkov in ne nazadnje je to garancija tudi za stabilnejši proračun države," pravi Lajh. "Če se bo promet z nepremičninami v prihodnjih mesecih v Sloveniji zmanjšal, je to greh politike in politike komercialnih bank, ki z različnimi pogoji zavirajo potrošnjo ljudi in ne vidijo širše slike posledic v gospodarstvu, če se omejuje potrošnja pri nepremičninah," je kritičen Lajh. Prepričan je, da se "slabo piše mestu in državi, v katerih se ne sučejo žerjavi".

Gradbeni žerjavi mestu prinašajo nove objekte in denar, hkrati pa tudi napredek in razvoj. Brez njih se v mestu ne dogaja nič.
Arhiv Večera

Starost kupcev od 18 do 90 let

Več kot zadovoljni s prodajo stanovanj pa so gradbinci oziroma investitorji novogradenj. Pravijo, da je povpraševanje po novih stanovanjih precejšnje. Tolikšno, da ne dohaja ponudbe. Primož Pinter iz podjetja Primius gradnje ocenjuje, da v Mariboru še vedno "boleha" za pomanjkanjem vseh tipov stanovanj. "Opažamo, da je nekoliko manjše povpraševanje po velikih štirisobnih stanovanjih, ki presegajo sto kvadratnih metrov. Precejšnje povpraševanje pa je po garsonjerah, kar v zadnjih desetih letih ni bila praksa. Kupci jih kupujejo bodisi za bivanje bodisi kot naložbo," pojasni Pinter. Po njegovih besedah je težko določiti natančen profil kupcev, ki kupujejo nepremičnine ta čas. "Starostna struktura kupcev v stanovanjskem naselju Primius je od 18 let do 90 let. Prevladujejo pa mladi pari, ki povprašujejo po manjših stanovanjih površine med 40 in 60 kvadratnimi metri. Sledijo mlade družine, ki jih zanimajo manjša in srednje velika trisobna stanovanja," še pove Pinter. Ugotavlja, da se danes močno razlikuje tudi način financiranja stanovanja: "V našem prvem stanovanjskem objektu je skoraj 30 odstotkov kupcev nepremičnino plačalo v celoti z lastnimi financami. Preostali del kupcev je za financiranje uporabil stanovanjske kredite." Izredno dobra prodaja stanovanj v prvem stanovanjskem objektu, ki je v naselju Primius na Studencih, pa je motivacija za gradnjo drugega objekta, ki se bo, tako sogovornik, začela že v juliju. Rezervacije stanovanj že sprejemajo, komunikacija s strankami, pove Pinter, pa je kar na gradbišču, kjer bodo že kmalu ponovno zahrumeli gradbeni stroji. "Rezervacij je že danes veliko, pa še sploh nismo pričeli graditi," najbolj slikovito opiše stanje glede povpraševanja po novogradnjah na trgu v štajerski prestolnici Primož Pinter.

V nekaj dnevih prodali 40 stanovanj

Tudi v podjetju Novogradnje Maribor ne skrivajo zadovoljstva nad izjemnim povpraševanjem po njihovih novogradnjah. Kot je pojasnil Andrej Jeričević iz omenjenega podjetja, trenutno prodajajo samo stanovanja v Novih vrtovih ob Engelsovi ulici. "Samo v nekaj dnevih smo prodali že skoraj 40 stanovanj tretjega bloka," pravi Jeričević, ki razlog za veliko povpraševanje pripiše dejstvu, da cena novogradenj iz njihove ponudbe bistveno ne presega cene rabljenih stanovanj na trgu. "Glede na to, da je treba v staro stanovanje vložiti denar za obnovo, je nakup novega po vsej verjetnosti racionalnejša izbira," razmišlja sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta