Ustrezna ventilacija lahko poskrbi za zmanjšanje možnosti širjenja koronavirusa

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
16.11.2020 03:39

Da bi bolje razumeli, zakaj je prezračevanje prostorov pomemben dejavnik za ohranjanje zdravja, podrobneje poglejmo, kateri dejavniki vplivajo na kakovost zraka. Plesen, vlaga, virusi in prašni delci so poleg vonjav glavni krivci za slabo kakovost zraka. Dobra novica je, da si lahko s preprostim ukrepom, kot je kakovostna lokalna prezračevalna naprava z rekuperacijo, zagotovite višjo kakovost bivanja in boljše zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Airabela SIKU prezračevanje
Airabela

1.Vlaga

Vlago se najlažje opazi kot nabran kondenz na oknih. Takšno nabiranje vlage je posledica toplotne razlike med zunanjo in notranjo temperaturo, ki na stiku med obema ustvari vodne kapljice, običajno na oknih ali zunanjih zidovih v prostoru. Idealna stopnja zračne vlažnosti je med 45 in 55 odstotki, izmerite jo lahko s higrometrom. Če je stopnja vlažnosti previsoka, jo lahko znižamo s kratkim prezračevanjem s prepihom, vendar na ta način pride tudi do izgube toplote. Če želimo zagotoviti enakomerno prezračevanje, je dobra odločitev lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, ki zrak filtrira in samodejno uravnava stopnjo vlage v zraku.

2.Plesni

Plesen je rezultat pretirane vlage; 80-odstotna vlažnost v stanovanju je mejna vrednost, pri kateri plesen začne nastajati. To povzročamo že s samim dihanjem, na nastanek pa vplivajo tudi običajna vsakodnevna opravila, kot so kuhanje, kopanje in sušenje perila. Če vlage v prostoru ne zmanjšujemo, bo ta vodila v nastanek plesni, plesen pa vsebuje toksine, ki so nevarni za naše zdravje. Težave se pojavijo, če je ne odstranimo in smo ji izpostavljeni dlje časa. Lahko se začnejo pojavljati alergije ter težave s koncentracijo in dihali, kot je astma.

Plesni morda ne opazite. Pogosto se skriva na zidovih za omarami ali na spodnji strani vzmetnice. Zato bodite pozorni predvsem na vlažnost prostora, saj je bolje preprečiti nastanek plesni, kot da bi se morali kasneje ukvarjati z njenim odstranjevanjem. Za eno skrb manj se lahko odločimo za vgradnjo lokalnega prezračevalnega sistema, ki bo poskrbel za kakovostno izmenjavo zraka v naših prostorih.

Airabela SIKU prezračevanje
Airabela

3.Virusi in prašni delci

Med onesnaževalci zraka, ki smo jih omenili na začetku, ostanejo še prašni delci in virusi. Tako kot spore plesni lahko tudi prašni delci povzročijo težave osebam z boleznimi dihalnih poti. To leto pa smo zaradi zunanjih okoliščin še posebej pozorni na virusna respiratorna obolenja in preventivne ukrepe. Kot je potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), se virus SARS-CoV-2 najhitreje prenaša po zraku. Zato je toliko pomembnejše, da je zagotovljeno ustrezno prezračevanje tako doma kot na delovnem mestu, kjer veliko ljudi preživi vsaj tretjino dneva in je pogosto v stiku z drugimi osebami. Izmenjava zraka, pa naj bo z odpiranjem oken ali s prezračevalnim sistemom, je učinkovit ukrep, ki z menjavo notranjega in zunanjega zraka odstrani tudi virusne delce.

WHO je skupaj s strokovnjaki Zveze evropskih asociacij na področju ogrevanja prezračevanja in hlajenja stavb REHVA tudi ugotovila, da je ustrezna ventilacija pomembna, saj bo poskrbela za zmanjšanje možnosti širjenja koronavirusa po prostoru. S preprostimi navodili, ki so jih pripravili strokovnjaki, je mogoče zagotoviti varnost pred okužbo s koronavirusom v prostorih.

Kateri prezračevalni sistem z rekuperacijo izbrati?

Prezračevalni sistemi SIKU imajo ustrezne certifikate, ki zagotavljajo ustrezno mehansko prezračevanje prostorov in poskrbijo za varnost brez vlage, plesni in virusov v prostoru. Zagotavljajo energetsko učinkovito izmenjavo zraka, saj vemo, da je pogosto odpiranje oken v hladnih dneh potratno za porabo energije, saj je prostor pri odpiranju oken potrebno še dogrevati. Prezračevalni sistem pa bo zadrževal temperaturo tudi, če bo deloval neprestano. Mogoče ga je vgraditi tudi v starejše objekte, kjer bo poskrbel za ustrezno prezračevanje prostorov, ne da bi imeli zato večje stroške, ki se še pogosteje pojavljajo v starejših objektih in zato zahtevajo premišljeno prezračevanje.

Airabela SIKU prezračevanje
Airabela

Več informacij o primerni rešitvi za svoj dom pa lahko dobite pri podjetju Airabela, ki je pooblaščeni distributer klimatskih, ogrevalnih in prezračevalnih sistemov za stanovanjske in poslovne objekte. Obiščite jih v salonu, kjer si lahko izdelek tudi ogledate ter dorečete najustreznejšo rešitev. Podjetje Airabela ima tudi razvejano mrežo monterjev, zato vam bodo z veseljem priporočili najustreznejšega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.