Uživajte doma pridelano zelenjavo iz kakovostnega rastlinjaka še v pozni jeseni

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
28.03.2024 09:16

V dobro opremljenem rastlinjaku so vrtnine zavarovane pred mrazom, vlago, vetrom in sončno pripeko, obenem pa dobijo dovolj sončnih žarkov za uspešno rast

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Medtem ko smo nekoč na prvo domačo pomladno zelenjavo čakali skoraj do maja, smo z izumom rastlinjakov pridelavo precej pohitrili in prilagodili svojim potrebam. Zdaj lahko zimsko solato z domačega vrta uživamo že v začetku februarja, zadnje paradižnike pa pobiramo še novembra. Pa ne le iz profesionalnih rastlinjakov, temveč lahko enako kakovostne rastlinjake postavimo tudi na domačih vrtovih.

Na vrtu lahko ostane tudi pozimi

Rastlinjaki Gajšek so izdelani iz jeklenih pocinkanih cevi s premerom 28-40 mm, kar jim zagotavlja izredno statično trdnost. V tla so sidrani s sidrnimi cevmi, kar jim daje dovolj stabilnosti, da kljubujejo tudi močnemu vetru in obilnim snežnim padavinam.

Izberete pa lahko tudi različico rastlinjaka z ravnimi boki, ki zagotavlja še boljšo klimo in večji izkoristek prostora v rastlinjaku. Konstrukcijsko je različica rastlinjaka z ravnimi boki še dodatno ojačana s paličjem in dodatnimi povezavami.

Arhiv Naročnika

Učinkovit premaz proti rosenju

Eno najpomembnejših vprašanj pri gojenju vrtnin v rastlinjaku je preprečevanje vlage, ki bi lahko škodila rastlinam. Prezračevanje v rastlinjakih Gajšek poteka skozi drsna vrata na obeh čelih in bočna prezračevalna krila, izvedena z navijanjem folije. Čez ogrodje je napeta polietilenska folija debeline 200 mikronov, ki je UV-stabilizirana in vsebuje premaz proti rosenju. Zaradi tega premaza kondenzirana voda zdrsi po foliji in ne kaplja na rastline.

Folija prav tako prepušča žarke UV-B, to pa izredno ugodno vpliva na rastline. Vsi rastlinjaki pa imajo pod prezračevalnim krilom še fiksen pas folije, ki varuje rastline pred mrzlim zrakom. K dodatni opremi rastlinjaka spadata še namakalni sistem za kapljično namakanje in protitočna mreža, ki obenem zagotavlja 10-odstotno senčenje.

Sestavljanje po navodilih proizvajalca

Proizvajalec za folijo ponuja pet let garancije, življenjska doba folije pa je celo dvakrat toliko. Vpeta je v posebej oblikovan vpenjalni profil, iz katerega sta izdelana prvi in zadnji lok. Kupec lahko rastlinjak postavi sam, saj mu proizvajalec zagotavlja navodila za sestavo v obliki načrta sestavljanja po korakih. Po besedah Roka Simončiča iz podjetja Rastlinjaki Gajšek si približno 40 odstotkov kupcev rastlinjak postavi samih, 60 odstotkov ga postavijo monterji podjetja, ki so vajeni nekoliko delikatnega vpenjanja folije.

Arhiv Naročnika

Kupci, ki se odločijo za osebni prevzem, lahko dobijo rastlinjak v nekaj dneh, podjetje ga dobavi v enem tednu, kdor pa se odloči za dobavo skupaj z montažo, bo na rastlinjak čakal 7-10 dni. Kot še dodaja Simončič, premikanje rastlinjaka ni predvideno, lahko pa vrtičkarji kolobarijo znotraj rastlinjaka. Še več nasvetov za uspešno vrtnarjenje v rastlinjaku dobijo kupci v knjigi strokovnjakinje za zelenjadarstvo Miše Pušenjak, ki jo prejmejo ob nakupu rastlinjaka.

Arhiv Naročnika

Ugledne reference

Rastlinjake Gajšek uporabljajo v številnih vrtnarstvih in vrtnih centrih po Sloveniji, posebno ponosni pa so na lani postavljen karantenski raziskovalni rastlinjak Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Pomeni namreč infrastrukturo, ki bo zagotavljala osnovne pogoje za razvoj novih tehnologij ter še tesnejše sodelovanje med raziskovalno sfero in uporabniki znanja. Raziskovalni karantenski steklenjak je razdeljen na osem komor, vsaka ima možnost nastavitev klimatskih pogojev po meri. Ogrevanje, hlajenje, vlaženje, razvlaževanje, rastne luči s sitemom niveliranja, senčilni brisoleji, izmenjava zraka in absolutni filtri so popolnoma avtomatizirani in vodeni preko CNS.

Arhiv Naročnika
Arhiv Naročnika
Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.