V Celju se bo začela sejemska pomlad

Edo Vidmajer
11.03.2019 06:02

Z eno samo vstopnico boste lahko ta vikend v Celju obiskali kar šest različnih sejmov. Prav vsakdo bo lahko tam našel kaj, kar mu bo pisano na kožo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi poročno torto boste lahko izbrali, brez nje ni prave poroke.
Celjski sejem

Med 15. in 17. marcem v Celjskem sejmu pripravljajo tradicionalne marčevske sejme - Altermed, Flora, Kulinart in Festival kave Slovenija, ki se jim bosta med vikendom, torej v soboto in nedeljo, 16. in 17. marca, pridružila še sejma Poroka in ApiSlovenija. Vsi sejmi bodo vse dni odprti med 9. in 18. uro in jih boste lahko obiskali z enotno vstopnico. Za odrasle bo stala 7,5 evra, za najavljene skupine pa veljajo posebni popusti. Vsak obiskovalec bo ob vstopu na sejmišče prejel dva degustacijska kupončka, ki ju bo lahko unovčil na sejmu Kulinart ali Festivalu kave Slovenija. Mi smo za vas izbrali najbolj pomembna in vabljiva dejstva.

Zmeraj so dobro obiskana sejemska predavanja; letos boste med drugim prisluhnili Sanji Lončar, ki bo predavala o protibolečinski kulinariki, in Vesni Juvan, ki bo govorila o tem, kako razumeti žensko naravo.
Celjski sejem

Sejem zdravega načina življenja

Ali veste, kako se lahko izognete bolečini brez tablet in druge kemije? Koliko bolečine pravzaprav izhaja iz telesa in koliko je zraste v glavi? Je zdravnik tudi vam povedal, da imate previsok holesterol ali da bi se morali izogibati glutenu? Na sejmu Altermed boste letos lahko spoznali pester nabor prehranskih alternativ, recepte in diete za najrazličnejše zdravstvene težave, rešitve za življenje brez holesterola in še mnogo drugega. Na voljo bodo številne rešitve za boj proti bolečinam na naraven način. V petek, 15. marca, boste lahko prisluhnili poznavalcu fitoterapije (gre za lajšanje zdravstvenih težav s pomočjo delov zdravilnih rastlin), v kongresni dvorani pa bo potekal posvet Podnebne spremembe so tu, ali ste pripravljeni? Obiskali boste lahko izmenjevalnico ekoloških semen, cepičev, znanja in dobrin, ki bo potekala pred posvetom in po njem. Zadruga Konopko pripravlja debato z naslovom Spremembe in dopolnitve pravilnika o gojenju konoplje in maka kot krovnega dokumenta za konkurenčno gojenje konoplje v Sloveniji.
Sobota, 16. marca, bo v znamenju zelišč in začimb, dan kasneje pa boste med drugim lahko prisluhnili Sanji Lončar, ki bo predavala o protibolečinski kulinariki, in Vesni Juvan, ki bo govorila o tem, kako razumeti žensko naravo.

Vse za vrt, dom in okolico

Na sejmu Flora boste ljubitelji vrtičkov in narave našli najboljša ekološka semena in zelišča, sadno in okrasno drevje, trajnice, enoletnice in vrtičkarsko opremo. Letos bo poudarek predvsem na samooskrbi, domači pridelavi zelenjave, visokih gredah in urbanem vrtnarjenju. Spremljevalni program bo postregel s širokim naborom predavanj in izobraževanj, med drugim boste lahko izvedeli, kako naredite neogrevan rastlinjak, v katerem ne zmrzuje, kakšna je prava kombinacija in mikrolokacija zasaditve na balkonih in terasah, da nam služi kot varovalo in okras. Pripravljajo tudi predavanje o visokih gredah. Spoznali se boste lahko z različnimi vrstami zdravilnih aloj ter krem in napitkov, ki jih lahko iz njih pripravite, skupaj z Metko T. Gomboc pa boste lahko na sejemski delavnici posejali zanimive sorte paradižnika za domov in poizkušali sušen paradižnik v olju. Tradicionalno bo potekalo tekmovanje mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev. Zanje je letošnje leto še posebej zanimivo, ker bo bitka pravzaprav 10. državno tekmovanje aranžerjev 2019, ki je predizbor za Sloskills 2020.

Na Flori bo znova potekalo državno tekmovanje aranžerjev, ki velja za predizbor za Sloskills 2020.
Celjski sejem

Festival hrane in pijače

Na sejmišču boste lahko tudi kaj prigriznili in popili, potekal bo namreč že četrti Kulinart, ki bo v dvorani E združil ponudbo sladic, suhomesnatih izdelkov, olj, sirov, testenin, vin, piva in proizvodov iz čilija, obiskovalci pa bodo prav tako lahko degustirali najrazličnejše pijače, tako alkoholne kot brezalkoholne. Društvo za celiakijo bo prvi dan pripravilo predavanje kliničnega dietetika in strokovnjaka za dietno prehrano z naslovom Kaj imata skupnega gluten (lepek) in celiakija, med vikendom pa bo dogajanje pod naslovom Oprostite, gospod natakar, imam celiakijo ... ni problema: kako hudo obliko pa imate? Tudi za manj dietne in bolj sladkosnedne bo poskrbljeno, Gorazd Potočnik iz Sladkozvočja bo na svoji stojnici pripravljal sladice kar pred obiskovalci, odgovarjal na njihova vprašanja in jim svetoval.

Tudi letos bo dišalo po ...

... kavi, seveda. Dvorana C se bo s Festivalom kave Slovenija spremenila v največjo kavarno pri nas, v kateri bodo marsikaj lahko našli tako ljubitelji kave kot tisti, ki se s kavo ukvarjajo profesionalno. Preizkušali boste lahko najrazličnejše kave z vsega sveta, se spoznali z novostmi na kavnem trgu, izobrazili o različnih pripravah kave in nakupili pripomočke za pripravo kave doma ali v gostinskem lokalu. V največji kavarni boste lahko na udobnih sedežih in z najbolj popularno pijačo na svetu v roki ob odrskem dogajanju nekaj časa namenili sebi. Na dogodku boste lahko v okviru projekta Sladkajmo kavo ali čaj z medom! poizkusili tudi to.

Preizkušali boste lahko najrazličnejše kave z vsega sveta in se seznanili z novostmi na kavnem trgu.
Celjski sejem

Pripravljeni na najlepši dan

Sejem Poroka je prvi od dveh sejmov, ki bosta sejemski vikend v Celju obogatila v soboto in nedeljo, 16. in 17. marca. Že ime pove, da vas bodo pričakali vse poročne novosti in trendi v svetu sanjskih poročnih dni - obleke, prstani, najbolj zaželene destinacije, dekoracija, darila, poročni šopki, gostinstvo, catering, podatki o fotografih, frizerskih salonih in organizatorjih slovesnosti. Dobili boste lahko vse informacije o tem, na kaj je treba misliti pri poroki na prostem, lahko pa se boste udeležili še katere izmed delavnic, ki vam bo pomagala pri posameznih odločitvah. Bodoči mladoporočenci se lahko na spletni strani www.ce-sejem.si registrirate in dobite kupon, s katerim lahko sejem Poroka obiščete brezplačno.

O ljudem najboljših prijateljicah

V soboto in nedeljo bo dogajanje v Celju izjemno poučno tudi zaradi 42. največjega srečanja čebelarjev ApiSlovenija. Poleg mednarodne prodajne razstave čebelarske opreme in pripomočkov z več kot 75 razstavljavci bo dogodek postregel s številnimi strokovnimi predavanji. Otvoritev sejma ApiSlovenija bo v soboto, 16. marca, z nagovorom nove ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec, sledil bo strokovni posvet z naslovom Le odgovoren čebelar je lahko uspešen čebelar, na katerem bodo govorili predvsem o varojah, gnilobi v čebelji zalegi ter nadzoru in sanaciji težav. Nedelja bo vsebinsko posvečena dobri čebelarski praksi; različnim načinom krmljenja, izzivom pri pridobivanju čebeljega strupa, apiturizmu in apiterapiji ter pomenu rezervnih družin. V ospredje postavimo še vsebinsko sodelovanje dveh sejmov: ob čebelarskih dnevih v Celju bo skupaj s Festivalom kave Slovenija prvič predstavljen vseslovenski projekt Pijemo kavo in čaj z medom. Zagotovo bo številne obiskovalce zanimalo tudi predavanje o izbiri pravilnih rastlin pri urejanju okolice čebelnjaka in uporabi čebeljih pridelkov v zdravilne namene in v kozmetiki.

Poleg mednarodne prodajne razstave čebelarske opreme in pripomočkov z več kot 75 razstavljavci bo sejem ApiSlovenija postregel s številnimi strokovnimi predavanji.
Celjski sejem
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta