Začenjamo s setvijo paprike, kmalu tudi paradižnika

J. M.
05.03.2024 04:00

Paradižnik in paprika sta izjemno priljubljeni vrtnini. Imata osvežujoč okus, ki ga mnogi ljudje cenijo, zato tudi radi vzgajajo domače sadike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Paradižnik in paprika sta sorazmerno enostavni za gojenje v domačem vrtu ali loncu. To vrtičkarjem omogoča, da uživajo v lastnih pridelkih in se povežejo s procesom pridelave hrane. Paradižnik je sočen in lahko ga uporabimo v številnih jedeh, medtem ko ima paprika bogat okus, ki lahko obogati različne recepte.

Shutterstock

Setev v zabojčke

Na okenskih policah v zabojčke lahko do sredine marca sejemo papriko, feferone in jajčevce. Paradižnik pa posejemo do konca marca, saj potrebuje manj časa, da vzklije. Pred setvijo semen je priporočljivo namakanje, setev pa opravimo pri temperaturi približno 20 stopinj Celzija.

Ko se prvi par listov postavi v vodoravni položaj, je čas za prvo pikiranje sadik. Priporočljivo je večkratno pikiranje razhudnikov, kot so paprika, paradižnik, feferoni in jajčevci, saj s tem spodbudimo korenine k krepitev. Po presajanju ne pozabimo na redno zalivanje.

Shutterstock

Druge sadike

Sredi meseca lahko v lončke na notranjih okenskih policah že posadimo fižol in sladko koruzo.

Če ste v začetku februarja sejali solato za sadike, jih lahko v prvi polovici marca ob ugodnih razmerah že presadite na vrt.

Sadike peteršilja, špinače, solate, pora, cvetače, brokolija, zgodnjega zelja in drugih vrtnin, razen plodovk, prestavimo v hladen prostor ali rastlinjak, da se ne pretegnejo. Redno skrbimo za ohranjanje vlažnosti substrata in občasno dodajamo tekoča organska gnojila, saj setveni substrati običajno ne vsebujejo veliko hranil.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta