10 let se neprekinjeno enkrat na mesec sestanejo in razpravljajo o prebrani knjigi

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
14.03.2020 05:00

Okroglih deset let je, odkar je bil ustanovljen Bralni krožek, ki ima zadnjih šest let domicil v Univerzitetni knjižnici Maribor. Večkrat medse povabijo tudi znane goste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na marčevskem srečanju so udeleženke krožka govorile o knjigi Dacie Maraini Dolgo življenje Marianne Ucria.
Sašo Bizjak

Okroglih deset let je, odkar je bil ustanovljen Bralni krožek, ki ima zadnjih šest let domicil v Univerzitetni knjižnici Maribor. Za udeleženke krožka torej nikakor ne velja splošna ocena, da se v Sloveniji malo bere. Preberejo in predebatirajo vsaj eno knjigo mesečno. Ker se redno sestajajo vsak prvi četrtek v mesecu od septembra do junija, se je v vseh letih delovanja krožka nabralo vsaj sto naslovov, od poezije prek žanrsko raznolike proze do zgodovinskih del.
Jeseni leta 2009 je krožek ustanovila Milena Avsec, ki je kot strastna in redna bralka iskala sogovornike o prebranih knjigah. Ker je malo pred tem zamrl krožek, ki ga je nekaj let vodila Zora A. Jurič, ga je Avseceva ob spodbudi dr. Mance Košir zagnala kar sama. Nekaj let so jim gostoljubje in tehnično podporo zagotavljali v Mestni knjigarni, poslovalnici Mladinske knjige, za kar so tedanjemu vodstvu hvaležne. Koširjeva, ki je pred leti ustanovila študijske krožke Beremo z Manco Košir, jih je obiskala na drugem srečanju v februarju in delila z njimi svoje izkušnje. Število članic se je v desetih letih spreminjalo, trenutno jih je osemnajst, od tega so tri članice v krožku od začetka. V povprečju jih na posamezno srečanje pride okoli dvanajst, kakor jim pač dovoljuje čas.
Odkar jih je leta 2014 v prostore UKM sprejela direktorica dr. Zdenka Petermanec, za kar ji prav tako izrekajo hvaležnost, so se sprva sestajale v Glazerjevi dvorani, zadnjih nekaj let pa berejo in se pogovarjajo v intimni atmosferi Glazerjeve knjižnice. Od septembra 2017 organizacijo krožka koordinira Biljana Brodnjak, ki je to prevzela že po zgolj treh srečanjih. "Tako imenovana čvrsta sredina udeleženk me je tako lepo sprejela, da se mi ni bilo težko odločiti za to," pravi Brodnjakova. Za vsebinski del od tedaj skrbi ena od prvotnih članic, Nina Usar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta