70 let Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor: Ob obletnici vrsta delavnic in predavanj

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
12.10.2022 16:55

V Sloveniji delujejo štirje takšni svetovalni centri, mariborski pokriva območje mariborske občine in še 23 občin iz severovzhodne Slovenije. Letno pomagajo 2500 otrokom, mladostnikom in njihovim staršem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor je najstarejša tovrstna ustanova v Sloveniji. Zaposleni so predstavili aktivnosti, ki jih pripravljajo ob 70-letnici delovanja. 
Igor Napast

Z ustanovitvijo Vzgojne posvetovalnice, predhodnice današnjega Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor, ki jo je 1952. leta ustanovil psiholog Marjan Matko pod vodstvom prof. Gustava Šiliha, se je ne le v Mariboru, ampak v Sloveniji začelo institucionalno svetovanje otrokom, njihovim staršem, vzgojiteljem, učiteljem in drugim strokovnim delavcem. V Sloveniji delujejo štirje takšni svetovalni centri, mariborski pokriva območje mariborske občine in še 23 občin iz severovzhodne Slovenije.

Letno z individualnimi obravnavami, diagnostičnimi pregledi, svetovanjem in terapijami dvanajst svetovalnih delavcev pomaga 2500 otrokom, mladostnikom in njihovim staršem. Svetujejo tudi strokovnim delavcem šol in vrtcev, poleg tega pa ponujajo še veliko dodatnih vsebin, kot so programi za soočanje z anksioznostjo, treningi starševskih veščin, treningi učnih veščin in delavnice učenja, šolo za starše, zagotavljajo partnersko in družinsko terapijo in kot edini v Mariboru in okolici izvajajo šolo za razvezane starše, ki vzgajajo ločeno.

Sašo Bizjak

Negativne posledice covida

Problematika se skozi vsa ta desetletja ni bistveno spreminjala - vedno so bili in bodo otroci z vzgojnimi in učnimi težavami, se je pa skozi čas spreminjal pristop do te in lahko bistveno bolje pomagamo, ocenjuje direktorica Svetovalnega centra Maribor mag. Tadeja Batagelj. Dodaja, da pa opažajo spremembe pri intenziteti težav: "Če je bilo včasih več preventivnega dela, svetovanja, zadnja leta prihajajo k nam otroci in mladostniki z zelo izraženimi težavami. Precej otrok in mladostnikov je k nam napotenih iz zdravstvenega doma, UKC in ti potrebujejo specialistične terapevtske obravnave. S covidom se je tudi povečalo število otrok in mladostnikov, ki pridejo zaradi tesnob, več je depresivnosti, samopoškodb." Zaradi učnih težav po covidu prihajajo po pomoč tudi otroci, ki bi jim šola sicer v običajnih razmerah uspela sama pomagati. Covidni čas je negativno vplival predvsem na otroke in mladostnike, ki so bili na prehodih, torej ob vstopu v osnovno šolo in na prehodu iz osnovne šole v srednjo, še ugotavljajo.

Igor Napast

Teden dejavnosti in slavnostna akademija

Ob 70-letnici delovanja Svetovalnega centra prihodnji teden pripravljajo celo vrsto dejavnosti. Tako bodo v ponedeljek, torek in sredo delavnice in predavanja, ki so namenjeni vsem skupinam njihovih uporabnikov. Za osnovnošolce denimo pripravljajo izkustveno delavnico, starše vabijo na predavanja na različne teme - kako na igriv način otroku pomagati na poti do začetnega branja in pisanja, kako se učinkovito učiti, za razvezane starše na temo, kako vzgajati ločeno, partnerje in zakonce pa vabijo na predavanje Od konflikta do boljšega odnosa. Teden dejavnosti je uvrščen v program občinskega praznika mariborske občine.

V četrtek, 20. oktobra, ob 10. uri pa bo še slavnostna akademija v amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Slovesnosti bo sledilo predavanje eminentne predavateljice prof. dr. Renate Salecl z naslovom Apatija in tesnoba v času zanikanja in magičnega mišljenja, nato pa še okrogla miza Gradimo na doseženem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta