93-letna Marica Toplak na mariborski tržnici prodaja že od svojega petega leta

Branka Bezjak Branka Bezjak
14.03.2021 05:25
Tudi minuli ponedeljek, ko je bil mednarodni praznik žensk, ni odložila dela. Še več, s svojimi skrbno nabranimi rožicami, ki jih raste cel kup okoli njene hiše v Dvorjanah in jih je skrbno povezala v šopke, je razveseljevala številne na Glavnem trgu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marica Toplak Foto: Nataša Matijevič
Nataša Matijevič

Tokrat ji je voziček z vsem potrebnim od Vodnikovega trga pomagala pripeljati ena od zaposlenih v Snagi, sicer gospa Marica vse to še zmore sama. Tudi v Maribor se še zmeraj pripelje sama z avtom, parkira v garažni hiši, nato pa prodaja pridelke, ki jih še zmeraj sama pridela. V glavnem zelenjavo, denimo fižol in radič, pa jajca, saj ima tudi svoje kokoši, v ponudbi ima tudi rože.

Igor Napast

Nekdaj je bila poznana po domačem kislem zelju, odkar je za prodajo tega treba imeti davčne blagajne, prodaja torej samo kmetijske pridelke in s tem se torej preživlja. Nikoli ni bila poročena, tudi otrok nima, tako zanjo skrbi nečakinja. Nanjo tudi računa, da jo bo lahko vozila na tržnico, ko se ne bo mogla več pripeljati sama. To delo in prodaja na tržnici jo tudi držita pokonci, le malo dni izpusti. Nataša Matijevič, vodja tržnic pri Snagi, je povedala, da v letu nabere okoli 200 prodajnih dni. "Gospa Marica je naš sonček, polna energije, nikoli ne toži, da jo kaj boli. Lahko nam je vsem zgled," doda Matijevičeva o najstarejši branjevki v Mariboru. Na tržnico je hodila prodajat še z mamo, ko je bila stara samo pet let. Takrat ju je oče v Maribor pripeljal s konji, sam pa počakal v gostilni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta