Akcija Centra Naprej: Hej, voznik, pamet za volan

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.11.2022 02:00

V Center Naprej je vključenih 16 uporabnikov, ki so utrpeli travmatsko poškodbo možganov zaradi posledic prometnih nesreč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center Naprej je v Europarku ozaveščal ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.
Igor Napast

Tretja nedelja v novembru se že od 2007. obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V Centru Naprej, kjer izvajajo dolgotrajno zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, so včeraj izpeljali preventivno akcijo informiranja javnosti, in sicer so v Europarku delili letake Hej, voznik, pamet za volan, prihodnji teden pa se bodo s prižigom svečk spomnili umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah.

Igor Napast

V Center Naprej je vključenih 16 uporabnikov, ki so utrpeli travmatsko poškodbo možganov zaradi posledic prometnih nesreč. Stari so od 27 do 66 let. "Večina izmed njih je utrpela poškodbe v zgodnji mladosti oziroma v otroštvu. Poškodba je povzročila tako hude motnje in spremembe v njihovem funkcioniranju, da večinoma niso sposobni zanesljivo skrbeti zase, prizadeti so njihova motorika, govor, sposobnosti učenja, presoje socialnih situacij. Zaradi tega počasi izgubljajo stik z vrstniki, velik del jih izpade iz rednih šolskih programov, ne morejo dobiti službe, ostanejo zaprti v krog najožjih svojcev," razlaga Veronika Gorišek iz Centra Naprej. Dodaja, da so "problemi oseb s pridobljenimi možganskimi poškodbami precej drugačni od problemov katerekoli druge skupine prizadetih. Gre predvsem za to, da so se rodili zdravi in do nesreče živeli relativno zadovoljno in uspešno ter načrtovali uspešno življenjsko kariero." Nato pa je prometna nesreča to spremenila.

V Centru Naprej uporabnikom omogočajo vključitev v različne programe, da bi dosegli najvišjo možno stopnjo samostojnosti, aktivno vključevanje v življenje, razbremenitev njihovih družin; storitev je za uporabnike brezplačna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta