Avtobusne vozovnice ob koncih tedna s 75-odstotnim popustom

Nina Ambrož
21.07.2021 17:50
Cenejše potovanje z medkrajevnim avtobusnim in železniškim prometom tudi za skupine. Brezplačno za starejše, invalide ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtobusni prevoz je z julijem postal občutno cenejši, a le ob sobotah, nedeljah in praznikih. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Ob tem, ko nekatere občine čez poletje uvajajo brezplačne turistične avtobuse, je bilo v javni transport vpeljanih še nekaj sprememb. Zavedanje, da je javni prevoz (pre)drag, neprivlačen, narava pa se zaradi transporta duši, se očitno prebuja. Upokojenci, invalidi, vojni veterani in starejši od 65 let, ki oddajo vlogo, lahko eno leto koristijo brezplačni medkrajevni potniški promet. Ceneje se z avtobusom lahko vozijo tudi druge skupine. A le ob koncih tedna in skupine ter za daljše razdalje, ne po mestu. Recimo iz Maribora do Slovenske Bistrice enosmerna vozovnica pri prevozniku Arriva odslej stane namesto 3,1 evra le še 80 centov. Za prevoz od Maribora do Ptuja ali Lovrenca na Pohorju je ob sobotah, nedeljah ali praznikih treba odšteti 90 centov (redna cena 3,6 evra), do Murske Sobote 1,6 evra (6,3 evra).

Ministrstvo za infrastrukturo je uvedlo vikend popuste, ki bodo veljali vse sobote, nedelje in praznike od 1. julija do 30. junija prihodnje leto na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu. "Nakup vikend vozovnice s popustom je omogočen na IJPP-prodajnih mestih (avtobusna postajališča, kjer prodajajo subvencionirane vozovnice, op. p.). Vozovnica se naloži na neimensko IJPP-kartico. Na avtobusu pri vozniku je omogočen zgolj nakup enkratnih vikend vozovnic v listni obliki za relacijo, na kateri vozilo vozi," sporočajo pri Arrivi.

Pojasnjujejo tudi, kakšna so pravila v primeru skupin. "Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov omogoča potnikom do pet oziroma deset ljudi, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni." Cena vozovnice za skupine do pet oseb je 15 evrov in za skupine največ deset ljudi 30 evrov. "Nakup vikend družinske vozovnice je omogočen le na IJPP-prodajnih mestih. Vozovnica se naloži na neimensko IJPP-kartico," razlaga Arriva. Za otroke do šestega leta starosti je prevoz brezplačen.

Namen popustov in državnega sofinanciranja je oživiti javni potniški promet ob epidemiji covida in spodbuditi trajnostno mobilnost, argumentira ministrstvo, ki ga vodi Jernej Vrtovec. Glede na odziv javnosti in število potnikov se bodo odločili o trajnih popustih in ugodnostih, napovedujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta