Badmintonski klub Branik je star pol stoletja

Zmago Gomzi
16.03.2021 06:00
V Mariboru so badminton najprej igrali na peščenih igriščih pri Brodarskem društvu Sidro.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Dover, eden od ustanoviteljev BK Branik, je kljub 86 letom še vešč badmintona. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Boljšega sogovornika o zgodovini badmintona, kot je 86-letni Martin Dover, starosta tega športa v Mariboru in tudi Sloveniji, zagotovo ne bi našli. Podatki o tej športni panogi, ki ima tudi v Mariboru več kot polstoletne korenine, kar vrejo iz njega.

 

Zametki badmintona segajo v 16. stoletje. Začeli so ga igrati v Aziji, v Evropi se je pojavil najprej v Franciji in Angliji. V Sloveniji so badminton začeli igrati leta 1955, ko so v Elanu izdelali tudi prve loparje, prvi badmintonski klub pri nas pa je bil ustanovljen leta 1956 v sklopu ŠD Papirničar v Vevčah kot zametek najstarejšega in še delujočega kluba v Sloveniji - BK Olimpija Ljubljana. "Badmintonska zveza Slovenije (BZS) je bila ustanovljena 11. novembra 1964, oktobra 1965 je bila sprejeta v Mednarodno badmintonsko zvezo in aprila 1968 v Evropsko badmintonsko zvezo. V BZS je združenih 24 klubov s približno 500 registriranimi igralci, rekreativno pa se z badmintonom ukvarja več tisoč Slovencev," Martin Dover na kratko opiše razvoj badmintona v svetu in pri nas. Nato pa se ozre še na zametke te igre v Mariboru.

Martin Dover, eden od ustanoviteljev BK Branik, kljub 86 letom še rad poprime za badmintonski lopar. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

"Ti segajo v leto 1959, ko je na peščenih igriščih pri Brodarskem društvu (BD) Sidro badminton začela igrati peščica navdušencev, pozneje se jim pridružila še skupina delavcev Tovarne stikalnih naprav (TSN) Maribor," pojasni Dover, ki je bil v tej skupini. Na njegovo pobudo so leta 1968 v TSN ustanovili badmintonsko sekcijo, 28. februarja 1970 pa se je, prav tako na njegovo pobudo, sestal iniciativni odbor za ustanovitev kluba v okviru tedanjega MŠD Branik. "Ustanovni zbor BK Branik je bil 6. februarja 1971, za predsednika je bil izvoljen Lojze Erhatič, mene pa je doletela čast, da so me izvolili za podpredsednika," razloži Dover.

V BK Branik pustil globok pečat

Martin Dover, po poklicu diplomirani ekonomist, je v življenju opravljal številne odgovorne naloge v gospodarstvu, večino prostega časa pa je namenjal badmintonu. Predsednik BK Branik je bil nepretrgoma kar 21 let, do leta 2006, ko ga je nasledil Uroš Velec.

"V BK Branik je bilo vzgojenih veliko odličnih igralcev in igralk, tudi ko sem bil predsednik kluba, sem vzgoji namenjal posebno skrb. Med njimi je največ dosegel Luka Petrič, večkratni slovenski prvak, leta 2007 celo 75. igralec na svetovni lestvici, bil je prva rezerva za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu 2008, a ga žal ni dočakal. Veliko naših igralcev in igralk se je osnov badmintonske igre naučilo v šolskih krožkih, jaz sem dolga leta vodil krožek na OŠ Ludvika Pliberška," pojasni sogovornik.

Badminton zelo zdrav šport

Dokazov za to, da je badminton eden najbolj zdravih športov, je veliko. "Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani so s študijo ugotovili, da je badminton med 45 športi v psihosomatskem pogledu na šestem mestu. V študiji je zapisano, da večina igralcev badmintona nima težav s hrbtenico. Dokaz sem, da to drži, saj s hrbtenico nimam težav. Badminton igram vsaj enkrat na teden s skupino dvanajstih starejših ljudi v ŠC Draš pod Pohorjem. Žal nam je užitek pokvaril koronavirus, a upam, da bomo kmalu spet aktivni," je optimist Dover. "Pred leti smo na mojo pobudo na obronkih Pohorja, blizu mojega doma, s prostovoljnim delom del jase preuredili v badmintonsko igrišče in ustanovili BK Habakuk. Sprejeli smo pravila delovanja in na igrišču prirejali družinske turnirje, na katerih je igralo tudi do 24 družin. Pogosto sta nam jo zagodla slabo vreme ali veter, ko so v ŠC Draš odprli dvoranska igrišča, je usahnila tudi aktivnost BK Habakuk," razloži Dover, ki je za dolgoletno prizadevno delo na gospodarskem, inovativnem, športno-rekreativnem in družbenem področju dobil veliko uglednih priznanj, med njimi leta 1993 tudi Cizljevo plaketo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.