(BOB INTERVJU) Samo kardinal Rode je bil za akcijo

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
17.01.2019 14:37

Janez Rakušček, izvršni direktor TWBA Luna, eden najpogosteje nagrajevanih kreativcev, o bobih in črnogledem občutju lastne družbe in države v zadnjih dvajsetih letih pri Slovencih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Rakušček
Robert Balen

"Slabi šefi jemljejo slabe delavce, da so lahko še naprej šefi, tako je tudi v glasbi."
(bob 1999, Vlado Kreslin, glasbenik)
"Pri nas je nekdo bogat, ker je pripadnik neke politične stranke, po drugi strani pa ljudje cele dneve delajo za drobiž."
(bob 2000, Matjaž Hanžek, sociolog)

"Cel sklop bobov leta s preloma tisočletja odseva občutenje, kot da bi Slovenci naenkrat razumeli, kaj kapitalizem je, kako deluje. In tudi kakšne so anomalije kapitalizma. Večinsko glasovanje za izjavo o šefih to potrjuje, ker govori o anomaliji sistema, o egoizmu. Tudi izbiro Hanžkove izjave o političnih strankah lahko razumemo kot izraz neprijetnega spoznanja, v kaj se je obljubljeni kapitalizem po desetih letih sprevrgel, kaj je postal. Da so jo ljudje prepoznali kot svojo, je mogoče pripisati razočaranju po desetletju parlamentarne demokracije, ki se očitno ni izkazala za tisto, kar so ljudje pričakovali. No, moram reči, da včasih z nelagodjem spremljam mnenja, da so za vse, kar je slabega pri nas, krive politične stranke in parlament, ki so navsezadnje temelj demokratičnega načina odločanja. Kriviti za posamezne anomalije sistem se mi ne zdi produktivno. Odpravljati jih je treba, ne pa iskati alternativo za sistem. Alternativa demokratičnemu parlamentarizmu seveda obstaja. Imenuje se diktatura in verjamem, da nočemo živeti v njej."

Ciril Horjak ilustrira bobe že nekaj let, finaliste je risal tudi že hitropotezno v živo, na odru, med prireditvijo v SNG Maribor.
Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta