Branjevka, ki nabira regrat, prosi birokrate: Pamet v roke

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.03.2019 18:53

Marija Kos iz Ruperč, ki regrat nabira na svoji zemlji in bi si rada s prodajo tega zelenega listja olajšala povezati mesec z mesecem, opozarja na absurdne birokratske davčne zapovedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija Kos: "Pa to je od boga dano in že mame in babice so to nabirale ter nosile domačega željnim meščanom, ki sami ne gredo v naravo."
Igor Napast

Regrat, čemaž, šopek zvončkov, telohov, mačic ... so prvi znanilci, ki prinesejo pomad v mesto. A lahko povzročijo tudi veliko preglavic tistim, ki jih v teh dneh prodajajo. Davčna zakonodaja, z vso birokracijo vred, je namreč pri tem neizprosna. Prodajalci morajo imeti namreč registrirano dejavnost ali pa priglašeno osebno dopolnilno delo in kupljeno vrednotnico, drugače to pomeni delo na črno, za kar je zagrožena kazen do 7000 evrov.

Moja resnica Marije Kos

"Tržnica: mize, polne vitaminčkov, vendar samo pridelane na njivi. Regrat tu in tam, prežeče oči branjevke in strah: 'Prihaja inšpektor?!' Bog ne daj, da vidi šopek čemaža za celih 50 centov ali celo šopek zvončkov, ki so ga utrgale otroške roke, da se zasvetijo oči, ko mama ali babica ob prihodu domov prednje položi nekaj evrov prislužene žepnine. Tako je v tem novem, atomskem veku. Odvzete so nam pravice pobirati pridelke narave, ki nam jih ponuja sam bog tam zgoraj," je v javnem pismu z naslovom Moja resnica zapisala branjevka Marija Kos iz Ruperč, ki regrat nabira na svoji zemlji in bi si rada s prodajo tega zelenega listja olajšala povezati mesec z mesecem.

Prodaja pridelke, da si lažje kupi kurjavo

"Prosim vas, birokrati - pamet v roke. Nismo vsi bogati kulaki, pridelkov, ki zrastejo sami v naravi, ne iščejo tisti, ki služijo s subvencijami, z desetinami hektarjev zemlje in polnimi hlevi živine. Njim to ni potrebno. Hrbte k njim sklanjamo mi, ta mali, s par ari zemlje na strmini, ki je veleposestnik niti pogledal ne bi. Z nekaj evri si obogatimo mošnjo tisti v strminah Slovenskih goric in Haloz," je v javnem pismu še zapisala Kosova, ki razmišlja, da če imamo dovolj inšpektorjev za preganjanje prodajalcev prosto rastočih rastlin, "kriminala pri nas očitno res ni"!

Da si malo olajša svoj finančni položaj, že več kot 30 let svoje pridelke prodaja Elizabeta Žnidarič na vogalu Jurčičeve in Gosposke ulice.
Barbara BRADAČ

Vrednotnica velja samo en koledarski mesec

Toda na Finančni upravi RS so jasni. Regrat ali pa šparglje, čemaž, borovnice lahko posameznik nabira in prodaja le ali v okviru opravljanja registrirane dejavnosti, kot je status samostojnega podjetnika ali pa v okviru priglašenega osebnega dopolnilnega dela (ODD). Slednje lahko posamezniki priglasijo osebno na upravni enoti ali pa to opravijo sami preko Agencije RS za javnopravne evidence in storitve. Prodaja lahko le posameznik, ki ima priglašeno ODD, kupiti pa mora tudi vrednotnico, ki jo pridobi na spletnem portalu e-uprava ali osebno na upravni enoti. Zanjo odšteje 9,48 evra, a pozor, velja samo en koledarski mesec.

Zvonko Zamuda pravi, da za nabiranje takšnega kupa regrata, ki ga še sproti očisti, porabi več ur.
Barbara BRADAČ

Mesečno in polletno poročanje davčnemu organu

"Veste, še najmanj je kupiti vrednotnico, hujše je vsak mesec izpolnjevati papirologijo, pa ne samo vsak mesec, tudi vsakega pol leta je treba še enkrat vse poslati na Furs," opozori prodajalka z vogala v središču mesta. Prizna, da ji izpolnjevanje papirjev ne gre od rok: "Živčna sem vsakega 10. v mesecu, ko izpolnjujem in oddajam obrazce ter poročam, kaj sem prodala in koliko in potem čez pol leta ponovno, točni datum, številka računa, zaslužek in podobno vse od začetka. In če imam tega za pet paragonskih blokov, moram za prav toliko tudi izpolniti in prepisati podatkov." Račune je namreč treba izdajati, potrjevanje računov na davčni blagajni pa ni potrebno. Je pa treba račune hraniti deset let. "Veste, koliko blokcev popišem, ker moram napisati račun v treh izvodih, zame, za kupca in za Furs. Ljudje kupijo en šopek telohov, en evro, jaz pa pišem ... Pa ne pozabite, en blokec stane okrog tri evre."

Martin Petrena na osrednji mariborski tržnici prodaja zvončke, ki jih je nabral okoli svoje hiše.
Andrej PETELINŠEK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta