Častni član PGD Malečnik dobil najvišje priznanje v gasilstvu

24.10.2021 04:00
Dolgoletni gasilec Peter Šipek je dobitnik kipca Matevža Haceta, najvišjega gasilskega priznanja Gasilske zveze (GZ) Slovenije. Polnih 59 let je že aktiven član gasilskega društva PGD Malečnik, sicer pa vsestransko angažiran v gasilskih organizacijah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Šipek s kipcem Foto: Dušan Mikl
Dušan Mikl

"Tovariš Peter Šipek, višji gasilski častnik druge stopnje, je član PGD Malečnik od leta 1962, torej polnih 59 let. Za svoja opravljena dela v društvu je bil v letu 2019 imenovan za častnega predsednika društva. Ob prizadevanjih za napredek društva je zmeraj našel čas, da s svojo poklicno nadarjenostjo in prostovoljnim delom podpre delovne akcije pri obnovi društvenih prostorov in zunanjosti gasilskega doma. Tako je zmeraj med prvimi poprijel za delo z ostalimi gasilci na delovnih akcijah in se vedel kot gospodar za gasilski dom in njegovo vzdrževanje," je o njem zapisal Dušan Mikl, tehnični sekretar pri Gasilski zvezi Maribor.

​Že kmalu desetar

Ko je Šipek v mladih letih vstopil v PGD Malečnik, je vodstvo društva sestavljalo prvo pionirsko desetino za tekme na nivoju takratne GZ Maribor. Zaupali so mu mesto desetarja, pozneje še desetarja mladinske desetine, ki je zastopala društvo na tekmovanjih. Po opravljenem izpitu za izprašanega gasilca je bil marljiv, dosleden in zavzet gasilec pri svojem delu. Po odsluženem vojaškem roku se je takoj aktivno vključil v delo v društvu in postal član druge članske tekmovalne desetine in njen desetar. Pod njegovim vodenjem in ob željah po dobrih rezultatih se je njegova tekmovalna desetina uvrstila tudi na državno tekmovanje.

Vozilo in gasilski dom PGD Malečnik
Andrej Petelinšek

Poklicna pot ga je prav tako vodila v gasilstvo in tako je postal gasilec v poklicni brigadi v Mariboru. Šolo za poklicnega gasilca je opravil v Ljubljani in s tem pridobil čin gasilskega častnika. "V našem društvu smo v tistem času imeli veliko članov, za katere je bilo treba organizirati tečaj za izprašanega gasilca. S svojim znanjem in delovnimi izkušnjami je veliko pripomogel pri njihovi izvedbi. Bil je dober predavatelj taktičnega znanja in praktičnega usposabljanja. V društvu smo pod njegovim vodstvom organizirali redna usposabljanja in praktične vaje z orodjem in opremo. Kot predavatelj taktike in praktičnih vaj je bil prisoten tudi na tečajih, ki so jih organizirali razni sektorji, GZ Maribor in širše," še o pomembnem članu PGD Malečnik razlaga Mikl. Tudi od članov v društvu je zahteval, da so dobro usposobljeni in s tem tudi na akcijah uspešni.

Zaradi številnih poplav reke Drave je bil pobudnik za nabavo čolna z motorjem in za to, da se je usposobila ekipa za reševanje na vodi. Zavzemal se je za opremljenost, za orodje, vozila, zaščitna oprema je sledila času in razvoju gasilske tehnike ter je morala biti tehnično brezhibna v vsakem trenutku. V njegovem mandatu predsednika je bilo nabavljeno novo vozilo za prevoz moštva, obnovljena je bila avtocisterna za prevoz vode in obnovljena je bila črpalka Rosenbauer.

Njegova velika skrb v društvu je bil tudi podmladek in pod njegovim vodstvom se je v društvu organiziral tečaj za izprašanega pionirja in mladinca. Vzbujal jim je veliko samozavesti in veselja. Delo z mladimi ga je veselilo, kar šestkrat je bil vodja gasilskih taborov in letovanj na morju, katerih organizator je bila GZ Maribor.

Poveljnik in predsednik društva

Zaradi njegovega nesebičnega angažmaja v društvu tako pri operativi kakor pri preventivi so mu bile zaupane naloge vodenja že od leta 1979. Do leta 1981 je bil podpoveljnik gasilske enote II. kategorije, poveljnik gasilske enote III. kategorije je bil do leta 1986, vodja vóda pa do leta 1989. Takrat je prevzel funkcijo predsednika društva in jo opravljal do leta 2003, nakar je bil do leta 2013 podpredsednik društva. Član upravnega odbora v društvu je vse od leta 1979. Še danes mu je v društvu zaupana naloga predsednika komisije za delo s starejšimi gasilci.

Šipek je od leta 2013 zelo aktiven tudi kot namestnik predsednika GZ Maribor, v kateri sicer že od leta 1995 opravlja različne funkcije. "Ni ga občnega zbora društva v naši zvezi, skupščine sosednje GZ ali regijske aktivnosti, da tovariš Peter ne bi bil prisoten. Kot predavatelj še vedno aktivno sodeluje pri izobraževanjih. Njegov 'hobi' pa so seveda gasilski veterani. Pri vodenju komisij na nivoju GZ in regije je že od leta 2008 in je leta 2018 prejel posebno plaketo regijskega sveta mariborske regije za desetletno marljivo vodenje veteranov," je prispevek Šipka h gasilstvu še popisal Mikl in Šipka označil kot enega redkih, ki so vsa leta dela v gasilstvu zagnani in požrtvovalni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta