Če živite v bloku in želite na stavbo namestiti klimo, se morajo sosedje strinjati

Gregor Grosman
23.07.2021 06:00
Kolikšno soglasje drugih etažnih lastnikov potrebujete, ali 50-odstotno ali se mora strinjati 75 odstotkov etažnih lastnikov?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zaradi pogostih visokih temperatur v poletnih mesecih je klimatska naprava postala skoraj nuja. Vendar njena namestitev na večstanovanjski stavbi ni preprosta. Treba je namreč upoštevati sosede in od njih pridobiti ustrezno soglasje. Kolikšen odstotek etažnih lastnikov se mora strinjati z vašimi načrti?

Bralec nas je opozoril, da si občani niso na jasnem, kolikšen delež soglasij morajo pridobiti od drugih etažnih lastnikov v stavbi, če namestijo individualno klimo na njene skupne dele. Ali zadostuje 50-odstotno soglasje ali se mora strinjati 75 odstotkov etažnih lastnikov? Po spletu je v razlagah mogoče najti sklicevanje na 2. odstavek 15. člena stanovanjskega zakona, kjer je zapisano, da kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele, etažni lastnik ne sme začeti del brez soglasja etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih.

Pravilnik določa 75-odstotno soglasje

Saša Baltić, direktor družbe Uprastan, odgovarja, da sicer drži, da je začela veljati novela stanovanjskega zakona (SZ-1E), a potrebno soglasje je natančno definirano v 13. členu pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb. Med posli, ki zahtevajo več kot tričetrtinsko odločanje, so poleg opravljanja dovoljene dejavnosti v delu stanovanja ali zavarovanju stavbe naštete tudi vse izboljšave, ki ne štejejo za vzdrževanje, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, in pomenijo vgraditev novih naprav, opreme, instalacij ... V nadaljevanju je konkretno navedena namestitev klimatske naprave na skupne dele (fasado ali streho stavbe), pa tudi postavitev agregatov za proizvodnjo električne energije, sončnih zbiralnikov in sončnih celic. "Jasno je torej, da je potrebno več kot 75-odstotno soglasje, da se namesti klimatska naprava na skupnem delu. Podobno si lahko dodatno razlagamo drugi odstavek, ki govori o spremembi videza stavbe, kar se z namestitvijo zunanje enote na fasado zagotovo zgodi. V skladu z navedenim pri nas zagovarjamo takšno soglasje," pravi Baltić. Etažnim lastnikom o vgradnji klimatske naprave ni treba obvestiti upravnika, podjetje tudi ne izvaja nadzora, kdo ima ustrezno soglasje in kdo ne. Za primere, ko pride do prijave etažnih lastnikov, je odgovorna stanovanjska inšpekcija.

Ni dopustno, da kondenz iz cevi prši kar po zraku ali po fasadi, morda celo spodnjim sosedom ali mimoidočim na glavo.
Andrej Petelinšek

Jože Novak z družbe SZ Smreka, d.o.o., pojasni, da tudi njihovo podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin v Mariboru, upošteva pravilnik, ki zahteva 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov. "Kjer smo obnavljali fasade, smo že vnaprej predvideli odtoke za kondenčno vodo. V teh primerih imamo tudi že podpisane sklepe etažnih lastnikov, da se tam klime lahko namestijo," dodaja. Pomembno je namreč, da kondenčna voda ne odteka po fasadi ali k drugim stanovalcem.

Novogradnje klimo že imajo

Pri Uprastanu so imeli glede namestitve klimatske naprave nekaj več klicev v času letošnjega prvega vročinskega vala. A kot navaja direktor družbe Baltić, je največ stanovalcev zanimalo priporočilo izvajalca, manj, kakšna soglasja in dokumentacija so potrebni. "Izpostavil bi, da je etažni lastnik sam dolžan urediti potrebno soglasje za namestitev klimatske naprave, imajo pa naše stranke pri nas podporo in jim te listine na poziv tudi pripravimo," dodaja. V podjetju, ki upravlja več kot 250 stanovanjskih in poslovnih stavb oziroma okoli 7000 posameznih enot, nimajo informacije, koliko lastnikov ima nameščeno klimatsko napravo. "Novogradne imajo navadno nosilce za klimatsko napravo že prednastavljene in so po večini tudi nameščene," pove Baltić. Pri starejših stavbah ocenjuje, da ima klimo v grobem polovica lastnikov.

Tudi Novak je povedal, da so glavnino tovrstnih posegov beležili pred leti, zdaj se javljajo zgolj posamezniki. Izpostavi pa, da je postopek namestitve klimatske naprave na fasado v primeru spomeniško zaščitene stavbe precej bolj zapleten, saj je treba pridobiti tudi soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Zavod praviloma dovoli namestitev na dvoriščno stran stavbe. Ulična stran, tako Novak, je precej bolj problematična.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta