Čebelarji v pričakovanju novega poklica - apiterapevta

Vida Božičko
10.03.2021 06:15
Po šestletnih prizadevanjih, da bi apiterapevt tudi pri nas postal uradno priznan poklic, je registracija zdaj v zaključni fazi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Apiterapevt Vlado Pušnik, sicer tudi predsednik sekcije apiterapevtov pri Čebelarski zvezi društev Maribor Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Začetniki zdravljenja s čebelami in čebeljimi izdelki pri nas so mariborski čebelarji, med njimi je Vlado Pušnik, ki nam je pokazal terapevtski čebelnjak, kjer se odvijajo masaže z medom, svetovanja glede uporabe čebeljih izdelkov, predihavanje čebeljega zraka in druge metode apiterapije.

Apiterapevt Vlado Pušnik Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

"Največkrat se na nas obrnejo ljudje z bolečinami v sklepih, revmatski bolniki, bolniki z išiasom, pa tudi taki, ki so pregoreli ali si želijo le preventivnih nasvetov," je pojasnil Pušnik, ki apiterapijo vidi predvsem kot dopolnilo, ne pa alternativo uveljavljenim zdravstvenim metodam. Ravno zdravstvena stroka je v preteklih letih najbolj zavirala registracijo tega poklica, zato se je postopek tudi tako zavlekel. Prizadevanja apiterapevtov so se namreč začela že v letu 2015. A skrbi so po prepričanju Pušnika odveč. "Mi diagnoz ne postavljamo. K nam pridejo posamezniki, ki diagnoze že imajo. Najprej se s stranko temeljito pogovorimo in tako ugotovimo, ali so težave v prehrani, načinu življenja ali razvadah. Ko to izvemo, skušamo svetovati in pomagati. Lahko s čebeljimi izdelki, aromami ali pa frekvencami iz čebeljega panja," je dejal.

Apiterapevte že leta izobražujejo v Mariboru

Ne glede na to, da poklic še ni registriran, pa se številni z apiterapijo že ukvarjajo. V Mariboru redno potekajo izobraževanja, ki jih vodi tudi Pušnik. Doslej je to enoletno usposabljanje končalo 223 udeležencev, trenutno pa se izobražujeta še dve skupini po 14 udeležencev. "Na izobraževanja pridejo različni profili ljudi. Nekateri imajo čebelarska predznanja, pa nimajo predznanj iz anatomije in fiziologije človeka, drugi imajo medicinsko predznanje, pa nimajo znanja o čebelah. Prišli so tudi taki, ki so se morali naučiti obojega," je dejal in dodal, da omejitev pri tem, kdo se lahko izobraževanja udeleži, ni. "Nekaj tečajnikov smo imeli tudi iz tujine. Prišli so na primer iz Hrvaške in Avstrije. Zanimanja je veliko. Prav tako vse več ljudi posega po apiterapevtskih izdelkih," je še dejal.

Postopek registracije bo končan v nekaj mesecih

Ker so v zadnjih letih želeli narediti še korak dlje, so začeli postopek vpisa v register poklicev, saj bi tako lahko posamezniki to opravljali kot samostojno dejavnost, za zdaj pa je mogoča le registracija dopolnilne dejavnosti. V soglasju s pristojnimi ministrstvi si prizadevajo za pridobitev poklica VI. stopnje. "Končno nam je uspelo, da je poklicni standard zdaj certificiran v sistemu nacionalne poklicne kvalifikacije," je dejal Pušnik. Zdaj je pripravljen in sprejet tudi katalog standardov in strokovnih znanj, ki ga je Center za poklicno usposabljanje objavil. "Pristojni morajo le še izbrati izvajalca in komisijo, ki bo pri zainteresiranih preverjal potrebna znanja in kompetence. Prepričan sem, da bi do konca leta že lahko imeli apiterapevte s certifikati," je še dejal Pušnik.

Da bo do konca leta postopek končan, je zagotovila tudi Majda Stopar iz Centra za poklicno izobraževanje, ki sicer ocenjuje, da bo potrebnih le še nekaj mesecev. "Nato bodo izvajalci lahko pridobili državno potrdilo, ki dokazuje, da imajo potrebna znanja. Ni pa to odkrivanje novih poklicev. Apiterapevti že obstajajo, zdaj bodo le imeli dokument," je še pojasnila Stoparjeva in dodala, da pa to ni pogoj za opravljanje določene dejavnosti, razen ko pride do regulacije.

Apiterapevt Vlado Pušnik Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Da se novi poklici razvijajo nenehno in da za tem prihaja tudi do registracij, pa pričajo tudi številke. Februarska statistika je zabeležila 586 poklicnih standardov, za 175 različnih poklicev je bilo mogoče pridobiti nacionalni certifikat, do vključno februarja pa je enega od teh certifikatov pridobilo že 600 tisoč ljudi. Da je potreb na trgu vse več in so vse bolj specifične, pri svojem delu še opaža Stoparjeva, kar ponazarja s primerom iz gostinstva: "Pred leti smo poznali le poklic kuharja. Zdaj obstaja še posebna kvalifikacija za dietnega kuharja, picopeka in še več je teh podzvrsti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta