Cene na mariborski tržnici: Koliko stane jušni šopek

Barbara Bradač
12.02.2021 02:00
Katera zelenjava je obvezna za govejo juho in ali vanjo sodita tudi čebula in česen?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V šopku jušne zelenjave so najpogosteje korenček, peteršiljeva korenina in zelenje, zelena in por. Foto: Barbara BRADAČ
Barbara Bradač

Nekaj vejic peteršilja, koren peteršilja, kos belega in zelenega dela pora, oranžno in rumeno korenje, kos gomolja zelene so osnovne sestavine jušnega šopka. Včasih se njegova sestava pri branjevkah malo razlikuje, nekatere dodajo še kakšno stebelce drobnjaka ali pa kos čebule, morda šalotke. Odvisno, kako so gospodinje navajene kuhati govejo juho, v kateri je tak jušni šopek nepogrešljiv. Različna so predvsem mnenja, ali česen in čebula sodita v govejo juho. Izkušene gospodinje pravijo, da je čebula obvezna, a jo je treba prerezati in jo z lupino na plošči popeči, da zadiši. Trenutno je cena jušnega šopka na osrednji mestni tržnici na Vodnikovem trgu en evro.

V mlečno-mesnem paviljonu je vedno v zalogi kakšen dober kos govedine. Mesar Stevan Babič kot iz topa izstreli, da pleče (okoli 9,7 evra) da kvalitetno govejo juho in okusno meso, in nadaljuje, da je odličen tudi bočnik (7,5 evra) s kostmi (te so po en evro), prav tako rebra (4,8 evra) in bržola (8,9 evra). Cene se pri mesarjih, ki prodajajo na tržnici, lahko nekoliko razlikujejo. Vsi pa so mnenja, da je kvalitetna govedina rožnato rdeče barve in da ob dobri govedini naredi najboljšo juho dolgo kuhanje, ki je tudi preizkus potrpežljivosti. Na nizki temperaturi in počasi naj komaj vidno vre nekaj ur pa pokrita mora biti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta