Člani TD Studenci potovali na Maistrov Zavrh

Nada Holc
09.10.2021 06:00
Spoznavali so življenje in pomen dela generala Maistra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Studenčani pri Štupičevi vili, kjer se je mogoče tudi odžejati. Foto: Nada Holc
Nada Holc

Letošnje jesenske ekskurzije Turističnega društva Studenci se je udeležilo 44 članov, posvetili pa smo jo v prvi vrsti spoznavanju življenja in pomena generala Rudolfa Maistra - Vojanova in njegovemu boju za našo severno mejo," je povedal predsednik TD Stane Koler.

V ta namen so se podali v Zavrh v občini Lenart, kjer Zavrčani že od nekdaj negujejo spomin na prvega slovenskega generala, velikega Slovenca in domoljuba Maistra. V Štupičevi vili, poimenovani po nekdanjemu lastniku in Maistrovem prijatelju Franu Štupici, so si najprej ogledali spominsko sobo in kratek film o Maistru, nato pa stalno muzejsko razstavo Maister po Maistru. V njej je predstavljeno življenje Rudolfa Maistra in družbenopolitične razmere v 19. in začetku 20. stoletja. Zazvenela je tudi Katrca Završkih fantov, vaške klepetulje pa so jih nasmejale s skečem v domači govorici.

Zavrh je tudi priljubljena turistična točka in tamkajšnje turistično društvo ponosno nosi Maistrovo ime. Domačinka Fanika Krajnc Vrečko, ki sicer že vrsto let živi na Studencih, je članom društva predstavila znamenitosti teh krajev, med katere sodi župnijska cerkev sv. Ruperta v Spodnji Voličini. Po ogledu cerkve jih je Marija Čuček popeljala še na ogled bližnjega zeliščnega vrta, temu pa je v Zavrhu sledil še prikaz priprave zeliščnih krem, pri čemer so udeleženci lahko aktivno sodelovali. Tisti, ki so se povzpeli na 18,5 metra visok Maistrov razgledni stolp, so bili poplačani s čudovitim razgledom na osrednje Slovenske gorice, ki jih je s tega kraja občudoval in opeval že tudi Maister.

Domov so se vrnili obogateni z vtisi iz muzeja spominjanja in domoljubja o naši zgodovini ter o lepotah našega slovenskogoriškega podeželja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta