Dan kulturnih društev: Kdo so letošnji nagrajenci?

Anita Kirbiš
24.11.2019 01:21

Zveza kulturnih društev Maribor je pripravila Dan kulturnih društev Maribora. Plesalka, koreografinja Minka Veselič Kološa je postala častna članica Zveze, sicer pa je bila slovesnost zaznamovana s 100-letnico Glasbene matice Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franci Pivec je pripravil zgodovinski prerez Glasbene matice Maribor. Ob njem je vodja ženskega zbora Zsuzsa Budavari Novak.
Anita Kirbiš

Zveza kulturnih društev (ZKD) Maribor in Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna enota Maribor, sta tudi letos pripravila Dan kulturnih društev Maribora. Preteklo sredo je bilo tako v polni dvorani Union posebej svečano s poudarkom na stoletnici nastanka Glasbene matice Maribor, ki je bila ob ustanovitvi leta 1919 steber kulture v Mariboru, pomembno vlogo pa je imela tudi v slovenskem merilu. Zgodovinski prerez je predstavil Franci Pivec, predsednik ZKD Maribor. Ustanovni občni zbor je bil 5. septembra 1919, prvi predsednik Glasbene matice Maribor je bil dr. Rudolf Ravnik, sledila so mu druga ugledna imena.
Matici je pozornost so izkazal tudi zbor OŠ Janka Padežnika pod vodstvom dr. Manje Flisar Šauperl, ki je tudi svojo doktorsko disertacijo posvetila delovanju mariborske glasbene matice od 1919 do 1949, predstavil pa se je tudi aktualni ženski zbor Glasbene matice Maribor, ki ga vodi Zsuzsa Budavari Novak. Sicer je to že tretji ženski zbor v zgodovini društva. Znan je po dinamičnih in raznovrstnih izvedbah ter ima široko publiko doma in na gostovanjih. Ta večer se je publiki predstavil z zahtevnim izborom petih pesmi. Glasbeni matici predseduje Jožica Prizmič, ki je tudi prevzela Karlinovo medaljo s priznanjem za zbor.

Za angažma v plesu

Prvič so praznovali brez velikega kulturnika in častnega občana Maribora Janeza Karlina, ki se je na začetku poletja poslovil. Igralec Vlado Novak, ki je bil ob Pivcu in Matiji Varlu, vodji mariborske izpostave JSKD, podeljevalec nagrad, je v svojem govoru obudil spomin na sledi, ki jih je zapustil. Karlin je bil prvenstveno gledališčnik, zato so sklenili, da bodo odslej za najboljše dosežke na amaterskih odrih vsako leto podelili Karlinova priznanja. Tako je Karlinovo medaljo s priznanjem prejela tudi Metka Trdin, akademska igralka, ki se ob svoji profesionalni karieri nesebično razdaja na različnih področjih ljubiteljske kulture, in dr. Vlasta Stavbar, zgodovinarka in bibliotekarka, specialistka za domoznanstvo. Je tudi urednica Časopisa za zgodovino in narodopisje. Ivanka Mulec-Ploj, glasbena pedagoginja in čelistka, dolgoletna glasbena urednica Radia Maribor in nato Radia Slovenija, dolgoletna predsednica Glasbene matice Ljubljana, danes pa pobudnica številnih humanitarnih projektov v Mariboru, je prav tako prejela letošnjo Karlinovo medaljo in priznanje, Plojeva pa se je v imenu nagrajencev zahvalila za priznanja.

Minka Veselič Kološa

Nagrajeni amaterski igralci

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje tudi regijska priznanja za dosežke na področju gledališča za posamezno sezono. Namen priznanj je nagraditi najbolj kakovostne ljubiteljske gledališke skupine oziroma posameznike ter vzpodbuditi razvoj in kakovost tovrstne gledališke produkcije. Selektor za sezono 2018/2019 je bil dramski igralec Viktor Hrvatin Meglič. Priznanje za žensko vlogo Korenke v predstavi Ko žene štrajkajo v izvedbi Dramske sekcije KUD Ivana Lončariča Trniče je prejela Vida Kreitner. Za vlogo medicinske sestre v predstavi Čaj za dve v izvedbi Odrasle gledališke skupina KD Pekre Limbuš je prejela Pia Prebevšek. Priznanje za moško vlogo sta prejela Sergej Deželak za vlogo Zvonimirja Zajška v predstavi Moža je zatajila v izvedbi Gledališke skupine Navihanci KUD Pavza in Anton Kreitner za vlogo Žagarja v predstavi Ko žene štrajkajo. Posebno priznanje selektorja je prejela skupina Pajčevina – Vrtec Tezno Maribor za domiselno in celovito postavitev predstave Trije prašički.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta