Dan mobilnosti invalidov v Mariboru: Premalo taktilnih oznak in vodilnih poti za slepe in slabovidne

mbk
19.09.2024 13:51

Svet invalidov Mestne občine Maribor je predstavil prizadevanja za boljšo dostopnost v mestu in ozaveščal javnost o potrebah invalidov, s poudarkom na razširitvi taktilnih oznak za slepe in slabovidne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zavod Brez Ovir

V okviru evropskega tedna mobilnosti je v Mariboru v sredo potekal Dan mobilnosti invalidov, kjer so na Trgu Leona Štuklja predstavili rešitve za osebe z oviranostmi. Svet invalidov Mestne občine Maribor (SIMOM) je predstavil prizadevanja za boljšo dostopnost v mestu. Obiskovalci so lahko preizkusili vožnjo z invalidskim vozičkom, s prilagojenimi kolesi ter uporabo psov vodnikov. Z dogodkom so izpostavljali pomen dostopnih urbanih prostorov in ozaveščanja javnosti o potrebah invalidov, s poudarkom na razširitvi taktilnih oznak za slepe in slabovidne.

Nataša Kovačič iz Zavoda Brez ovir, Darinka Lečnik Urbancl, predsednica društva SLO-CANIS in Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor
Zavod Brez Ovir


"V Mariboru smo uspešno odstranili številne ovire in zagotovili boljšo dostopnost za osebe z gibalnimi in senzornimi oviranostmi oz. osebe z duševnimi ter telesnimi motnjami v razvoju. Želimo, da invalidi čutijo, da so enakopravni del družbe in vključeni v vse procese odločanja v našem mestu. Tukaj lahko pohvalim sodelovanje z Mestno občino Maribor, ki vsakič, ko naletimo na kakšno oviro, v skladu s pristojnostmi in zmožnostmi pristopi k reševanju in odpravljanju teh težav. Na primer, v občinski stavbi in Narodnem domu smo zagotovili vgradnjo dvigala za invalide. To so take posamezne malenkosti, ki nas navdajajo z zavedanjem, da mesto zna prisluhniti našim potrebam, hkrati pa tako čutimo, da smo del te družbe," je povedal Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor, ki ga sestavlja 19 različnih invalidskih organizacij. 

Predstavili so težave v mobilnosti invalidskih društev. Sprehodili so se in evidentirali arhitekturne ovire od Trga Leona Štuklja do Trga svobode, po Slovenski ulici do Slomškovega trga in nazaj.

Dneva mobilnosti invalidov v Mariboru se je udeležil tudi župan Saša Arsenovič.
Zavod Brez Ovir

Gibalno ovirani so lahko preizkusili vožnjo s prilagojenim kolesom, ki na sprednjem delu pelje invalidski voziček, saj so tovrstna kolesa na voljo tudi v Sloveniji. Na posebnem poligonu so mimoidoči izkusili različne invalidnosti, od vožnje z invalidskim vozičkom do hoje po taktilnih oznakah, ogledali so si lahko tudi rekvizite za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne, na primer slušno zanko. Predsednica društva SLO-CANIS Darinka Lečnik Urbancl je s pomočjo psa vodnika na poligonu prikazala vodenja slepe osebe po taktilni poti: "Vidim, da ljudje ne razumejo taktilnih oznak in tudi stojijo na njih. Mi smo na poligonu namenoma postavili ovire, da vidijo ta problem, saj na taktilnih oznakah ne sme biti nobenih ovir." S prekritimi očmi je zato lahko vsakdo preizkusil, kako se z belo palico in psom vodnikom v mestu gibljejo osebe z okvaro vida.

Zavod Brez Ovir

"Za slepe in slabovidne ljudi je najpomembnejša taktilna pot, sestavljena iz taktilnih oznak, ki jih lahko vidite na poligonu. Njihova največja ovira je namreč orientacija v prostoru, saj težko dostopajo do informacij o okolju, v katerem se gibljejo. Talni taktilni vodilni sistem pa je namenjen vodenju oseb z okvaro vida od izhodišča do cilja v urbanem okolju. Izhodišče se določi na primer na avtobusni postaji, cilj neprekinjene vodilne poti pa je lahko določena javna ustanova," je pojasnila Nataša Kovačič iz Zavoda Brez ovir, poslovne enote Maribor.

Brez ovir - dan mobilnosti invalidov - 2024 trg leona štuklja - pes vodnik
Zavod Brez Ovir

Prosta taktilna pot brez nastavljenih cvetličnih korit, koles ali drugih ovir je ravno tako pomembna, kot so v prostor pravilno umeščene taktilne oznake, zato je redno vzdrževanje talnega taktilnega sistema nujno potrebno, ravno tako uvidevnost ljudi. Predsednica društva SLO-CANIS ugotavlja, da je v Mariboru premalo taktilnih oznak in vodilnih poti za slepe in slabovidne, zato bi bilo treba ta sistem razširiti do vseh javnih prostorov. Po Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov morajo namreč biti do konca leta 2025 vsi javni objekti, javne zunanje površine in storitve dostopni osebam z različnimi oviranostmi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta