Danes je ameriško veleposlaništvo UKC Maribor predalo v uporabo novega robota za razkuževanje

Jana Juvan
12.05.2021 16:00
UKC Maribor je prejel mobilno napravo za razkuževanje prostorov z UV-žarki, razvili so jo slovenski strokovnjaki, financiralo pa ameriško veleposlaništvo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavnik veleposlaništva ZDA major Edward Kim se je mariborski bolnišnici, ki jo še vodi Vojko Flis, zahvalil za predano delo. 
Sašo Bizjak

ZDA so donirale robota za razkuževanje prostorov z UV-žarki UKC Maribor. To je tako imenovani UV-stolp, dezinfekcijski robot​ SteriPro UVC, ki so ga namenili Kliniki za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo. "Omogoča še bolj učinkovito preprečevanje prenosa okužb med pacienti in zaposlenimi – naprava zmore v 15 minutah prostor s površino 60 m2 dezinficirati z 99,99-odstotno učinkovitostjo," so zapisali v izjavi za javnost. Gre torej za razkuževalnik prostorov s pomočjo ultravijoličnih žarkov. Predstojnik klinike dr. Boštjan Lanišnik je povedal, da bo to olajšalo zagotavljanje sterilnega okolja tako v operacijskih dvoranah kot na oddelku, kar je v teh časih zelo pomembno. Direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis pa je dodal, da je takšna donacija "še posebno dobrodošla v času pandemije, ki jo vsi izkušamo na lastni koži".

{api_embed_photo}663396{/api_embed_photo}

Predstavnik veleposlaništva, major Edward Kim, se je vodstvu mariborske bolnišnice ob tem (v slovenskem jeziku) zahvalil za "predanost" in zaželel, "da ostanejo zdravi". In še pojasnil, da je donacija zahvala za težko opravljeno delo tistim, ki se v prvih linijah borijo z virusom. "Vemo, da je to stalna bitka. Vsi, ki živimo tukaj, smo vam hvaležni za vaše delo." Veleposlaništvo je sicer omogočilo razvoj te mobilne sterilizacijske naprave, ki pa so jo razvili slovenski strokovnjaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta