Darovanje organov rešuje življenja. Kje lahko v Mariboru oddate soglasje in se vpišete med darovalce?

BEB
23.10.2022 03:05

V mrežo pooblaščenih mest, kjer bo v Mariboru mogoče oddati izjavo za posmrtno darovanje organov in tkiv zaradi zdravljenja, se bo kmalu vpisal tudi Center za pomoč na domu Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med darovalce organov in tkiv se je mogoče vpisati tudi na katerem od promocijskih dogodkov. 
Sašo Bizjak

V mreži so že Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, UKC Maribor, Lekarna Pri gradu, Lekarna Tabor in Rdeči križ Slovenije, območno združenje Maribor. "Prepričana sem, da bomo z vzpostavitvijo novega pooblaščenega mesta pripomogli k večji prepoznavnosti te pomembne družbene teme in, upam, tudi k povečanju števila bodočih darovalcev organov in tkiv. Našo vključitev v mrežo vežemo na mesec oktober, v okviru katerega vsako drugo soboto obeležujemo evropski dan darovanja in presaditve organov in tkiv," je povedala direktorica Centra za pomoč na domu Barbara Žgajner. Za to potezo so se v centru odločili na pobudo Zveze Slovenska unija pacientov. Njen predsednik Borut Ambrožič je ob tem dejal: "Pomagati sočloveku na takšen način pomeni reševanje življenj."

REUTERS

Delež aktivno opredeljenih darovalcev organov je v Sloveniji nizek, čeprav je opredelitev enostavna, opozarjajo v zavodu Slovenija - transplant, ki je nosilec vseh aktivnosti, povezanih z darovanjem organov in tkiv. Do darovanja se je mogoče opredeliti tudi na daljavo preko portala e-uprava. V nacionalnem registru opredeljenih oseb glede posmrtnega darovanja organov in tkiv imamo skupno 12.510 ljudi, od tega se je 69 oseb izreklo proti darovanju. Po naši zakonodaji se je namreč mogoče v izjavi opredeliti tudi proti darovanju.

Darovalec je lahko vsak državljan, starejši od 15 let, ki nima rakavih obolenj, neozdravljive sepse in ni nosilec nalezljivih bolezni. Med organi, ki se lahko darujejo, so srce, pljuča, jetra, ledvici, trebušna slinavka in tanko črevo. Med tkivi in celicami, ki jih prav tako lahko darujemo, pa so roženica, kosti, hrustanec, mehkokostna tkiva, koža, krvotvorne matične in reproduktivne celice. V Mariboru je od leta 2005 pooblaščeno mesto za oddajo izjave darovalca organov in tkiv tudi območno združenje mariborskega Rdečega križa. Tatjana Žižek, strokovna sodelavka za krvodajalstvo pri združenju, pravi, da odkar so leta 2016 uvedli mobilno pisarno, beležijo okoli 140 prijav oziroma oddanih izjav na leto. "V sodelovanju z mariborskim društvom študentov medicine pri projektu Epruvetka pa ozaveščamo mlade o pomenu darovanja organov in tkiv ter o krvodajalstvu in nudenju prve pomoči," je še dodala Žižkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta