Delavci Cimosa: "Vrgli so nas iz tovarne kot smeti"

Nina Ambrož Nina Ambrož
01.10.2020 18:25

Delavci mariborskega Cimosa strti pred napovedjo, da bo delodajalec zaprl enoto v Mariboru in odpustil 150 zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbor zaskrbljenih Cimosovih delavcev na dvorišču tovarne v Mariboru
Nina Ambrož

Zaradi nenadne napovedi vodstva Cimosa, da zapira svojo enoto v Mariboru in namerava odpustiti 150 zaposlenih v tej tovarni, preostalo približno četrtino pa prezaposliti na druge lokacije znotraj družbe, sta Cimosov svet delavcev in Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI) danes opoldne v Mariboru sklicala zbor delavcev. Udeležilo se ga je skoraj sto zaposlenih. Pred njih ni stopil nobeden od šefov. Predstavniki delavskih organizacij so jim predstavili že znane informacije, ki so skope in nedorečene, saj vodstvo svojih načrtov še ni natančno predstavilo. Spomnili so jih na pravice in previdnost pri podpisovanju dokumentov. Več jasnosti bo najbrž prinesel prihajajoči ponedeljek, ko bo na sedežu Cimosa v Kopru sestanek zastopnikov delavcev in uprave družbe, na čelu katere je Italijan Gino Berti.

Sašo Bizjak

Ničesar ne podpisujte na hitro, svari sindikat

Aleš Hoge, podpredsednik SKEI, je zbrane pomiril, da "ta trenutek ni še nič odločeno. Večina vas je na čakanju, nihče še ni odpuščen, niti niste v odpovednem roku in prejemate plačo, ki vam jo je delodajalec dolžan nakazovati. Preverite postavko dopust na plačilnih listah. Za katerekoli dokumente, ki vam jih ponujajo, imate tri dni časa, da jih podrobno preberete, preden jih podpišete. Ni vam treba sprejeti dela v Vuzenici ali Buzetu," je dodal Martin Dular, sekretar štajerskega dela SKEI.

Sašo Bizjak

Opozorila sta jih, naj brez premisleka ne pristajajo na izredne prekinitve delovnega razmerja ali dopuste, ker so po mnenju sindikata različna spretna ponujanja in napotovanja na dopust lahko nezakonita. Tudi premeščanja v druge Cimosove lokacije, recimo v Buzet (Cimosovih enajst odvisnih družb je v sedmih državah, tudi na Hrvaškem in v Srbiji), ki ga je mariborski menedžment že ponujal delavcem, kakor poročajo, naj ne sprejmejo prehitro in zlahka.

"Lahko se zgodi, da vas bo v Mariboru obdržalo službo več kot polovica in bodo odpuščeni iz drugih Cimosovih enot, morda iz Senožeč ali Vuzenice," je dejal Hoge. Poudaril je, da je treba najprej sestaviti program presežnih delavcev in da ne morejo likvidirati Maribora v celoti. Vodstvo je sicer že naznanilo, da je v Senožečah 50 delavcev odveč.

Delali so v štirih izmenah

Ker je v mariborskem obratu veliko delavcev, ki so stari več kot 45 let in težje zaposljivi, je stiska ogromna. Ni izključeno, da zadeve ne bi kulminirale v stavko. "Zelo nas je prizadelo. Čez noč so zaprli vrata in nas poslali domov," je potožila strta delavka Cimosa. "Vrgli so nas ven kot kakšne smeti, čeprav smo se zelo trudili in naredili, kakor so želeli. Garali smo. S 4. majem, ko smo se v fabriko vrnili na polno, smo delali v štirih izmenah." Da je to še ena žalostna, sramotna zgodba, Cimos pa "najslabši delodajalec, ki ga briga le dobiček in mu je koronavirus izgovor, da zapre tovarno", je privrelo iz druge cimosovke.

Če ima delodajalec težave, je to mogoče razumeti, pravi Dular, a naj to jasno, transparentno skomunicira in se drži zakonskih procedur, česar v Cimosu niso naredili. "Žalostno za Maribor. Medtem ko imajo v MLM preveč dela, Cimos zapirajo," je poudaril. "Ne razumem, ali je v tej industriji delo samo za ene, za druge pa ne. Ne vem, kje so liderji, kje so župani? Naša politika se ukvarja sama s sabo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta