Demenca: "V bolnišnici je dejala, da noče v dom za starejše." Kaj sedaj?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
13.08.2020 06:00

​Če oseba z demenco nima svojcev ali pa ti zanjo ne morejo poskrbeti, skrb za ureditev pomoči prevzame center za socialno delo; vsak teden imajo kak tak primer

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebe z demenco potrebujejo pomoč drugega.
Profimedia

Naš bralec z mamo skrbi za staro teto, ki nima drugih svojcev in ima demenco. Nedavno je padla, si zlomila rebri in ostala v bolnišnici na negovalnem oddelku, ker sta bila z mamo na dopustu. Prava rešitev za teto je bila namestitev v dom, je razlagal bralec in dodal, da je mama oskrbo tete, ki živi na drugem koncu mesta, vse težje zmogla. Toda teta, ki je že več kot šest let živela "samostojno" na svojem domačem naslovu le po zaslugi njenih sorodnikov, ki sta ji pomagala, je videla situacijo povsem drugače. "V bolnišnici je dejala, da noče v dom za starejše in da gre domov, saj lahko sama skrbi zase in obdeluje vrt. Četudi na vrtu že štiri leta ni bila in ga obdeluje soseda, ki ji je občasno prinašala hrano, mama pa ji je prala in čistila," pravi bralec.

Proti volji namestitev v dom ni mogoča

Teto so iz bolnišnice pripeljali domov, saj je proti njeni volji ni bilo mogoče namestiti v dom za starejše. Že socialna služba v bolnišnici ji je uredila pomoč na domu - socialna oskrbovalka je prihajala k njej dvakrat na dan in jo uredila. Vmes sta k njej prihajali mama in soseda. Toda gospa, ki niti ni upala vstati iz postelje, je potrebovala 24-urno oskrbo. Stvari so se nato vendarle uredile: teto sta mama in soseda prepričali, da je dala vlogo za bivanje v domu, in je vanj že sprejeta. "A kaj, če si premisli?" skrbi bralca, če postopek za ureditev skrbništva, ki so ga tudi začeli že v bolnišnici, tedaj še ne bi bil zaključen ...

Pogrešajo več kapacitet za namestitev oseb z demenco pa tudi več drugih možnosti, kot so dnevni centri za osebe z demenco. 
Profimedia

Premalo postelj v domovih

​Število oseb z demenco narašča in svojci so, še posebno ob napredovalih fazah demence, izjemno obremenjeni. Nekateri za bolnika skrbijo sami, drugi si zagotovijo pomoč. Velikokrat za nujno oskrbo, kot v opisanem primeru, poskrbijo socialne oskrbovalke iz storitve pomoči na domu, za preostalo pa včasih priskočijo na pomoč sosedje, prijatelji. Nekateri pa - seveda če to finančno zmorejo - poiščejo pomoč na (največkrat črnem) trgu dela; običajno jo ponujajo mlajše upokojenke.
​Če oseba z demenco nima svojcev ali pa ti zanjo ne morejo poskrbeti, pa skrb za ureditev pomoči prevzame center za socialno delo. Kdo center za socialno delo najpogosteje opozori na te ljudi? "Patronažna služba, bolnišnica, službe za pomoč na domu. Če pa niso že vključeni v katero od oblik pomoči v zdravstvu ali v pomoč na domu, to naredijo sosedi ali sorodniki, ki ne morejo poskrbeti za svojce," odgovarja Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo (CSD) Maribor. Še zdaleč ne gre za osamljene primere, s tem se na CSD, pravi Bravčeva, srečajo zagotovo enkrat tedensko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta