Deseta cepilna akcija Zdravo v naravo v soboto ne bo v parku

Jana Juvan
13.05.2021 11:45
Prijave so že zaprte, bo pa cepljenje proti KME po normalni ceni še naprej potekalo ob sredah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je akcija Zdravo v naravo lahko potekala v parku, letos jo je napovedano deževje pregnalo v dvorano UŠC Leona Štuklja
Andrej Petelinšek

Letošnja jubilejna cepilna akcija Zdravo v naravo, ki jo v okviru mariborskega zdravstvenega doma izvajajo že desetič, bo v soboto zaradi slabe vremenske napovedi potekala v dvorani UŠC Leona Štuklja. "Proti naravi ne moremo," ob tem z obžalovanjem pravi vodja cepilnega centra Aleksander Jus.

Gre za tradicionalno spomladansko akcijo ozaveščanja in zaščite pred klopnim meningoencefalitisom (KME), ko se lahko prebivalci cepijo po znižani ceni 20 evrov (sicer 28). Tudi letos je zanimanja veliko, prijavilo se je že skoraj 1800 ljudi, zato so prijave zaprli. Je pa še naprej možno cepljenje proti KME vsako sredo, pri tem spomni Jus. Za cepljenje se je treba prej naročiti preko elektronske pošte ambulanta.cepljenje@zd-mb.si ali na telefonsko številko 02/ 620 12 10.

14 dni med cepljenjem proti covidu

V soboto bo tako v UŠC potekalo le cepljenje proti KME, zato so cepljenje proti covidu-19 ta teden organizirali nekoliko drugače. Je pa med obema cepljenjema priporočljiv presledek 14 dni, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov, opozarjajo v zdravstvenem domu. In še, da se lahko cepijo samo zdravi ljudje, brez suma na okužbo s covid-19.

Trije odmerki

Za osnovno cepljenje proti KME so sicer potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Klopi, ki prenašajo KME, so že aktivni v naravi
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta