(ODZIVI) Kaj o prometnem kaosu pri UKC Maribor pravi župan Arsenovič, kaj so povedali mestni svetniki

Igor Selan Igor Selan
04.10.2024 13:10

Kot je danes v odzivu na pozive zaposlenih v UKC Maribor povedal župan Saša Arsenovič, bo občina odločitev o morebitni trajni zapori Glavnega mosta za avtomobile sprejela po merjenjih prometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za izvoz iz garažnih hiš pri UKC se v času popoldanske prometne konice čaka tudi po uro in več
Sašo Bizjak

Včerajšnje burno dogajanje pred UKC Maribor, ko so vozniki, ki so za izvoz iz garažnih hiš ponovno potrebovali uro in več časa, množično protestno hupali, zaposleni v bolnišnici pa na župana naslavljali eno pismo za drugim, v katerih so ga pozivali k ponovni otvoritvi Glavnega mostu za avtomobile, odmeva še danes. Na dogajanje se je danes odzval tudi župan Saša Arsenovič.

Kot je povedal, bo odgovor na vprašanje, ali bo most za avtomobile ostal zaprt ali pa ga bodo vendarle odprli, znan prihodnjo sredo, ko se bo sestala širša skupina, ki bo odločitev sprejela na podlagi meritev prometa, ki bodo potekale do torka: "Pred šestimi leti, ko sem nastopil prvi mandat, smo si zadali jasno vizijo, da postanemo moderno evropsko mesto, počrpali smo tudi evropska sredstva, da spreminjamo potovalne navade, zmanjšujemo hrup, skrbimo za varnost pešcev in kolesarjev, zmanjšujemo ogljični odtis. Zapora Glavnega mostu za avtomobilski promet je bila ambiciozna odločitev, vendar smo to storili, ker je bil potreben sanacije, da smo uredili dvignjen prehod za pešce na željo invalidov, dali mesto kolesarjem in pešcem, omogočili hitrejši javni potniški promet in podaljšali zaporo zaradi številnih zanimivih dogodkov v mestu septembra."

Sašo Bizjak

(VIDEO) Vozniki hupajo pred UKC Maribor, zaposleni pa pišejo županu: Odprite Glavni most!

Promet čez most, tudi če bo sproščen, ne bo več potekal enako

Kot je še povedal Arsenovič, promet čez Glavni most sicer tudi po 10. oktobru ne bo potekal enako, kot pred začasno zaporo. Da bi bilo več prostora za pešce in kolesarje, naj bi slednji ostali na skupnem vozišču, pri čemer bodo tega razširili, umaknili bodo namreč visoki robnik pločnika. "Vem, da je veliko takšnih, ki zaporo mostu zelo zagovarjajo, kot tudi veliko tistih, ki so zelo proti. Odločitev bo težka, upam pa, da bomo našli rešitev s katero bomo vsi zadovoljni. Kako naprej, pa je res odvisno od rezultatov meritev," je še povedal Arsenovič.

(ANKETA) Mariborčane smo vprašali, ali naj Glavni most ostane zaprt za avtomobile. Kaj so povedali?

Župan je ob tem izrazil tudi prepričanje, da odprtje Glavnega mostu še zmeraj ne bo v celoti rešilo problematike prometa na Ljubljanski ulici, saj da je za to nujno potrebno spremeniti režim uvoza v UKC, kjer so že pred zaporo mostu nastajali zastoji zaradi sedanje ureditve vstopa v garažno hišo, ko avtomobili, ki čakajo na vstop v garažno hišo, blokirajo tiste, ki so namenjeni v notranje območje UKC. "Gre za problem z dolgo brado, pri čemer smo se že večkrat sestali z vodstvom UKC in predstavniki podjetja Best in parking, ki upravlja garažni hiši. Predlagali smo, da bi bil pri dežurni lekarni samo izvoz iz garažne hiše, da ne bodo avtomobili, ki čakajo na vstop v UKC, po nepotrebnem delali zastojev. Zdaj čakamo, ali bo Best in parking predlogu tudi sledil."

(MB-TEDEN) Izven cone udobja

Sašo Bizjak

Kangler s prstom kaže tudi na Svobodo

Ker so zaposleni pisma naslovili tudi na mestne svetnike, smo za mnenje povprašali tudi njih. Po prepričanju Franca Kanglerja (SDS) sta za sedanje stanje kriva Arsenovič in Gibanje Svoboda: "Svoboda namreč zadnje čase soglaša z vsemi potezami Arsenoviča, s tem pa prevzema odgovornost tudi za zaprtje mostu. Ko sem bil jaz župan, sta bila za promet odprta tako Glavni most, kot Koroška cesta."

(ODZIVI) Naj se župan za kakšen teden preseli v Radvanje in vozi tri otroke na dejavnosti v mesto med 14. in 17. uro

Karin Jurše, članica Svobode, hkrati pa zaposlena v UKC, se sicer z zaporo mostu ni strinjala. Zaprtje mostu se ji ne zdi logično že zaradi izgradnje železniškega podvoza na Ljubljanski: "Prav tako se mi zdi, da mora nekdo biti zelo naiven, da zapre most avgusta in misli, da bo vse v redu, razen če iz levega brega nikoli ne pride na desnega. Že prej si namreč za izvoz iz garažne hiše potreboval pol ure, z začetkom študijskega leta pa so se zadeve še znatno poslabšale. Zdaj zaposleni v UKC, ki na delo na morejo drugače, kot z avtomobilom, za pot iz službe potrebujejo skoraj toliko časa, kot potrebuje nekdo iz Maribor do Kopra. Ni pa gneča samo pri nas, do zastojev prihaja tudi drugod po mestu. In potem nas nekdo prepričuje, da jih na Titovem mostu ni. Ja kam pa se Titov most izteka? Vse ulice, kamor na levem bregu iz njega zaviješ, so polne. Spremembe so torej nujne."

Maribor - Ukc Maribor - garaža gneča - -
Sašo Bizjak

Da mora občina most odpreti, menijo tudi v LPR. "Že takoj ob zaprtju sem javno napovedala, kaj se bo zgodilo, da bo stanje nevzdržno in zdaj takšno tudi je. Ne moreš zapreti mostu, ne da ponudiš neke alternative, mesto je namreč zdaj v času prometnih konic dobesedno zablokirano," je povedala Lidija Divjak Mirnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta