Električni skiroji: Z Olimpijskim festivalom evropske mladine v Maribor prihaja Bolt. Kako bo po OFEM-u?

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.07.2023 09:11

Bolt bo s svojo storitvijo izposoje električnih skirojev omogočil lažje premikanje po mestu domačinom, turistom in približno 3600 mladim športnikom ter njihovim spremljevalnim ekipam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani so lahko Mariborčani v okviru dneva brez avtomobila preizkusili vožnjo z e-skiroji.
Gregor Grosman

V času Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM), ki se bo začel ta vikend, bo v Mariboru na voljo storitev izposoje električnih skirojev Bolt. Izposoja se začne že malo prej, z današnjim dnem, in bo tudi trajala dlje, do konca letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, to je 22. september. "Pričeli bomo s floto 120 e-skirojev, a bomo pozorno spremljali dogajanje ter ponudbo po potrebi prilagodili. V prizadevanjih za povečanje števila e-skirojev v Mariboru, da bi bile storitve mikromobilnosti bolj priročne, se usklajujemo z mariborskimi mestnimi oblastmi," so nam odgovorili pri Boltu. 

Gregor Grosman

Zaenkrat načrtujejo namestitev skirojev na ključnih lokacijah, ki bodo čim bolj dostopne udeležencem evropskega mladinskega olimpijskega festivala. "Dolgoročno želimo načrtovati širšo uporabo, da bi zadostili tudi potrebam Mariborčank in Mariborčanov ter turistom." Za vzdrževanje skirojev v Mariboru bo odgovorna posebna ekipa. Baterije za skiroje bodo menjali v dopoldanski in popoldanski izmeni. V Mariboru bodo na voljo Boltovi e-skiroji četrte generacije zelene barve.

Hitrost vožnje Boltovih električnih skirojev bo omejena 20 km/h, uporabniki jih bodo lahko parkirali le na parkirnih lokacijah, ki jih je odobrila Mestna občina Maribor. V pešconah bo hitrost vožnje Boltovih e-skirojev omejena na največ 8 km/h.

Ivan Begović, direktor za mikromobilnost za Slovenijo in Hrvaško pri Boltu, je povedal, da so v Ljubljani zabeležili 200.000 prevoženih kilometrov. "Prepričani smo, da bo olimpijsko mesto Maribor vsaj enako uspešno. Bolt je že sodeloval tudi z drugimi mesti organizatorji olimpijskega festivala mladih z zagotavljanjem prevoza mladih športnikov. Naše izkušnje pričajo, da lahko prilagodljivi načini prevoza po meri posameznika pripomorejo k zmanjšanju prometnih zastojev v času tako velikih dogodkov."

Bolt po OFEM-u?

Na vprašanje, ali bo storitev izposoje električnih skirojev v Mariboru ostala dostopna tudi po zaključku OFEM-a, pri Boltu odgovarjajo, da "v različnih mestih vedno iščemo priložnosti in se z mestnimi oblastmi pogovarjamo v želji, da bi zagotovili najboljše rešitve za mikromobilnost ter delili svoje strokovno znanje in izkušnje. Vendar pa odločitev o nadaljnjem sodelovanju z Mariborom še ni sprejeta." 

Mikromobilnost ima vse pomembnejšo vlogo pri doseganju ciljev trajnostnega prometa v mestih.
Gregor Grosman

Na MOM pojasnjujejo, da se za zdaj za trajno vzpostavitev sistema izposoje e-skirojev še niso dokončno odločili. "Res potekajo pogovori z več ponudniki, hkrati tudi na nivoju države oziroma Agencije za varnost prometa potekajo številne aktivnosti za oblikovanje ustreznih podlag za pravilno, urejeno in predvsem varno vključitev sistema v promet," so odgovorili. Ključno je, tako mariborska občina, da bodo postaje, če bo do uvedbe prišlo, smiselno postavljene, da bo s skiroji zagotovljena maksimalna varnost (dve zavori, prepoved vožnje dveh oseb) in tudi plačilna politika, ki uporabnikov ne bo silila v prehitro vožnjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta