(Festival Stare trte) Maribor diši po domačih dobrotah

Klemen Polanec Klemen Polanec
13.09.2019 16:27

Z dvodnevnim kulinaričnim dogodkom Okusi Štajerske se je pričel letošnji Festival Stare trte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domače dobrote Okusov Štajerske so uvertura v Festival Stare trte.
Sašo Bizjak

Če se ste se danes ali se boste še jutri sprehajali po Grajskem trgu, naj vas ne presenetita vonj domačih mesnin in sladkosti v že skoraj jesenskem zraku ter pogled na stojnice, polne dobrot, predvsem pa naj vas ne preseneti pokušanje vina že ob 9. uri zjutraj. Grajski trg so danes in ga bodo še jutri napolnile stojnice, pri katerih lokalni ponudniki predstavljajo svoje pestre in predvsem pristne štajerske izdelke, od domačih sirov, doma pridelanih vin do lončarskih in medenih izdelkov. Vse v okviru dogodka Okusi Štajerske. “Danes ponujam pridelke s svojega zeliščnega vrta oziroma naše njivice. V ponudbi so zeliščni čaji, začimbe, zeliščni želeji, keksi, zeliščne blazinice iz sivke in kozmetični pripravki, kot so negovalna mila s pridihom poprove mete, ognjiča, sivke, balzam za ustnice in zeliščna mazila iz ognjiča in plahtice, ki so moj zaščitni znak,” hiti razlagati Jožica Šerbinek iz Zeliščnega vrta Pri Jožici. Pri sosednji stojnici simpatično dekle s kmetije Marko pri Pesnici ponuja hruške, jabolka, korenje, sladki krompir, fižol in buče, pri njenih sosedih s kmetije Frangež pa lahko kupite orehovo ali potratno potico, sadni kruh, mesne izdelke, vloženo zelenjavo, po želji vam naredijo tudi sendvič iz doma pečenega kruha in suhih mesnin. Pred odhodom se lahko ustavite še pri stojnici kmetije Tikva, kjer vam zagotovo ne bo žal, če se boste posladkali z borovničevo posipanko, vrsto pite, ki je njihova specialiteta. “Za danes sem pripravila še orehovo in skutino gibanico iz polnozrnate pšenične moke, ponujam tudi domače sirupe, marmelado in salso iz čilija. Tudi lani sem bila tukaj in moram reči, da je odziv Mariborčanov dober. Radi pojejo kakšen kos domače gibanice ali si kupijo kaj za domov. Pa tudi tujce oziroma turiste zanima, kaj ponujamo,” pravi Nataša Križman s kmetije Tikva.

Sašo Bizjak

Promovirajo štajersko kulinariko

“Okusi Štajerske so že tradicionalni del Festivala Stare trte. Njegov glavni namen je, da povežemo turistična društva, ki se predstavljajo v okviru festivala in so hkrati člani Štajerske turistične zveze,” pravi Mojca Juhart, strokovna sodelavka za področje turističnih prireditev iz Zavoda za turizem Maribor - Pohorje. “Zelo smo veseli, da se lahko predstavimo z našimi turističnimi društvi in ponudniki, s čimer promoviramo štajersko kulinariko, glede na to, da bomo leta 2021 Evropska gastronomska regija,” dodaja Nevenka Kaučič, sekretarka Štajerske in občinske turistične zveze Maribor.

Sašo Bizjak

Ne le govoriti, tudi storiti

Kljub temu so Okusi Štajerske samo eden izmed mnogih dogodkov, ki bodo med 13. in 22. septembrom v okviru Festivala Stare trte. Vsi dogodki se poklanjajo Stari trti in jo slavijo. Stara trta raste na mariborskem Lentu. Tako bo že danes dopoldan na sporedu vinski sprehod s sommelierjem pred Turističnim informacijskim centrom, pred Hišo Stare trte pa Splavarski krst. V torek bo šef David Vračko iz Restavracije Mak pripravljal jedi iz listov najstarejše trte na svetu, festival pa se bo zaključil v nedeljo, 22. septembra, s trgatvijo Stare trte. “Letos je cilj predvsem povezati čim več različnih akterjev, ki so ponudniki že sicer v Mariboru, tako za lokalno publiko kot za goste oziroma turiste. Da ne govorimo samo, kako bi se morali povezovati, ampak da enkrat res to naredimo in povežemo ponudnike, ki se prepletajo s kulinariko, kulturo in vinom,” še dodaja Juhartova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta