Finančna podpora inovativnim produktom - liofiliziranim jagodam, bio slamicam, čipsu iz stročnic ...

Igor Selan
10.03.2021 02:00
Inštitut Wcycle je v okviru projekta Urbana zemljina za hrano finančno podprl deset lokalnih inovativnih produktov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S postopkom liofilizacije je mogoče rešiti marsikateri problem proizvajalcev hrane pa tudi kozmetičnih izdelkov, pravi Marjan Belič, direktor podjetja Tri Remi. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

E-Zavod in Mariborski občinski inštitut Wcycle, ki se ukvarja s krožnim gospodarstvom, sta v okviru projekta Urbana zemljina za hrano na javnem natečaju izbrala deset lokalnih inovativnih produktov, ki sta jih finančno podprla z do deset tisoč evri, ob tem pa nosilcem omogočila tudi svetovanje, pripravo poslovnih načrtov in pomoč pri prijavah na druge razpise za pridobitev finančnih sredstev.

Liter svežega osličjega mleka 50 evrov

Kot so sporočili iz inštituta, med inovativnimi produkti, ki jih sofinancirajo, izstopajo liofilizirane jagode podjetja Tri Remi. "Gre za postopek nizkotemperaturnega sušenja oziroma hitrega ohlajanja živil z odvzemom vode, pri čemer v sadju ostanejo vsi minerali in vitamini, vse tja do 99 odstotkov. Pravilno skladiščeno je lahko takšno sadje užitno celo neomejen čas. Je pa bilo potrebnega veliko testiranja, zanj smo porabili kar leto in pol, da smo dobili primeren izdelek, torej jagode, katerih oblika, predvsem pa okus, sta po postopku ostala nespremenjena," pove direktor podjetja Marjan Belič.

Marjan Belič
Igor Napast

S postopkom liofilizacije je sicer mogoče rešiti marsikateri problem proizvajalcev hrane pa tudi kozmetičnih izdelkov. "Za eno hrvaško kmetijo liofiliziramo sveže osličje mleko, katerega liter, ker je zelo neobstojno, a izjemno zdravo, stane kar okrog 50 evrov. Zaradi tega in ker je razmerje med mlekom in prahom, ki ga dobiš po končanem postopku, 11:1, nas je bilo kar malo strah, ampak se je produkt izkazal kot odličen. Prej so bile težave pri transportu, uporabljati je bilo treba suhi led, rok trajanja je bil izjemno kratek, zdaj pa je neomejen, stroški transporta so zaradi manjše teže bistveno manjši. Smo pa isti postopek uspešno preskusili še z žrebičjim mlekom, čilijem, ameriškim slamnikom, žajbljem pa tudi s polžjo slino in kaviarjem, produktoma, ki se uporabljata v kozmetiki," razlaga Belič. In doda, da trenutno sodelujejo tudi z znanim mariborskim lokalom Hi-Ko-Fi, za katerega so liofilizirali kavo: "Produkt je v fazi nadaljnjih testiranj, smo pa na dobri poti, da začnemo tudi že manjšo proizvodnjo."

Sušenje sadja
Igor Napast

Namesto plastičnih bio ržene slamice

Ob omenjenem med izbrane produkte E-Zavoda in Inštituta Wcycle sodi tudi pametni krmilnik za rastlinjake, ki ga je razvil Andrej Nastan, in sicer kot sistem, ki zazna temperaturo in avtomatsko odpre oziroma zapre rastlinjak. Omenjeni izdelek je tudi že v prosti prodaji in beleži dobre prodajne rezultate. Podporo inštituta so ob tem dobili še produkti Kolobox, Supbox in Piknikbox, s katerimi kmetija Koroša povezuje podeželje, ljudi in lokalno hrano. V zaboju je namreč lokalni hrani priložen tudi zemljevid z označenimi okoliškimi kmetijami, kraji za kolesarjenje, supanje in prostore za piknik.

Kot izjemno zanimiv produkt je bila prepoznana tudi bio slamica iz rži, ki jo je razvila Alenka Leber Vračko s kmetije Leber Vračko. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kot izjemno zanimiv produkt je bila prepoznana tudi bio slamica iz rži, ki jo je razvila Alenka Leber Vračko s kmetije Leber Vračko. Bio slamica je namreč zelo obstojna, uporabna je več kot dva dni, se ne zmehča, predvsem pa ne povzroča dodatnih odpadkov, saj je po uporabi primerna za odlaganje na kompost oziroma uporabna kot zastirka na domačem vrtu. "To je čisto organski odpadek, pri čemer je bistveno bolj obstojna, kot so denimo papirnate slamice. Rž vzgajamo sami, jo ročno požanjemo, slamice pa izdelujemo v dveh dimenzijah. Vsekakor na naši kmetiji upamo, da bo plastika čim prej šla iz uporabe," je povedala Alenka Leber Vračko.

Ob omenjenih sta E-Zavod in Inštitut Wcycle v projektu podprla še druge inovativne izdelke, kot so cvetlični med z bučnimi semeni kmetije Jančar, bio ohrovtov čips Turistične in eko kmetije pri Baronu, bio ajdov namaz socialnega podjetja Kooperative Dame, kruh z drožmi podjetja Ezl bakery, čips iz stročnic Zavoda Vinetum-Etri skupnosti ter gobice iz lufa buč podjetja Herbas.

Bio slamice iz rži
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta