Firbcanje po Mariboru: Borbena letalska flota generala Maistra

Vid Kmetič
28.06.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2009 so odkrili spominsko ploščo Maistrovi letalski stotnji 
Sašo Bizjak

Do novembra 1918 je bila na tezenskem vojaškem vežbališču stacionirana avstrijska letalska stotnija. Ob koncu prve svetovne vojne so avstrijski vojaki začeli odvažati ali uničevati letalski material, zato je vežbališče 4. novembra 1918 zasedel letalski poročnik Emil Grizold. Preostali material, ki mu ga je uspelo zbrati, je začel pošiljati v Ljubljano, a so tam kmalu ugotovili, da bi bilo nemara modro tudi v Mariboru ustanoviti letalsko stotnijo. Boji za Koroško in Prekmurje so bili v polnem teku in letala bi bila tam lahko v veliko pomoč. Tako je bil decembra 1918 za letalskega poveljnika v Mariboru imenovan poročnik Mihajlo Dorčić. Do 14. decembra so sestavili prvo letalo tipa Veliki Brandenburg in opravili več poskusnih poletov. Za naslednji dan, praznik osvoboditve, so letalo ozaljšali s trobojnicami in 15. decembra 1918 je nad Mariborom prvič uradno letelo jugoslovansko letalo. "Dve in pol ure je krožilo nad Mariborom in dokazovalo, da bomo Jugoslovani doma tudi v zraku."

Maistrova eskadrilja
Zasebna Zbirka članov Letalskega Centra Maribor

Do pomladi naslednjega leta so na Teznu sestavili še tri "brandenburge" in štiri dvosede Uci. Letenje nad Prekmurjem v začetku aprila je bilo prvenstveno propagandne narave, z letali so trosili letake z domoljubno vsebino. V drugi polovici meseca pa so se zaostrili boji na koroški fronti in poveljstvo Mariborske letalske stotnije je prevzel poročnik Stjepan Burazović, do takrat izvidnik letalske eskadrilje v Ljubljani.

"Vesel značaj, kot letalec izvrstno uporabljiv. Drzen in neustrašen. Pri poletih je nabral o sovražniku vedno mnogo važnih in zanesljivih novic, ki so bile za naše prodiranje večkrat merodajne. Vesten in marljiv. Letala ima vedno v najboljšem redu. S podrejenimi je strog, a dober in postrežljiv tovariš," je o njem zapisal general Rudolf Maister.

Prvo borbeno nalogo je komandir Burazović vodil 1. maja 1919, do 5. junija pa je Mariborska letalska stotnija nad Koroško opravila kar 117 poletov. So se pa Avstrijci, predvsem zaradi drznosti naših pilotov, spopadom na koroškem nebu raje izogibali.

Zanimivo je, da je bil poročnik Stjepan Burazović neposredno pod poveljstvom generala Maistra, zato se je stotnije hitro prijelo ime Maistrova eskadrilja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta