Firbcanje po Mariboru: Ko se je v Bresternici še igral mini golf

Vid Kmetič
15.02.2021 05:25
Najzgodnejši zapisi o mini golfu segajo v leto 1912, za prvo standardizirano igrišče zanj pa velja ​Thistle Dhu, postavljeno leta 1916 v Severni Karolini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mini golf v Bresternici 17. julija 1969 
Dragiša Modrinjak/Arhiv Večera

V Evropo sta leta 1930 mini golf pripeljala švedska izseljenca, brata Edwin in Eskil Norman, v Sloveniji je prvo tovrstno igrišče na Bledu postavil Bogdan Šanca leta 1964. Štiri leta kasneje je mini golf dobil tudi Maribor.

Motel Jezero leta 2005, ko je že bil zapuščen
Sašo Bizjak

Takole je pisal Večer 27. julija 1968: "Da bi gostinsko podjetje Orel popestrilo turistično ponudbo ob svojem motelu v Bresternici, je zgradilo šesto igrišče za mini golf v Sloveniji. Mariborsko igrišče, ki bo že od jutri odprto za obiskovalce, ima 18 stez. Gradbeno delo je opravilo gradbeno podjetje Temelj iz Črnuč po švicarski licenci. Skupna investicija je znašala 200.000 dinarjev, cena za eno igro bo 3 dinarje."

Zaraščeno igrišče leta 2007
Igor Napast

Igrišče za mini golf pod motelom Jezero se je takoj izkazalo za zadetek v polno ali "hole in one", kot bi se izrazili igralci pravega golfa. Mini golf je igralo staro in mlado, vsak je imel svoj mini Bresternica Open turnir. Ob koncu tedna je nemalokrat bilo treba na igro čakati v vrsti, zlasti pri bolj težavnih luknjah, da si lahko udaril tisto belo žogico – ki je vse "čisto malo" jezila. Posebno pri luknji, ki je bila na vrhu hribčka, tako imenovanega vulkana.

Sašo Bizjak

Vendar tako kot veliko stvari, ki smo jih imeli radi in so nas zabavale, tudi mini golf v novih časih ni imel sreče. Skupaj z motelom Jezero je v devetdesetih letih začel počasi, a zanesljivo in žalostno propadati, zaradi varnosti pa so motel leta 2011 porušili. Morda pa bomo tam kdaj spet lahko igrali mini golf in se jezili na belo žogico ter se s prijatelji družili in poskušali zadeti "hole in one".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta