Firbcanje po mestu: Mariborski fotografi so povezani že 86 let

Vid Kmetič
24.01.2022 04:00

Devetega januarja 1936 je bil v lovski sobi hotela Orel ustanovljen Fotoklub. "V mestu in okolici je mnogo ljudi, ki jim je fotografija nekaj več kakor samo priložnostno 'knipsanje' veselih družb in lepih razgledov na nedeljskih izletih," so ocenili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pripravljalni odbor je vodil znani mariborski športni in kulturni delavec dr. Jože Goričar, ki je v pozdravnem nagovoru med drugim povedal: "Poglavitveni cilj, katerega si je pripravljalni odbor stavil, je bil, združiti vse te ljudi v tesno, prijateljsko povezano enoto pod firmo samostojnega Fotokluba Maribor. Ravno pri amaterski fotografiji, kjer znači tehnična plat dela vsaj 50 odstotkov celotnega uspeha, je nujno potrebno tesno sodelovanje. V takem skupnem delu se najlažje in najbolje učimo od tistih, ki so v vprašanjih tehnične plati našega dela dobro podkovani in ki imajo v teh vprašanjih tudi že dolgoletne in uspešne prakse."

Nekateri od članov

Anita Kirbiš

Na ustanovnem srečanju so razpravljali o lastnih prostorih in laboratoriju za razvijanje fotografij, izvolili, in to soglasno, pa so tudi upravo. Prvi predsednik je postal Goričar, podpredsednik Roman Vales, tajnik geometer Viktor Pohar, blagajnik Janko Dekleva, gospodar Anton Vutolen, odbornika Albert Egger in Vladimir Korbar, namestnika Franjo Mačus in Viktor Vičič. Za revizorja sta bila izvoljena Franjo Škof in Miran Toroš, v razsodišče pa Otmar Cvirn, Vlado Bertoncelj in Rudolf Polak.

V pravilih so si zadali redne sestanke in razgovore o fotografski znanosti in fotoamaterstvu, prirejanje predavanj, družabne sestanke ter izlete, vzdrževanje društvenega lokala, bogatenje strokovne knjižnice in zbirke, prirejanje fotografskih razstav, razpise tekmovanj in nagrad za fotografske razstave ... "Fotoklub čaka lepa bodočnost, pa tudi velike naloge. To jamči odbor, v katerem so sami priznani, odločni in marljivi javni delavci," so še ugotavljali ob ustanovitvi. In klub res deluje še danes z razstaviščem na Židovskem trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta